UVS 2 een stap dichter bij het OSBO kampioenschap.

Door afgelopen zaterdag te winnen van De Toren 2 met 5-3 behoudt UVS 2 de koppositie in de OSBO promotie klasse. Een zeer goede prestatie waarmee het tweede afstevent op het kampioenschap. Des te opmerkelijker daar UVS 2 toch niet tot de kanshebbers werd gerekend aan het begin van het seizoen. Niet alleen is er spanning in de top, maar in de gehele poule staat er voor bijna elk team wat op het spel. UVS 2 leidt nu met 13 matchpunten. De nummer twee,  Bennekom, deed wat er verwacht werd, won zaterdag en komt op 12 punten. De andere concurrent, PSV Dodo, verspilde een puntje door 4-4 te spelen en staat 3de met 11 punten. Hoe raar het ook klinkt maar voor de rest daagt het degradatiespook. Vele OSBO teams in de 3de klasse KNSB maken een moeilijk jaar mee. Wel geteld staan er 6 team in de degradatiezone met nog één ronde te gaan. Dit gaat dus versterkte degradatie betekenen in de OSBO-klassen. Alles is nog mogelijk tijdens de slotronde, die op zaterdag 17 april  in de Ganzenheuvel wordt gehouden.

De match van afgelopen zaterdag dan. Wij moesten het stellen zonder teamcaptain Lambert en toch ons matchpunt voor op de concurrentie verdedigen. Zijn afwezigheid werd dan ook opgemerkt, maar gelukkig kon Ruud van de Plassche voor hem invallen. Onze tegenstander was het jeugdige team van De Toren 2. Het team met sterke en talentvolle jeugdspelers mocht niet onderschat worden. UVS3 (waar ikzelf destijds ook in speelde) heeft al eens een dikke nederlaag opgelopen tegen een aantal van deze jeugdspelers een jaar of 2 geleden.  Dus we waren gewaarschuwd. Het beloofde een spannende ontmoeting te worden.

Om de jeugd het hoofd te bieden, moestenwij uit onze ervaringen putten. Zo koos Tsijsang een “ouwe lullen systeem”, misschien beter bekend onder de UVS-ers als het Tsji-systeem. Maar ik zelf op bord 6 kreeg juist die Maroczy tegen. Klaus pakte het daarentegen meer psychologisch aanmet 1.e4 e6 2.c4! . Bord 1, Arno, en bord 2, Ruud van de Plassche, zagen beiden een variant van het Schots op het bord komen. Jammer genoeg werd Arno iets verrast toen zijn tegenstander afweek van de gangbare theorie en schoot een bok.  Het resulteerde in pionverlies. Ruud had het ook niet makkelijk in de opening; zijn tegenstander is dit seizoen flink vooruit gegaan en dat was te merken aan zijn spel. Er werd snel en sterk gespeeld. Gelukkig kon Ruud een pion winnen om zo tegenkansen te krijgen tegen het sterke, actieve spel van zijn tegenstander. Ruud van de Spoel en Phillipe brachten beiden een Siciliaan op hetbord, hetgeen spannend en scherp spel opleverde. Christ op bord 5 wist zijn tegenstander juist op ongemakkelijk terrein te brengen met het Engels.

De wedstrijd, die dus  op een spannende middag leek uit te draaien, werd echter op verrassend vlugge wijze in ons voordeel beslist. Nog voor de tijdcontrole kon er al een 3-0 voorsprong voor UVS 2 worden genoteerd. Alle drie de puntenwerden binnen gehaald op fraaie tactische wijze. Klaus had de eer van heteerste punt.

Bord 7: Klaus Wüstefeld – Sjoerd van Willigen
Klaus had dus in de opening gelijk een slag gewonnen door iets te spelen wat onbekend was bij zwart. Hij ontweek hierdoor handig de goede kennis van het Frans van zwart en het leverde ook aardig wat tijdwinst op. Zwart had geprobeerd om eerder de stelling te openen om zo op de tochtige witte koning te kunnen gaan jagen. De partij ging verder met 19.Pf5 Tae8 De dekking van f7 is belangrijk. 19.Dg4 g6 20.Pxh6+ Kh7 21.Pg5 Lxg5 22.Dxg5 [22.fxg5 is een belangrijk alternatief. Nu kan zwart 22…Dd8 spelen en zo de dames ruilen.] Zwart gaat voor eigen kansen 22… Dc6 23.Tf3 Da4 24.Pf5!!

Zwart is nu verloren. De matdreiging is te sterk, zwart had misschien gehoopt op tegenkansen tegen de witte koning maarnaar 24… Dd1+ kan wit cool uit de schaakjes lopen met Kf2 en Ke1! en daarna mat gaangeven. Het slaan van het paard met gxf5 helpt niet vanwege Th3 met mat. Er volgde nog 25.Kf2 Dxf3+ 26.gxf3 gxf5 27.Dxf5+ en 28.Dxd7 wint het paard weer terug. Zwart speelde nog wel even door maar de witte overmacht werd al snel teveel. 1-0

Christ leek in een moeilijke stelling te gaan komen, waarin zwart het initiatief had. Er werden snel wat lichte stukken en torens geruild door Christ, maar nog steeds had zwart goed spel. Met een pionnenaanval op de koningsvleugel probeerde wit wat terug te doen. Dit leek echter niet door te gaanslaan. Zwart ging met zijn sterke paarden op jacht in de witte stelling en overzag toen een combinatie. Hij verloor de dame en dat betekende een punt voor UVS.
Tsjisang scoorde het derde punt voor de tijdcontrole. Zwart had een paar onnauwkeurigheden gespeeld, wat wit goed spel opleverde en zelfs pionwinst.

