Van de voorzitter: seizoen 2009-2010

Een kort overzicht  van enige opzienbarende gebeurtenissen in het afgelopen schaakjaar. Winnen en verliezen, geluk en pech; het ligt erg dicht bij elkaar.

zonnebloemenHet grootste verlies van afgelopen jaar is het overlijden van Wim van Rijswijk in maart j.l.  Wim is v.a. maart 1946  lid geweest van UVS. Tot in de tachtiger jaren heeft Wim met af en toe een onderbreking allerlei bestuursfuncties bekleed.  Meerdere UVS-ers waren bij de crematie van Wim aanwezig.
Het afgelopen seizoen heeft ook Sjoerd Sytema de gouden KNSB-speld ontvangen. In het verleden viel deze eer al aan Wim van Rijswijk, Lambert Hofman en Jo Glaap ten deel.
Afgelopen seizoen is er voor de eerste keer gestreden om de Ganzenheuvelcup. We hopen dat er hiermee een start gemaakt is van een nog lange reeks.
8 UVS-ers hebben deelgenomen aan de schaakcursus van Willy Hendriks.
Vele UVS-ers waren getuige van de speech van René ten Bos bij het  afscheid van mijn schoolloopbaan.  René wist op zijn eigen, zeer bijzondere wijze de zaal niet alleen te boeien, maar ook duidelijk te maken  dat de missing link 1.b4 is.
Maarten kon zijn zelf samengestelde tekst over  de B4 opening toen door fileleed niet ten gehore brengen. Op de slotavond van UVS doorbrak Maarten het protocol van de prijsuitreiking en bracht spontaan in een eigentijdse hoge c  zijn b4 lied ten gehore en claimde daarmee  het hoogtepunt van de avond.

Bloemen voor Simon

Bloemen voor Simon

Op deze slotavond zou Simon een bloemetje krijgen voor zijn bijzondere aandeel aan de gezelligheid op de schaakavonden ( en daarna). Helaas bleef dit boeket in de koele kelder in Groesbeek staan en moest Simon het doen met de omschrijving van het ruikertje. Zie de foto van wat Simon niet kreeg.

Op deze slotavond kreeg Anton de beker voor de clubkampioen en mocht Joost de snelschaakbeker in ontvangst nemen. Alleen degenen die het afgelopen seizoen het uiterste gegeven hadden om geen prijs uitgereikt te krijgen, gingen zonder beker, wijn of quadrupel naar huis. Helaas bleek deze avond overduidelijk dat de 1e team spelers niet meer soeverein zijn, waardoor er zoveel simultaanpartijen verloren gingen, dat met nog een paar van zulke avonden het bestuur de hoogte van het lidmaatschap zal moeten bijstellen om de winnaars te kunnen uitbetalen.
Het afgelopen seizoen hebben UVS en SMB hun externe thuiswedstrijden op zaterdag in de ganzenheuvel gespeeld. Zowel UVS en SMB waren tevreden over het verloop ervan, vandaar dat ook komend seizoen de externe wedstrijden van UVS1,2 en SMB1,2 in de Ganzenheuvel gespeeld gaan worden.
Voor de externe competitie handhaafden het 3e en 5e team zich in respectievelijk de 2e en de 3e klasse OSBO. Het 4e team haalde slechts 1 matchpunt in de 2e klasse van de OSBO en eindigde daarmee op de laatste plaats. Volgend jaar weer 3e klasse!

UVS2 kampioen promotieklasse OSBO

UVS2 kampioen promotieklasse OSBO

Het 1e team lukte het net niet te promoveren naar de 2e klasse van de KNSB. Het huzarenstukje werd dit jaar geleverd door het 2e team. Aanvankelijk had UVS 2 zich ten doel gesteld dit jaar de promotieklasse te overleven. Het team was op 3 spelers na geheel vernieuwd en we gingen er vanuit dat we er veel zwakker op waren geworden. Na iedere gewonnen wedstrijd en grondige analyses van de partijen bleek dat we de terechte winnaars waren, die gewoon geen kansen hadden weggegeven , maar ook nauwelijks kansen hadden laten liggen.
Het hoogtepunt van de competitie in de promotieklasse was de zelf georganiseerde slotronde in Ganzenheuvel, waarin UVS 2e het kampioenschap van de OSBO veiligstelde en daarmee promoveert naar de 3e klasse van de KNSB. Komend seizoen zullen er voor het eerst in de UVS-historie 2 teams in de KNSB uitkomen. Leuk is hierbij te vermelden dat ook deze overwinningenreeks van het 2e team door de octopus van Pepijn voorspeld is.

Een doorlopend hoogtepunt afgelopen seizoen is de UVS-site. Na ieder site-nieuwtje lijkt het onmogelijk de site nog verder te verbeteren, maar Pepijn blijft ons verbazen met zijn creativiteit hieromtrent. Hij lardeert de ingezonden stukjes met de juiste foto’s, zorgt ervoor dat je geen bord nodig hebt om partijen te volgen, geeft gesproken commentaar bij de analyses en weet zelfs de ingezonden foto’s en filmpjes van Jan te bewerken.
Op de slotavond maandag 5 juli viel het nogal wat mensen op dat Sjoerd Sytema ontbrak. Sjoerd zat al enige tijd te wachten op een oproep van het ziekenhuis voor een hartoperatie en precies op deze maandag is hij geopereerd. Naar omstandigheden gaat het goed met hem. Vrijdag 9 juli is hij van de ic naar mc verplaatst. Momenteel verblijft hij in het Radboudziekenhuis. Het kan zijn dat hij later overgeplaatst wordt naar het CWZ.

Op 30 augustus begint het nieuwe schaakseizoen met een korte vergadering en veel schaak.
Fijne vakantie!

Share

Geef een antwoord