UVS1 nipt onderuit tegen Veldhoven1

UVS1-Veldhoven1

UVS1-Veldhoven1

Na de eerste twee rondes redelijk makkelijk te hebben gewonnen stonden we bovenaan in de poule. In de derde ronde moesten we tegen Veldhoven 1, dat net als wij nog geen matchpunten had afgestaan. Vorig jaar was de uitslag met enig geluk 4-4 geworden. Dit jaar was Veldhoven1 versterkt en de twee topborden hadden nu ratings van ongeveer 2250. Een beetje sterker was onze tegenstander op papier dus wel en we hadden onze opstelling er een klein beetje op aangepast.

We speelden weer samen met het eerste team van SMB in één zaal en ditmaal lekker ruim in de grote zaal boven. De partijen op de borden gingen de eerste twee uur erg gelijk op. Alleen bij Anton en Rob durfde ik wel van een wat betere stelling te spreken. De andere stellingen konden makkelijk alle kanten op gaan, was mijn indruk, maar voorlopig nog redelijk in evenwicht. Het beloofde dus nog een spannende middag te worden…

De topborden

De topborden

Als eerste was Maarten klaar: net op het moment dat ik dacht dat Maarten de partij naar zijn hand ging zetten, deed zijn tegenstander een erg sterke zet. Er werd daarna veel afgeruild en er bleef te weinig over om voor te spelen, remise dus.
Pim wilde het toch nog wel eens proberen tegen Dirk van Dooren op bord één, hoewel die vorig jaar niet echt onder de indruk was van Pims subtiele spel en uiteindelijk won. Nu ging het ook weer mis: na bijna twee uur spelen was de volgende stelling ontstaan:

Het was hier de 30ste zet van wit, Pim had zwart. Wit staat iets beter, maar echt veel gevaar loopt zwart nu ook weer niet was de indruk van de meesten, die ik erover gesproken heb. Een kwartier later was het echter afgelopen en hadden wij onze eerst nul te pakken! Wat er precies gebeurde, weet ik niet. Zover ik begrepen heb, gaf Pim gewoon een pion weg en toen was het meteen over en uit.

Het volgende slachtoffer was Thomas op bord 6:

Arie hadden we deze keer op bord twee neergezet en hij kreeg een Hollandse opening tegen zich. Dat was wel verwacht, want er stonden nogal wat partijen van onze tegenstanders in de database. De variant die Arie’s tegenstander speelde, zag er wat verdacht uit en hij kwam op een behoorlijke ontwikkelingsachterstand te staan. De stelling bleef echter erg ingewikkeld en dat kostte Arie veel tijd. Uiteindelijk kwam zwart steeds beter te staan en ook de klok hielp een handje mee om Arie het onderspit te doen delven.
Het was erg jammer dat we zo geen enkel punt aan onze topborden scoorden. Vooraf had ik toch ingeschat dat we daar minstens een half punt zouden moeten scoren. Anton en Luuk zouden dan op bord drie en vier voor de compensatie moeten zorgen.

Even een blik in de grote speelzaal, waar we samen met SMB 1 speelden:

[vimeo width=”480″ height=”384″]http://vimeo.com/7752145[/vimeo]

Gelukkig was er meteen daarna beter nieuws: Rob Bisschops won weer een goeie partij op bord 7 en heeft als enige teamlid nu een 100% score (3 uit 3). Ikzelf had ook net de beslissende slag geslagen en kon even na de tijdscontrole het punt bijschrijven. Hieronder de analyse van mijn partij aan bord 8.

Pepijn, vlak voor het binnenhalen van het punt.

Pepijn, vlak voor het binnenhalen van het punt.

Inmiddels was de stand dus 2½-3½ in ons nadeel en moesten er uit de partijen van Luuk en Anton nog minimaal 1½ gescoord worden. Dat is helaas niet gelukt. Anton stond erg goed en wist het niet te winnen, Luuk stond eigenlijk compleet gelijk, speelde teveel op winst, kwam compleet verloren te staan en kwam uiteindelijk erg goed weg met remise. Het waren wel interessante eindspelletjes:

Bij Luuk werd een toreneindspel mishandelt:

Anton was met goed spel uit de opening gekomen en had het misschien al in het middenspel moeten beslissen. Nu was hij na de tijdscontrole bezig een erg lastig eindspel proberen te winnen. Na de wedstrijd hebben we nog uitgebreid gezocht naar de winst. Heel interessante wendingen kwamen daarin naar voren, maar het was erg begrijpelijk dat Anton de winst niet vond in de krappe bedenktijd, die er nog overbleef.

Anton en Luuk waren nog lang bezig in hun poging de nederlaag af te wenden.

Anton en Luuk waren nog lang bezig in hun poging de nederlaag af te wenden.

Helaas dus nipt verloren en daarmee hebben we net als vorig jaar de zaak weer niet in eigen hand. De poule is echter weer erg aan elkaar gewaagd dus er kan nog van alles gebeuren dit seizoen!

Het beeldmateriaal is weer allemaal afkomstig van Jan van de Westelaken.

