Walk-over in Oosterhout

De eerste ronde van de KNSB competitie bracht de wedstrijd UVS1 tegen D4 uit Oosterhout. De laatste twee seizoenen was dat team het Nuvema talententeam D4, waarin allerlei sterke Nederlandse en Belgische jeugdspelers uitkwamen. Dit seizoen hield dat project echter net voor de seizoensstart op bij gebrek aan talenten die voor het team wilden spelen. Een aantal van die spelers (waar we in de laatste ronde van het vorig seizoen nog tegen speelden) speelt nu bij HMC Calder 3 en zullen we later in het seizoen nog treffen. Nu was D4 weer gevuld met bekende gezichten en een stuk minder gevaarlijk. Dat komt natuurlijk ook omdat UVS1 versterkt is met de komst van Joost Retera, Erik van Heeswijk (die dit keer niet meespeelde) en Dennis Arts.
D4 was niet echt partij voor UVS dit keer: het werd 7-1.

Ikzelf was bijna het snelste klaar op bord 7. Mijn tegenstander maakte een grove fout in de opening en zadelde zichzelf op met een kansloze stelling. Even later nog een fout en de stukken konden in de doos. Kon me niet herinneren ooit makkelijker gewonnen te hebben in de KNSB-competitie.
Net even eerder had Dennis Arts (op bord vier met zwart) remise gespeeld. Hij had zich ’s ochtends nog bijna ziek afgemeld, maar kon gelukkig toch spelen. In een stelling waarin Dennis het idee had de controle te verliezen, mocht hij van mij remise aanbieden. Dat werd meteen aangenomen: Dennis z’n tegenstander meende duidelijk minder te staan. In de analyse achteraf bleek ie daar niet helemaal ongelijk in te hebben. In plaats van de laatste zet van Dennis (waarmee hij remise aanbood) was er een erg sterke zet mogelijk geweest, waarna niet zo snel nog een verdediging voor wit werd gevonden.

Pim Haselager (wit, bord drie) won even later een partij die ik weer eens niet helemaal kon volgen. Voor mijn gevoel zag het er nogal riskant uit wat Pim gedaan had. Door het opspelen van d,e en g- pionnen had hij wel veel ruimte gewonnen, maar waar zwart ook wel veel kansen op tegenspel mee kreeg.
Als ik het goed heb, staat hiernaast het diagram van de stelling na Pim’s laatste zet 21.Lg3.

Misschien heb ik stelling niet goed, want ik snap niet helemaal waarom zwart nu niet gewoon sloeg op h6? Misschien vanwege 21… Lxh6 22.Te4 Df5 23.Th4? maar dan kan gewoon 23… Lg4 en volgens mij staat zwart eerder beter.

Zwart speelde echter 21… Lxe5? en na 22.Te2 Dd7 23.Lxe5 dxe5 24.Pxe5 stond Pim wat beter maar won verrassend snel.

Update: de stelling klopt inderdaad niet, zie de commentaren voor de juiste stelling.

Luuk Peters had met wit op bord 5 ook een makkelijke middag en won een partij zonder erg hard na te hoeven denken. De stukken konden naar de natuurlijk velden en zwart bracht er te weinig tegen in. Luuks tegenstander kon net na de opening kiezen tussen een beroerd eindspel zonder kansen op tegenspel of een stukoffer. Hij koos, al dan niet geheel bewust, voor de laatste optie en verloor gewoon een toren. Even leek het nog dat Luuk erg moest oppassen voor een matje, maar een paar nauwkeurige zetten later zag zwart het nutteloze van verder spelen in.

Het volgende punt kwam van bord zes. Arie van den Hurk had met zwart moeiteloos gelijk spel bereikt in de opening, maar leek nog niet echt kansen op meer te hebben.

Stelling na 15.Ld3

Arie speelde nu 15… f5! wat er erg goed uitziet. Na 16.h3 Lh5 dacht wit zich een schijnoffer te kunnen permitteren met 17.Lxf5? een zet die er sowieso al verdacht uitziet omdat wit zijn hele koningsstelling moet opblazen na 17… Txf5 18.g4.

