UVS 1 weer aan kop!

Met een ruime overwinning op Het Kasteel uit Wijchen heeft UVS1 de koppositie in de poule weer overgenomen. De leiders na de vorige ronde, Veldhoven, verloren namelijk. Nu heeft UVS alle kampioenskansen weer in eigen hand. De teams in onze poule zijn echter wel zo aan elkaar gewaagd dat er van alles kan gebeuren. Nu staan we met vier teams op zes matchpunten.

kasteel-uvs-cartoonIn Wijchen ging het redelijk makkelijk. Op papier is Het Kasteel een van de zwakkere teams en dat verlokte één teamlid in een e-mail tot de volgende opmerkingen:
Hi All,
Niet dat ik jullie onder druk wil zetten hoor.
Maar:
Een score lager dan 1 – 7 is een vernedering.
Dagutmarwit!

De correcte titel van dit bericht had dan ook eigenlijk: “UVS1 vernederd in Wijchen” moeten zijn, omdat we slechts met 6-2 wonnen. Hoe ging dat nu in zijn werk?

Update: onze tegenstanders hebben hun kant van de zaak inmiddels ook online staan (met een berg foto’s)

Luuk Peters was helaas ziek en en voor hem hadden we dus een invaller nodig. Dat werd Tsjisang, die ik (na overleg met Lambert) uit het tweede mocht plukken. Tsjisang speelde op bord 3, niet uit tactische overwegingen, maar eerder omdat ik dan maar één naam op het reeds ingevulde wedstrijdformulier hoefde te wijzigen. Maar deze luiheid pakte goed uit, Tsji kreeg zijn favoriete soort stelling tegen Caspar Hermeling, toch de speler met de hoogste rating bij onze tegenstanders. Die zag er blijkbaar niet zo’n heil in die middag en bood remise aan na anderhalf uur spelen. Omdat er niet echt direct een groot voordeel voor Tsji leek aan te komen, nam ie dat aanbood na enig nadenken aan. Een goeie invalbeurt, maar het legde natuurlijk wel extra druk op de rest van UVS om een vernederende uitslag af te wenden (nu moest er immers nog 6½ uit 7 gescoord worden).

Ikzelf speelde op bord 5 tegen Mark Agterberg niet zo’n beste partij: opening en strategisch concept waren best in orde, maar net toen ik mijn ideale stelling kon bereiken, greep ik goed mis.

Dit was de stelling na zwarts 18de zet Lxd4+. Natuurlijk moet ik nu gewoon met het paard terugnemen dan staat wit een stuk beter. Het paard van wit is dan een veel beter stuk dan zwarts loper. Niet dat het meteen uit is, maar zwart kan alleen maar ‘keepen’.

Ik dacht waarschijnlijk dat het wel handig was om nog even de dames te ruilen en sloeg terug met 19.Dxd4. Zwart speelde natuurlijk meteen 19…Dc6 en nu drong het tot me door dat het niet zo makkelijk is om het paard dan op d4 te krijgen. Als de dame wijkt, volgt meestal d4 en dan dreigt er wat op g2, grrr.

Om een of andere reden zag ik niet dat ik nu gewoon 20.Dd2 kon spelen, indirect g2 dekkkend en het paard gaat alsnog naar d4!

In plaats daarvan begon ik aan een optimistische koningswandel: Kf2-e3-d2. Even later kon zwart alsnog de doorbraak d4 forceren middels een pionoffer en ik zag het somber in. Gelukkig wikkelde mijn tegenstander verkeerd af, miste een tussenschaakje en mocht blij zijn dat ie nog net eeuwig schaak had.

De rest van het team moest toen natuurlijk extra aan de bak om nog 6 uit 6 te scoren! Maarten van Rooij gaf het goede voorbeeld. Na de opening stond ie weer eens totaal verloren in strategisch opzicht. Tsja, volgens mij is het ook niet zo handig om een Stone-wall te spelen als wit d4 nalaat. Maar goed, Maarten bouwde wel een behoorlijk tijdsvoorsprong op en natuurlijk kwamen er complicaties op het bord. Dat kostte zijn tegenstander nog meer tijd en uiteindelijk ging die door de vlag, mat en gaf hij op, ofzo. Weer zo’n typisch Maarten partij, blijft leuk!

Arie van den Hurk speelde dit keer op bord 7 (met wit) en had een goede dag. Ik zag het nog even somber in, omdat Arie weer een hoop tijd gebruikte in de opening, maar ditmaal was dat wel besteed. Direct uit de opening maakte zwart een foutje en dat kostte hem een pion. Even later was dat al een kwaliteit en Arie kon het makkelijk afronden.
De stand was nu dus 3-1 voor UVS en de overwinning lag voor het grijpen, maar of de 7-1 gehaald ging worden werd wel erg twijfelachtig. Rob Bisschops had namelijk een mindere stelling (pion minder in een dubbel toreneindspel), bij Thomas Willemsen zag het er volkomen gelijk uit, bij Pim Haselager was het niet goed in te schatten voor de omstanders, alleen bij Anton van Rijn konden we virtueel het punt al gaan bijschrijven.