Share

11 reacties

 1. Luukmaestro schreef:

  Mja mijn eindspelbehandeling was meer een poging tot doodslag dan mishandeling. Al verbaasd het me inderdaad dat Kg7 zo slecht is. Na Kf8 had ik Kg6 verwacht en was ik bang voor n positie: witte konging op g8 pion op g7 en afruil van de overgebleven pionnen. Dat is een Lucena-positie, jij gooit de term zomaar even tussendoor om interessant te doen :p.
  http://baarnseschaakvereniging.blogspot.com/2008/04/toreneindspel-philidor-en-lucena.html
  Maar na Kf8, en wit Kg6 is het inderdaad zeer onduidelijk hoe wit het wint.

 2. Pepijn van Erp schreef:

  @Luukmaestro: De term mishandeling was eigenlijk ook meer bedoeld voor je tegenstander dan voor jou ;-)

  En die term Lucena van mij is inderdaad een heel klein beetje misplaatst in mijn analyse. Maar dan ook alleen, omdat je met een loper-pion niet per se de Lucena-manouevre hoeft te gebruiken om te winnen:

  [fen]2K5/2P1k3/8/8/8/8/1r6/2R5 w - - 0 1[/fen]

  en dan wint wit met de Lucena manoeuvre: 1.Te1+ Kf7 2.Te4! Tb1 3.Kd7 Td1+ 4.Kc6 Tc1+ 5.Kd6 Td1+ 6.Kc5 Tc1+ 7.Tc4 en het is over, het ‘bruggetje’ is gebouwd.

  Zonder Lucena win je met 1.Ta1 Tb3 2.Ta8 Tb1 3.Tb8 Tc1 4.Kb7 Tb1+ 5.Ka6 Ta1+ 6.Kb5 Tb1+ 7.Ka4 Ta1+ 8.Kb3 Tb1+ 9.Kc2 en klaar

  Inderdaad Lucena is zwaar overschat bij loper-pionnen ;-)

 3. Luukmaestro schreef:

  Ja maar 10 zetten voor deze stand op het bord kwam hadden wij een vrijwel symmetrisch toreneindspel, en bood mijn tegenstander remise aan. Bij de stelling op het bord is het zinloos geweld, mishandeling etc. van mij al geweest….

 4. Maarten van Rooij schreef:

  Dat is toch niet te geleuve! Dus Loco Luke speelt op winst vanuit verloren positie. (dat ‘min of meer symmetrisch’ moet je natuurlijk lezen als ‘straal verloren’)
  Teveel naar de partijen van Grande gekeken zeker!

 5. Maarten van Rooij schreef:

  Pepijn, heb je in die uitgangsstelling van Anton ook ‘mijn’ zet Lc4 al geFritzt?
  Tc2 kan ook.
  Het idee: die pion op b4 valt vanzelf. Gewoon ff w88

 6. Pepijn van Erp schreef:

  @Maarten:
  42.Lc4 lijkt niets op te leveren na 42…Pxc4 43.Txc4 (43.Kxc4 Ta8 en de a-pion valt ook) 43…Td8+ (een vervelend tussenschaakje) 44.Ke3 Ta8 45.Tc2 e5 en compleet gelijk denk ik.

  42.Tc2 Pd1 (wat anders?), maar dan zie ik ook niet hoe wit verder komt eigenlijk.

 7. Luukmaestro schreef:

  10 zetten voor de stelling die Pepijn erop zet Van Rooij. Wel goed lezen! En Pepijn’s opmerking “42.Lc4 lijkt niets op te leveren” kon ik al maken Grande’s opmerking “‘mijn’ zet”, daar heb je Fritz en de hele partij niet voor nodig!

 8. Pim Haselager schreef:

  Wat vooral aanleiding was tot mijn verlangen na afloop om uit de rijdende trein richting Amsterdam te springen, sprintje te trekken en me ervoor te werpen, is mijn enorme luiheid van denken na Lg2. In de diagramstelling hierboven was Kd6-e7 al niet goed (ik verwierp Ke6 omdat ik na Lg4+ het niet fijn vond om f6-f5 te doen), maar het allerboskaboutereikeligste was wel dat ik geen rekening hield met b4 exf4+, gxf4 (ik had alleen naar Kxf4 gekeken). Na de gedwongen zet van de toren op c5 wint wit met Tg1 de pion op g7.
  Daarna voelde ik een allesoverheersende behoefte om de trein te nemen…

 9. Pepijn van Erp schreef:

  @Pim: allerboskaboutereikeligste geeft nog geen hits in Google, maar dat zal snel opgepakt worden.

 10. Pepijn van Erp schreef:

  En ja hoor een dagje later weet Google het ook. We worden goed in de gaten gehouden!

 11. Justin schreef:

  Ik zie het al voor me.

  Justin: En, hoe ben je eigenlijk bij UVS terecht gekomen?
  Nieuw lid: Nou, ik zat dus een beetje te googelen op zoek naar een leuke schaakclub en toen ik zocht op allerboskaboutereikeligste kwam ik meteen jullie site tegen!
  Justin: Euh…ok?

Geef een reactie