Arie speelde hier 18… Txf3 wat zijn tegenstander misschien gemist had en had na 19.Dxf3 Lf7 twee lichte stukken voor toren en pion. In deze stelling is dat nogal een voordeel, ook omdat wit’s loper op e3 niet zo’n best stuk is. Arie won erg soepel en daarmee kwamen we op een 4½-½ voorsprong en was de matchwinst dus al een feit.

Maarten van Rooij viel in voor Erik van Heeswijk en speelde op bord 8 met zwart. Hij had ook niet zo’n sterke tegenstander, maar moest wel even wat inventiefs bedenken om in de aardig gelijk ogende stelling wat leven te brengen. Zowel wits als zwarts stukken stonden op een kluitje op de koningsvleugel, maar met de opstoot g7-g5 wist Maarten de boel aardig te ontkluiten. Een afwikkeling (met een stukoffer op een leeg veld, dat moet even gemeld worden) leverde een gewonnen eindspel op. Daar mocht Maarten wel nog anderhalf uur van genieten, want zijn tegenstander wist van geen opgeven.

En toen waren alleen de topborden nog bezig. Anton van Rijn had op bord 2 een zware middag. Zijn tegenstander had Anton het grootste deel van de partij behoorlijk in de tang en Anton kon eigenlijk alleen maar passief afwachten.

Intussen wist Joost Retera zijn debuut voor UVS op te luisteren door een moeilijke stelling te winnen op het topbord. Hieronder het einde van die partij. Zwart had eerder een stuk geofferd, was waarschijnlijk niet goed, maar het is nog niet zo makkelijk gewonnen voor wit.

Het zag er lange tijd naar uit dat we alleen een nul zouden moeten incasseren op bord 2, maar dat viel mee. Even later zag Anton’s tegenstander namelijk ook geen mogelijkheden meer om op winst te spelen, die waren er eerder wel degelijk geweest. Hij wilde het blijkbaar ook niet op een tijdnood duel laten uitkomen en bood derhalve remise aan, wat natuurlijk geaccepteerd werd.

Eindstand 7-1 in ons voordeel en dat was niet eens onterecht. Daarmee staan we tweede in de poule, omdat promovendus Eindhoven2 met maar liefst 7½-½ Brunssum wist te verslaan. Volgende ronde lijkt redelijk cruciaal voor de kampioensaspiraties van ons team. Dan moeten we tegen Voerendaal 2, wat op papier zelfs ietsje sterker is dan UVS1. Op 9 oktober weten we dus beter waar we aan toe zijn dit seizoen!

Share

7 reacties

 1. Pim Haselager schreef:

  Hi Pepijn
  De stelling klopt helaas niet (of beter: gelukkig niet, want zonder m’n witveldige loper zou ik wel heel slecht staan, daar zijn geen varianten voor nodig). Ik heb nog een loper op f1, en zwart een paard op e8. Zoals ik het zag was ik gewoon een wanhoopspoging van een structureel slecht staand zwart (zie dat paard op c7 vooral) aan het opvangen. Even meeveren en dan er doorheen. Maar je weet maar nooit wat de computer allemaal vindt natuurlijk.
  Oh en mijn 22e zet was Te4, niet Te2.
  Allemaal geen enkel probleem natuurlijk, het is knap hoe je alles bij houdt terwijl je onderwijl je tegenstander even van het bord schuift.

 2. Pepijn van Erp schreef:

  @Pim: Ah, dat maakt het weer een stukje duidelijker (en mijn opgeschreven notatie maakt ook weer een wat zinniger indruk ;-)

  De stelling was dus als volgt:

  [fen]4nrk1/2n1ppb1/p2p2pP/2pPP3/1rP3q1/2N2NBb/1P3P2/R2QRBK1 b - - 0 21[/fen]

  Nu werkt op 21… Lxh6 wel de wending 22.Te4 Df5 23.Lxh3 Dxh3 en 24.Th4 met stukwinst. 21… Lxe5 blijft natuurlijk een slechte zet, hij had toch 21… Lxf1 moeten proberen. Dat geeft misschien nog wat vage kansjes na 22.hxg7 Pxg7 23.Txf1?! Pf5 maar 23.Te4 tussendoor maakt ook aan die illusies een einde.