Na de tijdnoodfase waren er nog vier borden aan ’t spelen. Bij Thomas werd vrij snel remise gegeven. Anton haalde het volle punt binnen na een erg goede partij tegen Wesley van Nie. Pim speelde weer op bord één en trof een goed voorbereide tegenstander. Die had ‘m ‘geplugd’ zoals dat blijkbaar heet bij de Wijchenaren en de partij thuis al een heel eind op het bord gehad. Pim had nog minder dan 5 minuten over in een lastige stelling en het ging niet helemaal goed.

Rob in actie om zijn 100% score te behouden

Rob in actie om zijn 100% score te behouden

Rob Bisschops had even voor de 40ste zet het ergste van zijn nadeel wel weggewerkt mede door de tijdbood waarin zijn tegenstander (Hans Quint) verkeerde. Na wits 35ste zet had die nog maar 1 minuut en 47 seconden over en ik stond erbij te kijken hoe Rob zijn tegenstander ging foppen. De stelling was op dat moment al weer redelijk in evenwicht. In het vervolg weet ik niet 100% zeker of ik de juiste zetten heb kunnen reconstrueren (zo rond zet 56 klopt er iets niet in mijn notatie), maar ik denk dat het toch aardig klopt.

Omdat Rob nog lekker lang bezig was, hadden de overige teamleden tijd genoeg om te analyseren:

Maarten legt het Pim nog maar eens uit

Maarten legt het Pim nog maar eens uit

... en ook Arie kan nog wat leren van Grande.

... en ook Arie kan nog wat leren van Grande.

De complete uitslag:

Het Kasteel 		1974 	- 	UVS 1 			2031 	2 - 6
1. Maarten Rossen 	1984	-	Pim Haselager		2210	½ - ½
2. Wesley van Nie 	2037	-	Anton van Rijn		2195	0 - 1
3. Caspar Hermeling 	2066	-	Tsjisang Cheung		1954	½ - ½
4. Willem van Berkel 	1989	-	Maarten van Rooij 	2076	0 - 1
5. Mark Agterberg 	2018	-	Pepijn van Erp		1940	½ - ½
6. Hans Quint 		1920	-	Rob Bisschops		1976	0 - 1
7. Henk van Kortenhof	1915	-	Arie van den Hurk	1991	0 - 1
8. Rob Duin 		1866	-	Thomas Willemsen	1915	½ - ½


foto’s door Pepijn van Erp

Share

14 reacties

 1. Luukmaestro schreef:

  Nou heren, denk dat ik volgende keer ook maar weer ziek ben. Niemand verloren! Fijn dat Grande het allemaal zo mooi uitlegt….

 2. Pim Haselager schreef:

  Ach, wat is het leven toch hard. Speel ik eindelijk weer eens een redelijke partij, begrijpt niemand ‘m behalve mijn tegenstander. Tijdens het hele gebeuren keek iedereen me aan alsof ik al dood en begraven was. Ik wankelde niet. Slechts door een kleine onachtzaamheid in tijdnood vergat ik mijn rechtmatig punt te incasseren.
  Maar nu begint op de door Pepijn (een teamleider die door zijn informatievoorziening voor ons wedstrijden wint) in het leven geroepen fantastische website een analyse van mijn partij precies een zet te laat. 29. Kh2-g1 was de kroon op mijn werk, maar wordt simpelweg overgeslagen. Vervolgens wordt er dan wat magertjes geconstateerd dat de stelling voor omstanders ‘lastig was’ en Rybka ook iets vond en dat mijn oordeel ‘dus’ niet uit de lucht was gegrepen. Ja, dank je de koekoek!
  Na afloop van mijn partij stond Maarten trouwens in zijn ‘uitleg’ zoals gewoonlijk weer eens wat weg te geven (stond na Pa4 die pion op e4 in dan?), en had hij opnieuw zijn gehoorapparaat verkeerd aangesloten(zie foto), hetgeen ons op de terugweg in/op zijn brommer nog lelijk had kunnen opbreken. Maar goed, eind goed.

 3. Pepijn van Erp schreef:

  @Pim: wij als teamgenoten zijn alleen maar heel helder en positioneel verantwoord schaak van jou gewend. Als er dan zo’n stelling op het bord verschijnt, is de eerste reactie natuurlijk “wat is er mis met Pim?”.

  Tsja, dat die analyse één zet te laat begint, is misschien jammer, maar waren er dan veel verleidelijke alternatieven voor 29.Kh2-g1?
  29.Pg5 bijvoorbeeld!? Ziet er eigenlijk best lekker uit: 29… f6?! 30.Te1 Txe1 31.Dxe1 en het lijkt alweer bijna een partij van Maarten!
  Nee dan toch maar 29… Dh4 30.Tf3 Txf3 31.Pxf3 Df6 en dan is er zeker niets beters dan het lelijke 32.g5 Dd6 33.Txc3 Txc3 34.Dxc3 Dxf4+ 35.Kg1 en hoe staat het dan?

