Combineren in de interne 1

Twee diagrammen uit de A-groep van de interne competitie. Eén met een gemiste combinatie en één die wel op het bord kwam. Overeenkomst was dat Ruud van der Spoel met de zwarte stukken speelde.

Luuk Peters – Ruud van der Spoel Pepijn van Erp – Ruud van der Spoel

Luuk speelde in deze stelling Tfe1, maar er was iets veel beters. Ruud had de remise bijna in zicht, maar zijn laatste zet (32… Tc7-c3) was niet de beste. Hoe slaat wit nu toe?

Lijkt me leuk vaker diagrammen met combinaties te plaatsen, maar dan moeten ze natuurlijk wel aangeleverd worden!

Share

4 reacties

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Leuk en pittig die opgaves, maar waar zitten de (verborgen) oplossingen? Diagram 1 is me net te moeilijk zonder die schaakcursus van Willie ;)

  2. Pepijn van Erp schreef:

    @Marcel:
    Oh ja, daar moest ik nog wat voor verzinnen. Was daar gisteravond niet meer aan toe gekomen ;-)

  3. Ruud van der Spoel schreef:

    Bij diagram 1 Peters – Spoel
    Veel leuker (:-)) is het werkelijke verloop van de partij na 1. Tfe1:
    1…,Pc7! 2.Pxc7,Txe5 3.Txe5,Dc1+ 4.Lf1,Ld6! Na 5.Te2,Lxc7 accepteerde wit het remise-aanbod. Er moet volgen 6.Te7,Tf7 7.Txf7,Kxf7 8.Dh7+ en wit heeft eeuwig schaak.

    En over diagram 2 Erp – Spoel: In feite is 32… Tc3 een vreselijke blunder, maar het mat is o-zo mooi. De hele partij was mooi en zat vol met combinaties. Ik was eigenlijk 32.. Db3 van plan (vanuit de diagramstelling maar met de zwarte toren nog op c7), waarna zwart minimaal eeuwig schaak heeft, maar op de valreep dacht ik dat 32… Tc7-c3 dwingender was.

  4. Pepijn van Erp schreef:

    Gisteren opperde Arno dat in het eerste diagram na 1.Pf4 Df6 nog een mogelijke verdediging was. Ik wist de stelling niet zo uit het hofd, maar nu is het makkelijk te zien dat je dan na 2.Txe6 Txe6 3.Ld5! ook een stuk overhoudt dankzij de penning.

Geef een reactie