Zinderend slot bezorgt UVS 3 matchpunt!

Het was al dinsdag toen UVS 3 na een zenuwslopende eindspurt een belangrijk matchpunt binnenhaalde tegen Veenendaal 3. Dankzij overwinningen van supersub Mathijs Broeren en ondergetekende kwam het Derde alsnog langszij:  4 – 4. Lange tijd zag het ernaar uit dat degradatiekandidaat Veenendaal met de winst huiswaarts zou keren.

Rolf van Geel gaf er gauw de brui aan, nadat hij een draak van een zet had uitgevoerd die een onstuitbare aanval inleidde. Justin Sewalt kon aan het tweede bord met wit geen vuist maken tegen de taaie verdediging van zwart die ook nog eens het linke loperpaar had. Ondanks een aanmoediging om het nog even te proberen moest hij berusten in remise. Aan het laagste bord was invaller Bert-Jan Boer geposteerd met als missie een halfje binnen te slepen. Helaas ging die vlieger niet op: een paardruil voor twee pionnen was te weinig om verlies te voorkomen.

Een bord hoger was Wim Krabbendam aan het eind van zijn klok geraakt toen er een remisestelling met pionnen op het bord stond. Met iets meer tijd zou hij vast nog de weg naar remise gevonden hebben, nu bezweek hij onder druk van de tijd. Gelukkig werd dit verlies gecompenseerd door een solide winst van Frans van den Hooven; zijn continue mat-achter-de-paaltjes-dreiging was uiteindelijk doorslaggevend. Tussenstand: 1,5 – 3,5.

Op dat moment, de Stevenstoren had net 12 keer geslagen, waren er nog 3 partijen gaande. Ruud van Roosmalen kreeg een remiseaanbod in een eindspel met lichte stukken en een pionnetje achterstand. Hij kon niet anders dan accepteren ondanks dat daardoor de druk op Mathijs en mijn schouders nog groter zou worden. In hevige tijdnood manoeuvreerde Mathijs zich heel professioneel naar de eindzege en had ook ik het geluk dat mijn onder druk gezette tegenstander op zoek ging naar een patstelling die er niet was en zodoende eerst al zijn pionnen, daarna zijn toren en tot slot ook zijn koning cadeau gaf. Een benauwd gelijkspel was het resultaat van een verhit avondje schaken.

Share

1 reactie

  1. Justin schreef:

    Jammer dat ik geen tijd meer had om tot het einde te blijven. Had zeker niet verwacht dat we nog gelijk zouden scoren. Veenendaal was zeker geen zwakke tegenstander hoor, kwa rating gemiddelde gelijk met ons. Als ik me iets beter had gevoeld had ik misschien wat scherper kunnen spelen, maar helaas kon ik met moeite 2 zetten diep rekenen. (mocht er iemand na afgelopen maandag verkouden worden, vast excuses. ;)

Geef een antwoord