Bord 3: Justin Gunther – Tsjisang Cheung
16.c5 wit heeft aardig voordeel. 16… Be6 en mooie zet, zwart verliest een pion, maar bezorgt wit een dubbelpion. Wit krijgt een veel grotere voordeel als zwart pionverlies probeert te voorkomen met [16… dxc5 17.Nxc5 en 16… Bf8 17.Nd5] 17.cxd6 Bxb3 18.axb3 exd6 19.Qxd6 Qxd6 20.Rxd6 Rec8 Vreemd genoeg versterkt deze zet de dreiging waartegen zij gericht is: Lxa6 en Txc6. Direct 20.Td8 was minder erg geweest. 21.Na4 dreigt weer Lxa6. 21… Ne8 22.Rdd1 a5 om Td8 voor te bereiden, direct Td8 verliest weer het pion op a6 23.Bb5 Zwart maakt in een lastige stelling een fout. 23… Nb4

Wit speelt en wint.

24. Rxc8 Rxc8 25. Nb6 Rb8 26. Bf4 en zwart geeft op. 1-0
Bij Ruud van de Plassche was een eindspel op het bord gekomen van dame tegen dame met wederzijdse vrijpionnen. Zwart leek groot voordeel te hebben, doordat Ruud al een pion op a3 had kunnen zetten. De witte pionnen op de koningsvleugel stonden nog in de startblokken. Het was toch lastig om met de randpion verder te komen door alle schaakjes, die wit kon geven. Er werd dus tot remise besloten. Ruud vergat na alle schaakjes een beetje zijn tweede troef in de stelling, een tweede vrij pion op de c-lijn. Die zou sneller kunnen lopen dan de witte pionnen op de de andere vleugel.
Toch deed de jeugd watterug: op bord 8 keek Phillipe tegen een imposant wit ruimtevoordeel aan. Ondanks veel gemanoeuvreer, lukte het Philippe niet om zijn stelling te bevrijden. En wit kon zelfs de zwarte stelling binnendringen en materiaal winnen via de half open e-lijn. Zwart gaf hierna ook op.
Arno kon het ook niet meer bolwerken tegen hetzwarte spel. Na het pionverlies kon wit nog wel watrommelkansen creëren, maar zwart speelde het goed verder. De dreigingen van mat en promotie waren te veel op het eind. Een 3½-2½ stand dus rond de tijd controle.
Ik zelf had op dat moment een zeer ruime remise marge, dus een match punt leek ons niet meer te kunnen ontgaan. Na eerder eendubieus pionoffer gedaan te hebben, kreeg ik toch de kans om een kwaliteit te winnen. Wit behield echter een sterk initiatief met het loperpaar en een dreigende vrijpion. Het was dus noodzaak om de kwaliteit weer terug te geven en ook de pion terug te winnen. Met ongelijke lopers was het zeer waarschijnlijk dat het wel remise zou gaan worden.
Toch was het Ruud van de Spoel die de wedstrijd besliste. Wit ging zetherhaling uit de weg waarna Ruud het met een mooie combinatie in een keer uit kon maken. De matchpunten waren binnen en ikzelf kon nu ookremise aanbieden, hetgeen mijn tegenstander aannam.

Na afloop werd de overwinning (of het bijna kampioen zijn) gevierd bij eenechte Chinees. Wijvieren (Arno, Klaus, Ruud en ik) dachten eerst dat Tsjisang zelf niet goed wist wat hij nou besteld had, maar later bleek het een mix van een aantal lekkere en bijzondere Chinese gerechten. Bij sommige werd de Hollandse Chinees toch meer gewaardeerd dan de Chinese delicatessen die wij voorgeschoteld kregen. Varkensoortjes en darm in pittige saus is toch wel even wat anders maar zeker een keer aan te raden. Er werd al snel gerefereerd aan alle mythologische eigenschappen van de verschillende ingrediënten uit de gerechten. Genoeg voer voorhete discussies.

Wacht ons alleen nog een uiterst spannende slotronde op zaterdag 17 april in de Ganzenheuvel. Wij spelen tegen De Toren 3 om het kampioenschap binnen te halen. Bennekom de nummer twee in de poule neemt het dan op tegen ZSG. Komt allen, want elke aanmoediging is natuurlijk welkom!

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Goed verslag van Michiel. Het voorstel van Michiel in de partij van KW 22…., Dd8 met verplichte Dameruil lijkt een interessante verdediging voor zwart en is het misschien ook. Maar in dat geval zou ikzelf in de partij- voordat ik Damwes zou ruilen- eerst kijken naar wat 23.Dg3 zou opleveren… 24….,Kh6x en 25.f5 schaak met de Loper, waarna Wit aantrekkelijke aanvalsmogelijkheden heeft via f6 en de Dame lamgs de h/lijn. Of het echt goed is, weet ik niet ….neem ik nu geen tijd voor .

  2. Marcel Verstappen schreef:

    Dat wordt een gedenkwaardige dag op 17 april (ofwel vanwege het in eigen huis behalen van de titel, ofwel vanwege het op miraculeuze wijze niet behalen van de titel)!

Geef een reactie