In memoriam Wim van Rijswijk

Wim van Rijswijk

Wim van Rijswijk

Vrijdag, 26 februari 2010 is Wim van Rijswijk op 88 jarige leeftijd overleden. Sinds 3 maart 1946 is Wim lid van UVS geweest. De laatste jaren liet zijn gezondheid het niet toe dat hij de clubavonden nog bezocht. Wel heeft hij tot vorig jaar nog regelmatig met UVS 5 in de externe competitie meegedaan.
In de beginjaren van UVS is Wim een van de belangrijkste mensen voor het ontstaan en bestaan van UVS geweest. Ongeveer 20 jaar was hij intern wedstrijdleider en bijna al die jaren ook extern wedstrijdleider. Behalve dat Wim in de 50’er en 60’er jaren zelf een van de beste schakers van UVS was, organiseerde hij toen tijdens schaakavonden de interne en de externe competitie, de snelschaak en de laddercompetitie. En natuurlijk was hij ieder jaar medeorganisator van het Splendortoernooi, waaraan zo’n 120 man deelnamen en dat jaarlijks in de maanden april en mei plaatsvond. Het was in de tijd dat het aantal leden van UVS tot 130 steeg.
In 1983 is Wim voor zijn vele verdiensten voor UVS tot erelid benoemd. Als schaker blijft Wim in mijn herinnering als iemand die zich vastbeet in een partijstelling en 4 uur lang aan het bord gekluisterd bleef. Langzaam maar zeker werkte hij dan naar een eindspel toe, waarin hij een miniem voordeeltje had. En dan was Wim op zijn best, hij kromde zijn rug nog iets verder en sloeg aan het rekenen en als er dan een winstvoortzetting in de stelling zat, dan vond hij hem. Menigeen die al een halfje dacht binnen te hebben, kwam met een 0 tegen Wim van het schaakbord vandaan.
Met het overlijden van Wim verliest UVS een echte clubman.

Share

Geef een antwoord