  Zoals je het speelde na 21… Lxe5 vond ik dan wel weer overdreven subtiel: 22.Te4 (waarom niet 22.Pxe5 dxe5 23.Dxg4 Lxg4 24.Txe5, of dacht je nog sneller te winnen met dames op het bord?) 22… Dd7 23.Lxe5 dxe5 24.Pxe5 Df5 25.Lxh3 Dxh3 26.Pc6 en na 26… Txb2 27.Pxe7+ Kh7 28.Pa4 was het snel bekeken, maar na 25… Dxh6 ziet het er niet meteen desastreus uit voor zwart, hoewel wit natuurlijk nog steeds erg mooi staat.

 3. Joost Retera schreef:

  Pepijn,

  Een korte kroeganalyse leek een snellere winst op te leveren op zet 34 door te ruilen op d3. 34. Dxd3 exd3 35. Tg2 Pc6 36. Td2 Pb4 en nu 37. Pc3 Ta7 38. Pa4 wellicht gevolgd door Lc3 en Lxb4 waarna de pion op d3 zou moeten vallen.
  Daarnaast was ik op 37. .. Td3 van plan om zwart mat te zetten middels 38. Pd6+ Kg8/f8/e8 39. Da2 dreigt Da8+ met mat. Mis ik hier iets?

 4. admin (Pepijn van Erp) schreef:

  @Joost: je reactie stond even in de wacht, omdat het blijkbaar je allereerste was op de site ;-)

  Ik heb de stelling nog even in Rybka gegooid, die geeft na 37… Td3 38.Pd6+ Kf8 39.Da2 als belangrijkste optie 39… Dd1+ 40.Kh2 Txd6 41.Lxd6 Dxd6+ 42.Kg1 en dan een hele berg mogelijkheden die allemaal gelijk spel lijken (Dd3, Pc6, Kf7, De5). Wit kan denk ik erg moeilijk iets tegen de zwarte koning beginnen zonder eeuwig schaak toe te laten.

 5. Pim Haselager schreef:

  “Overdreven subtiel”…mmmmhhh….De dames hoeven er wat mij betreft niet van af, die zwarte staat zo ongelukkig dat ik er tempo’s mee kan winnen, zoals in de partij. Jouw variant geeft pion c4 op na 24. Txe5 Txc4 waarna zwart’s toren opeens weer mee gaat doen (Td4 bv. waarna d5 er ooit ook afgaat en winnen echt moeilijk wordt).
  Na jouw 25. .. Dxh6 sla ik die toren op b4 en zwart heeft niet eens echt vervelende schaakjes dankzij die subtiele toren op e4.

 6. admin (Pepijn van Erp) schreef:

  @Pim: 24… Txc4 gaat niet in die variant hoor, vanwege 25.Lxc4 ;-)

  In die andere variant is het 26… Dxh6 (25… Dxh6 was een tikfoutje, maar dat was wel duidelijk, toch?) 27.Pxb4 cxb4 nog best lastig, misschien is het handigste om toch die zwarte dame (die niets staat te doen) op h6 af te ruilen: 28.Dc1 Dxc1+ 29.Txc1 cxb3 30.Txe7 en wit gaat wel winnen met die fijne c-d pionnen.

 7. Pim Haselager schreef:

  Zucht. Het was al een spijkers-op-laag-water kritiek (met of zonder die zwarte dame sta ik beter), maar als de varianten nou ook al zo foutief blijven (ik bedoelde uiteraard de Txc4 variant na afruil op h3) dan doen we er volgens mij niemand een plezier mee. Volgende keer beter.

Geef een antwoord