UVS1 komt goed weg tegen de Drie Torens: 4-4

In de vorige competie wonnen we nog terecht van De Drie Torens uit Tilburg, dit maal mochten we ons uiteindelijk in de handjes knijpen met een benauwd gelijk spel. Om een of andere reden dacht een teamlid dat we wel even makkelijk zouden winnen (argumentatie: “wij winnen met 6-2 van Kasteel en Kasteel wint met 6-2 van de Drie Torens, dus dan moeten wij wel met 7-1 ofzo van de Drie Torens winnen”), maar als je naar de gemiddelde ratings kijkt lagen de teams ook vrij dicht bij elkaar (wij hadden gemiddeld 30 elo punten meer, verwaarloosbaar verschil dus).

Update: nu met een video-analyse van de partij A.Janssen – P. van Erp.

Na twee uur spelen was iedereen nog volop bezig en was er eigenlijk nog niet één stelling die duidelijk beter was voor ons of voor de gastheren. Alleen bij Rob had ik het idee dat het er niet in zou zitten om zijn 100% score overeind te houden. Er was, denk ik, tegen Rob’s zin toch een vrij normale stelling uit de opening op het bord gekomen (iets Koningsindisch-achtigs), maar wit had sneller spel op de damevleugel dan Rob (met zwart) op de koningsvleugel. Wit won een pion en er leek nog wel wat rotzooi te trappen voor zwart, maar dat wist wit goed te controleren. Niet lang voor de tijdscontrole moest Rob het bijltje erbij neergooien.
Arie van de Hurk speelde op bord vijf met wit een merkwaardige partij. Net na de opening offerde hij een pionnetje op a2 en de compensatie zag er wel goed uit. Hij kreeg op een gegeven moment een stelling met een loperpaar tegen een paardenpaar, maar de zwarte dame kwam gevaarlijk in de witte koningsstelling na een stukoffer als ik het goed heb. Het zag er erg link uit, maar Arie wist zijn tegenstander met een mooie truc te verassen. Een gelukkig punt voor ons, net na het verlies van Rob.
Anton speelde op bord 3 volgens mij weer een prima partij. Zijn tegenstander leek een Grünfeld en een Meraner te mixen en het zag er een beetje verdacht uit. Op een gegeven moment kreeg Anton niet alleen een dame voor toren en loper, maar ook een sterke vrijpion op c6. Net voor tijdcontrole wist Anton het punt bij te schrijven.
Ikzelf was net ná de tijdscontrole klaar met mijn rommelige partij tegen Arnoud Janssen. Ik won uiteindelijk, maar zeker niet zonder een hoop geluk.Hieronder een analyse (ik had er graag een video-analyse van gemaakt, maar mijn microfoon is kaduuk ;-( ).

Update: mijn hardware problemen opgelost en er toch nog een video-analyse van kunnen maken!

[vimeo]http://www.vimeo.com/9275908[/vimeo]

Maarten was de volgende die klaar was. De opening leek eigenlijk wel goed te verlopen en Maarten kon een ogenschijnlijk aardige aanval opzetten over halfopen g- en h-lijnen in een stelling met tegengestelde rokades. Ik heb deze partij verder niet kunnen volgen, maar na de tijdscontrole stond Maarten een kwaliteit en pion achter. Niet heel veel later gaf hij op.

De truc is helaas mislukt.

De truc is helaas mislukt.

Thomas had geen gemakkelijke middag. Zijn tegenstander schoof de stelling vrij snel dicht en er leek niet veel spel in te zitten. Misschien was het zelfs iets minder voor Thomas. Op een gegeven moment dacht Thomas een mooie truc te hebben in de volgende stelling:


Wit staat iets minder, maar dramatisch is het nog niet. Thomas dacht nu een truc te hebben en speelde 45.Lxg5+ en er volgde 45… Dxg5 46.Dxg5+ Txg5 47.Kxh4 en dat lijkt wel aardig voor een moment, totdat zwart 47… Tg8 speelt en je zie dat op 48.Kxh5 Th7 mat volgt en op 48.gxf4 Tf4 mat (die loper op c8 staat er ook nog!). Thomas ploeterde nog wel even door, maar met een stuk minder was het natuurlijk snel bekeken.

Het gevolg was dat alleen Pim en Luuk op de twee hoogste borden een dreigende nederlaag konden afwenden. Van Luuk ging het echter niet komen: hij speelde op bord één tegen Wilbert Kocken een wat ongelukkige partij en kwam niet echt in het spel. Het toreneindspel had misschien wat beter gespeeld kunnen worden, maar ik geloof dat de nederlaag sowieso moeilijk te voorkomen was geweest.

Onze topborden: Luuk en Pim

Onze topborden: Luuk en Pim

Pim moest zijn toreneindspel met drie tegen twee pionnen dus maar zien te winnen, en dat lukte wonder boven wonder. Pim moest wel een beetje op de tijdnood van zijn tegenstander spelen, dus niet te snel afwikkelen en lekker lang manouevreren. Het ging wel een paar keer op en neer van remise naar gewonnen, maar dat laat maar weer eens zien hoe belangrijk die elementaire toreneindspelen zijn.

