Superieur UVS 2 beste van oostelijk Nederland!!!

Op een prachtige dag en in een geweldige schaaksfeer maakte UVS 2 zaterdag 17 april in de “Ganzenheuvel” de wereld duidelijk, waarom zij al het hele jaar bovenaan staat in de Promotieklasse. En … dat er maar één team in de Promotieklasse is, dat recht heeft op het OSBO kampioenschap en dat is UVS 2.

UVS 2 fier bovenaan

UVS 2 fier bovenaan

Bij alle wedstrijden in de slotronde ging het om promotie of degradatie. Aangezien er 6 teams in de 3e klasse KNSB tot de laatste ronde nog in degradatiegevaar waren, zouden in het slechtste scenario voor de OSBO 6 teams degraderen uit de Promotieklasse. Dat betekende dat elk bordpunt bij elke partij belangrijk kon zijn.

In de bovenzaal van de Ganzenheuvel speelden de promotiekandidaten en in de schaakzaal beneden werden de wedstrijden die direct met degradatie te maken hadden gespeeld. Aangezien UVS 2 vrij snel de winst binnen had, ging de strijd in de bovenzaal om de 2e plaats, die ook recht op promotie geeft. Bennekom begon met de beste papieren, en zou bij remise zeker promoveren. De nummers 3 en 4 scheelden onderling slechts een half bordpunt en hadden beiden slechts één matchpunt minder dan Bennekom.


De 2 teams met de hoogste gemiddelde rating, Bennekom (nr 2)en ZSG (nr 4), troffen elkaar in deze laatste wedstrijd. Alleen bij winst zou ZSG een kans maken op promotie. Dit zou dan afhankelijk zijn van het resultaat bij de wedstrijd tussen De Toren 2 en PSV/DoDo (nr 3).
In 6 speeluren tijds, had ZSG vreselijk huisgehouden en de kampioenskandidaat nummer 1 Bennekom met 6-2 ingemaakt. Je zou denken: dat moet voldoende zijn voor de 2e plaats. Maar de blijdschap bij ZSG verdween, toen duidelijk werd dat de uitslag bij PSV/DoDo 6½ – 1½ in het voordeel van PSV/DoDo was geworden. Dat betekende dat niet Bennekom en niet ZSG, maar PSV/DoDo de 2e plaats en daarmee promotie naar de 3e klasse van de KNSB behaalde.
Ook in de andere zaal waren er onverwachte uitslagen, maar die hadden uiteindelijk geen invloed op de eindstand. Op dat moment begon het wachten op de eerste uitslagen van de OSBO teams in de 3e klasse van de KNSB. Pas rond 9 uur in de avond stond het vast dat er 3 teams volgend seizoen een klasse lager gaan spelen.

De harde kern van UVS2

De harde kern van UVS2

De match van ons team verliep vanaf het begin erg soepel. In de voorbespreking was er na ampel beraad, uiteindelijk afgesproken dat er na iedere (zekere)winst iemand remise mocht geven. En zo geschiede: 4 maal winst en 4 maal remise, zoals afgesproken! Binnen 3 uur spelen hadden Christ en ik samen 1½ punt vergaard daarna volgde nog voor de eerste tijdscontrole Ruud vd Plassche en Michiel ook samen 1½ punt, Ruud vd Spoel en Tsjisang vonden op dat moment samen 1 punt voldoende (een lichte vorm van desertie), want dan was in ieder geval de promotie al veilig gesteld. Er waren er twee die doorspelen leuker vonden dan in het café rond te hangen in afwachting van de uitslagen van de andere wedstrijden. Uiteindelijk hielden hun tegenstanders het na ongeveer 3 kwartier voor gezien en werd eindstand 6 – 2 in ons voordeel.

[vimeo width=”480″ height=”384″]http://vimeo.com/11081204[/vimeo]

De bijzondere wijze waarop Klaus ook had kunnen winnen, heeft hij zelf al laten zien. In het diagram aan het eind van dit stukje kun je zien hoe ik kans zie een lesonderdeel van de schaakcursus in praktijk te brengen.
Bekijk de OSBO site voor de eindstand en de individuele scores van alle UVS 2 spelers.

De organisatie en de uitvoering van de slotronde van de Promotieklasse was voor mijn gevoel een geslaagd experiment. Er zijn veel mensen actief geweest om het geheel in goede banen te leiden. Een extra dank aan de volgende personen:

 • Simon en zijn crew, die ervoor zorgden dat er veel positieve geluiden over de locatie en het barwerk gehoord werden.
 • Marcel Verstappen, die ervoor gezorgd heeft dat elke wijziging in de stand bij alle wedstrijden direct op het grote scherm zichtbaar werd.
 • Jan van de Westelaken, die weer gewapend met camera rondsloop en zeer onopvallend vele schijnbaar inerte momenten van diverse spelers vastlegde.
 • Frans van der Hooven, die geheel belangeloos in de benedenzaal de arbiterscepter zwaaide.
 • Martien Smits en Huub Blom, die de rest van het arbitrale trio vormde, waarbij Huub een extra bedankje mag hebben , niet alleen omdat hij ’s morgens om 10.30 u al meehielp met het klaar maken van de zalen, maar ook dat hij de prijsuitreiking wilde verzorgen.
 • Gerard Eickmans, die voor wat extra SMB-materiaal gezorgd heeft.
 • Michiel de Kruyf, die een groot deel van de administratieve organisatie op zich heeft genomen en waar nodig bijsprong.
 • Alle UVS-ers die voor kortere of langere tijd direct getuige waren van de UVS 2 triomf.

Partijfragment

Bord 7 Lambert Hofman – Renze Post (De Toren 3)
Stelling na de 15e zet van wit (Te1).

Er volgde nu 15… Te8? Pas nu Les 2 toe: De zwarte dame is overbelast!! Hoe kun je daar gebruik van maken?

Verslagen van de slotronde bij de andere teams:

Share

1 reactie

 1. Pim Haselager schreef:

  Wat een mooie en verdiende triomf! En hoe aangenaam dat ik na mijn beschamende remise ergens ver weg nog net op tijd kon zijn (de terugreis werd ernstig vertraagd omdat ik voor vertrek op de parkeerplaats onder alle achterwielen van alle vrachtwagens wilde kijken, om er zeker van te zijn dat Maarten daar niet op zijn voortijdig einde lag te wachten) om het feest mee te maken.
  Wat een klasse, wat een waardigheid, en wat een subtiel langzaam oplopend welgemeend dronkenschap gedurende de avond!
  Ik hoop maar dat het eerste niet met het tweede in dezelfde KNSB poule zal worden ingedeeld. En mocht dat zo zijn, dan geef ik me graag op als invaller voor het tweede.

Geef een reactie