  Inderdaad leuker punt om de analyse te starten dan het geforceerde begin ná 29.Kg1.

 4. Luukmaestro schreef:

  Nou Pepijn, lees inderdaad op de site van het kasteel dat het niet op komen dagen van mij hen slecht uitkwam! Doen we vaker. En in die brommer van grande beleefden anton en ik vorige keer ook al spannende tijden. Gelukkig zit je achterin “Zoo vast als een muts met zeven keelbanden” dat een (niet aanwezige) gordel niet nodig is. Gelukkig volgende keer weer thuis!

 5. Maarten van Rooij schreef:

  O wat ben ik toch weer verdrietig. Vooral door die rare Pim die denkt dat ik de moeite neem om serieus naar zijn partij te kijken. Belachelijk! Als je vierhonderd ratingpunten meer hebt dan je tegenstander moet je niet denken dat ook maar iemand denkt dat je een interessante partij zit te spelen. En inderdaad Pim, als je dan vage aanvals en/of verdedigingskansen hebt denkt een oppervlakkige toeschouwer al gauw: “jee, wat een drol… kan niet eens overtuigend van 500 ratingpunten minder winnen.” Laat ik het anders formuleren: ik zou met 600 ratingpunten meer winnen met Pa4. Maar ja Ik heb nu eenmaal niet zo’n hoge rating. Why? It a mistery! En dan gewoon die remise nemen als bijna alle stukken nog op het bord staan. Schande! Als je 700 punten meer hebt speel je door tot er alleen nog koningen op het bord staan!
  Maar natuurlijk ben ik nog veel verdrietiger vanwege de aperte leugens en kwaadsprekerij over mijn brommer door Luuk. Er zijn wel degelijk gordels voor de passagiers op de achterzit.
  En een dak.

 6. Anton van Rijn schreef:

  Dat moet ik Maarten inderdaad nageven. Zijn riksja is van heel behoorlijke kwaliteit.

 7. Luukmaestro schreef:

  Mijn excuses Grande! Misschien was mijn angst dan toch niet door de onveiligheid van de brommer, maar door bepaalde rijvaardigheden van de chauffeur ingegeven…

 8. Theo Felet schreef:

  eh pim heeft maar 226 elo punten meer geen 500

 9. Pim Haselager schreef:

  Ik vind nadenken over de rating van je tegenstander eigenlijk net zo sukkelig als nadenken over de prijs van je verjaardagskadootjes. Mijn tegenstander had zich goed op me voorbereid, hij speelde goed en het was een principiële strijd(positie versus initiatief), who cares about ratings.
  Maar ik sluit me aan bij Luuk, ook excuses hoor, dat geklaag over die brommer was een beetje flauw van me, ik zat best lekker voorin op de benzinetank.
  Trouwens, heeft iemand al de TPR van Maestro Rob gezien, 2315! En übermeister Anton, 2450!! Naast dergelijke prestaties moet ik niet vrolijk gaan zitten doen over m’n benauwde remisetje. Heeft Grande toch gelijk in, ergens.

 10. Pepijn van Erp schreef:

  Pim heeft gelijk: ratings zeggen helemaal niets!
  Voortaan delen we de teams in op lengte van voertuigen van de spelers. … en de trein telt niet mee ;-)

 11. Luukmaestro schreef:

  Heeft Grande zijn bromfietscertificaat eigenlijk wel?

 12. Anton van Rijn schreef:

  Ja, dat zat er gratis bij.

 13. Maarten van Rooij schreef:

  Arme Pim! Ik wist wel dat er ergens iets niet helemaal goed zat bij die jongen. Dus Pim denkt na over ratings! Wat valt daar nou over na te denken. Iemand die een hogere rating heeft moet je verslaan omdat je anders een mietje bent en iemand met een lagere rating moet je vermorzelen omdat je anders een loser bent. Nadenken over ratings… Belachelijk! Dus dáárom komt zo’n Pim in tijdnood tegen spelers die pakweg 700 ratingpunten minder hebben. ‘Positie versus initiatief’ dat klinkt wel goed. Daar ga ik ook eens over nadenken. Bedankt Pim!
  Luuk en Anton: zo’n brommercertificaat krijg niet zomaar hoor. Maar als je interesse hebt: een cursusje lay outen op de computer i.c.m. een goede printer doet wonderen.

 14. Maarten van Rooij schreef:

  Hey Luuk,
  Ik googlede de ‘Muts met zeven banden’ en jij staat met je opmerking op deze site in het resutatenlijstje. Word je niet met schaken beroemd, dan is schrijver misschien nog een leuk beroep voor je.

Geef een antwoord