Pim verbeterde hiermee trouwens en passant het record voor de langste partij!
Toch nog een gelijk spel dus, maar we waren wel teleurgesteld, omdat we dachten onze kansen op het kampioenschap nu wel eens verspeeld te kunnen hebben. Onze naaste concurenten blijken echter ook op gelijk spel te zijn blijven steken, dus alles is nog mogelijk!

Share

7 reacties

 1. Pim Haselager schreef:

  We zijn inderdaad goed weggekomen. Er staat terecht een ?! achter mijn 76e zet f4. Maar wat kan ik anders doen? Toen ik eerder in de partij wit gedwongen had om op g5 te nemen dacht ik dat ik met de e pion nog wel wat praktische winstkansen zou hebben, maar ik kon niet vinden hoe ik die e pion naar voren kon laten lopen. Bv. op de 65e .. e4 66 Ta8 en ik zie het niet.

 2. Pepijn van Erp schreef:

  @Pim:
  Na de ruil van de g-pion (op zet 56) zie ik geen echt winstkansen meer voor zwart, maar één zet eerder had je met 55… Tf5! waarschijnlijk kunnen winnen. Er dreigt pionwinst en ik zie niet hoe wit daar iets aan kan doen: op 56.Tf3 en de meeste andere zetten, komt e5.

 3. Pim Haselager schreef:

  55 .. Tf5 euh…nooit in mijn hoofd opgekomen. Is 56. Te4 e5 57. Kf3 of Ke3 dan niet ok voor wit? Of win ik dan het pionneneindspel? Euh…natuurlijk ja, pfff…. ook weer gemist.

  Snel een ander onderwerp, een mogelijk Netelige Kwestie die Arie en ik in de auto op weg naar Utrecht bespraken.
  Stel dat mijn tegenstander (die trouwens heel sportief en sympathiek bleef, ook na de voor hem toch nare afloop) op de 92e zet bv. Tb8 had gedaan en verder voortdurend schaakjes had gegeven. De stelling is dan potremise, maar hij had nog 45 seconden en ik iets meer dan 2 minuten. En de stand was 4-3 voor hen.

  Ik was van plan om in dat geval remise aan te bieden (al had ik indien mogelijk nog wel even met je overlegd uiteraard), zelfs al had hij nog maar 3 seconden op z’n klok. Maar dat levert ons dan wel een nederlaag op. Wat vind jij, en wat vinden de anderen (team- en club-leden) eigenlijk?

  Gewoon vlaggen en het matchpunt redden of toegeven dat het overduidelijk remise is en een mogelijke promotie bemoeilijken?

 4. Pepijn van Erp schreef:

  Volgens mij is die netelige kwestie niet zo ingewikkeld als het lijkt: de speler die door vlag heen gejaagd dreigt te worden terwijl de stelling remise is, kan remise claimen. De wedstrijdleider (die er natuurlijk als het goed is al een tijdje bij staat) moet dan die claim beoordelen. Hij kan de remise toekennen of door laten spelen en na het vallen van de vlag een beslissing nemen. Hij moet dan kijken of de op winst spelende speler wel echt progressie boekt.
  In dit geval was het na een aantal schaakje wel duidelijk geweest dat er geen echte winstpoging mogelijk was en was de claim toegewezen.
  Wat lastiger is het als je met maar 3 seconden claimt, de kans is groot dat er nauwelijks tijd is om nog te beoordelen of er een winstpoging wordt gedaan. Ik weet niet precies hoe dit dan afloopt. Volgens mij is dat ook wel één van de redenen dat er in het profschaak meestal met een ‘increment’ wordt gespeeld in de verlenging.
  Misschien heeft Geurt Gijssen in zijn columns (op Chesscafe.com) deze problematiek al eens besproken. Zal eens kijken.

  Maar voor de duidelijkheid: je hoeft zelf zeker geen remise aan te bieden, je tegenstander mag claimen als ie minder dan twee minuten heeft. Als ie dat niet doet, jaag je ‘m gewoon door zijn vlag wat mij betreft. Ik zou het zelf echter alleen doen in een teamwedstrijd.

 5. Pepijn van Erp schreef:

  Nog even terugkomend op het door de klok jagen: op de site van de schaakvereniging Botwinnik staat een hele collectie artikelen van Pieter de Groot over spelregelkwesties. Link naar de artikelindex.

  Zoek maar eens op het artikel ‘uitvluggeren’ dat gaat precies over deze kwestie.

 6. Pim Haselager schreef:

  Dank je. Ik heb het geprobeerd te lezen, maar ik werd er compleet duizelig van. Ik onthou maar dat ik gewoon ga vlaggenstampen en dan hoor ik het wel van tegenstander en/of wedstrijdleider.
  Overigens staat je wedstrijdverslag niet op de KNSB site met links Misschien goed om ze daar eens over te mailen oid?

 7. Pepijn van Erp schreef:

  Het is mij volstrekt onduidelijk hoe dat lijstje werkt bij de KNSB-site. Ik stuur altijd meteen een mailtje naar de webmaster als ik het verslag op onze site heb geplaatst. Soms staat de link er dan in no-time op en soms duurt het een paar dagen.

Geef een reactie