Kort OSBO cup avontuur UVS

Afgelopen zaterdag werd er gespeeld voor de OSBO cup en de uitslag was een teleurstelling. Een 1-3 verlies tegen het team van Velp zorgt voor een snelle uitschakeling van UVS in de OSBO cup dit jaar.

Vol goede moed, UVS2 staat immers eerste in de Prommotie klasse, werd er begonnen aan de voorbereiding van de wedstrijd. Arno, Lambert, Christ, en ikzelf zouden het team vormen voor de eerste westrijd. Ook Velp had er veel zin in en kwam naar de Ganzenheuvel met hun 4 beste spelers. Dus dat beloofde een spannende wedstrijd te worden. Al gauw werd de eerste misser aan de zijde van UVS gemaakt. Lambert op het 4de bord met zwart was niet op zijn gemak in de engelse opening, die zijn tegenstander Eric de Winter op het bord bracht. Al snel moest er een pion gegeven worden om de stelling nog enigszins te kunnen verdedingen.
Arno met wit op bord 1 speelde tot zijn eigen verbazing iets wat hij normaal nooit speelt. Dit leide al gauw tot een erg passieve stelling. Velp speler Carl Huiskamp kon vrijuit de witte stelling onderdruk zetten en het verdedigen koste Arno zeeën vol tijd.
Ikzelf op bord 2 kon wat tegengas geven, mijn tegenstander Hans van Capelleveen koos voor een gesloten siciliaan. De voorzichtige aanpak van wit zorgde ervoor dat ik een prettige stelling kon bereiken met zwart. Al snel had ik mijn stukken goed staan en een behoorlijk ruimte voordeel op de dame vleugel kunnen opbouwen. Dit voordeeltje heb ik daarna niet meer uithanden gegeven. Het leverde ook het eerste punt in de wedstrijd op nadat ik een kwaliteit kon veroveren en met de vrije e-pion een run naar de overkant kon maken. osbocup2010
Dan Christ nog op bord 3 met wit tegen Eric Belle. In een gelijke stelling bleek het ruilen van een paar stukken een onverwacht nadeel te hebben, zwart kreeg een mooie open e- en f-lijnen. Al snel verschenen de zware stukken en de druk op de witte konings stelling kostte Christ snel een kwaliteit. Dit voordeel wordt ook vakkundig verzilverd door zwart.
Ondertussen was Arno in vreselijke tijdnood gekomen en helaas was er geen tijd meer voor een goed vervolg van de partij. Na het lang goed verdedigen, bleek wit zelfs een goede stelling bereikt te hebben met winst kansen.
Een 1-2 achterstand en na het begin van Lamberts partij beloofde dat niet veel goeds. Toch had zwart het lang weten te rekken en in wederzijdse tijdnood zat er misschien nog een verlenging in. Lambert zorgde voor een gelijke stelling door brutaal de h-pion van wit te veroveren met zijn koning. Even leek zijn tegenstander het niet meer te zien, maar deze herpakte zich goed toen Lambert ook zijn verdeding liet verslappen tegen de zware witte stukken in zijn stelling. In de laatste minuut van de partij was dan toch het laatste punt voor Velp.

Jammer genoeg dus geen verleging en met de 1-3 gaat Velp door naar de tweede ronde. Volgend jaar krijgen we weer een nieuwe kans in de OSBO cup en misschien heeft UVS dan wat meer geluk in deze beker competitie.

Share

Geef een antwoord