UVS met de SUV naar SVU (v.v.)

Door een dik verdiende 5,5 – 2,5 overwinning op Ugchelen (SVU) heeft UVS 3 zichzelf naar de comfortabele middenmoot geschaakt. Het doel van deze avond, nl. met klinkende cijfers winnen van de hekkensluiter, werd ruimschoots bereikt.  Door feeëriek besneeuwde landschappen gleden tegen 8 uur de beide wannabee SUV’s richting Ugchelen naar de plaatselijke schaakvereniging, ondergebracht in een heus dorpshuis (waar vind je die dezer dagen nog?). Binnen stond de kachel op 30 graden, hetgeen tot onbedoeld verhitte taferelen leidde. De rokers kwamen uitgebreid aan hun trekken in de kantine waar de rookruimte eigenaardig genoeg vrij van rook was en de kantine zelf gehuld ging in dikke rookmisten. En dat werkt blijkbaar aanstekelijk. Want niet alleen de lokale biljartclub was en masse aan de sigaret aan het lurken ook het aantal rokende schakers oversteeg ver het landelijk gemiddelde.

In deze setting ging ons geheel rookloze team voortvarend van start. Aan bord 1 smaakte ik het genoegen een mini-miniatuurtje (micratuurtje?) op het bord te toveren: op de 12e zet kon en mocht ik mijn tegenstander mat zetten (record voor de recordpagina, Pepijn?). Ziedaar, hoe kinderlijk eenvoudig schaken kan zijn als je alle ruimte krijgt. Zelfs het sjabloonoffer op F7 kan een beginnend schaker niet ontgaan. Hoewel zeer tegen de wens van Thei heb ik me toch (weer) een weg geofferd naar de victorie. 

M. Verstappen - W. Kramer

M. Verstappen - W. Kramer

 

Deze eindstelling ontstond na: 

1. e4 e5 2. d4 exd4 3. Nf3 c5 4. Bc4 Nc6 5. Bf4 h6 6. c3 Qb6 7. Na3 a6 8. Bxf7+ Kxf7 9. Nc4 Qd8 10. Nfe5+ Kf6 11. Qh5 Ke6 12. Qf7#

 

De klok moest nog 9 keer slaan toen ook invaller Mathijs Broeren aan het laagste bord een vette 1 liet aantekenen. Zonder enige moeite kreeg Mathijs, die inviel voor de helaas vertrokken Wouter Jans, het betere van het spel. Na wat gepriegel door zijn tegenstander in de verdediging kon hij met een eenvoudige manoeuvre een stuk winnen.

 

 

Nummer 3 in de rij der victoriekraaiers was Wim Krabbendam. Naar eigen zeggen stond hij na 5 zetten met wit al gewonnen met een venijnig sterke loper op d6. Zwart kon niets anders dan afwachten tot Wim de wurgdood volbracht had. Het kon helemaal niet op voor UVS, want ook de vierde Ugchelaar werd kort daarop aan het spit geregen. Ruud van Roosmalen was de gevierde man, die na een saaie afruilopening en ondanks het loperpaar van wit, een list bedacht en daarmee een stuk tegen 3 pionnen won; zijn eigen overgebleven pionnen kon hij voldoende ondersteunen om de overkant te bereiken en de zege binnen te halen.

Na deze onverwachte start begon de motor wat te haperen: er werd geen winstpartij meer behaald. Zowel Rolf van Geel, als Thei van Laanen en Justin Sewalt speelden remise. Voor Rolf was dit een welkom aanbod omdat zijn stelling behoorlijk onder vuur lag. Thei probeerde lange tijd tevergeefs een bres te slaan in de niet te nemen vesting en Justin kon zich net voldoende wapenen tegen een vervaarlijk ogende aanvalsdreiging. De laatste partij was van Frans van den Hooven die met een kwaliteit achter lange tijd probeerde de executie uit te stellen. Vlak voor twaalven gaf hij op en stond de eindstand vast: een ruime en welverdiende 5,5 – 2,5 overwinning.

Share

1 reactie

  1. Pepijn van Erp schreef:

    In 12 zetten mat! Ja, dat verdient wel een nieuwe categorie op de record pagina als snelste mat.

Geef een antwoord