Doelstelling al gehaald!!

UVS 2 – SG Zutphen  5½ – 2½

UVS2 - SG Zutphen

UVS2 - SG Zutphen

Bij aanvang van de competitie werd als doel gesteld: handhaven in de Promotieklasse. Ten opzichte van vorig jaar zijn er om uiteenlopende redenen, verhuizing, te druk, andere vereniging, 5 mensen uit UVS 2 vertrokken. Op het oog leek het team behoorlijk verzwakt. Het leek al heel wat als de Promotieklasse dit jaar overleefd zou worden.

Vandaar dat er gesteld werd: 6 punten moet voldoende zijn om te handhaven, dus het doel is: 6 punten.  Na 3 wedstrijden hebben we die 6 punten. Wat nu? In een nieuwe gespreksronde hebben we afgesproken dat het doel voor de volgende 3 wedstrijden weer 6 punten zal zijn.


De afsluiting van de Waalbrug was er de oorzaak van dat onze gasten 40 minuten te laat arriveerden. Door de coulante houding van scheidsrechter Frans van de Hooven begonnen de Zutphenaren met slechts 20 minuten speeltijd minder. Halverwege de wedstrijd leek het er niet op dat we met een flinke overwinning zouden afsluiten. Arno en Philippe speelden al vrij snel met een pion minder en bij de rest was nog geen voordeel te bekennen.

Een nu een stukje actiefilm vol spannende momenten met Ruud van der Spoel in de hoofdrol:

[vimeo width=”480″ height=”384″]http://vimeo.com/7755096[/vimeo]

Ik geloof dat Ruud deze keer als eerste na iets meer dan 3 uur spelen een punt binnen bracht. Ruud had er lange tijd geen erg in dat hij met een stuk minder speelde; hij dacht dat hij dat misschien wel ergens geofferd had. Hij genoot zo van zijn eigen spel dat hij vond dat je daar dan niet op moest letten, tenslotte speelden een toren en een loper van zijn tegenstander nauwelijks mee en bovendien gaat het erom dat op het eind een 1 genoteerd wordt. De winnaar heeft altijd gelijk en zeker als het de derde 1 is na 3 wedstrijden is.

Chirst Verstegen pakte helaas een nul

Chirst Verstegen pakte helaas een nul

Vrijwel direct daarna liet Klaus aantekenen dat hij zijn 100% score ook na deze partij behouden had. Christ vergiste zich in de opening en “vergat” een pionnetje blijvend te verschalken en hield na enige afwikkelingen een hopeloos versnipperde pionnenstelling over, die uiteindelijk verantwoordelijk was voor zijn eerste 0. (tussenstand 2-1)

Arno had zijn siciliaanse verdediging niet goed op orde en lag met een pion minder lange tijd te spartelen. Op het laatst was er even hoop dat Arno het toch nog zou redden, maar hij kreeg toen meteen weer een tik, waardoor een 0 zijn deel was.
Ondertussen had ik een al enige pionnen veroverd en kon ook een derde pion gaan ophalen. Optisch leek het voor nogal wat mensen dat ik een hopeloze stelling had; zelfs dachten er enigen dat ik opgaf bij het handen schudden, maar het was andersom en ik kon een 1 bijschrijven. Ook ik laat mijn winstpartijen door Fritz nakijken en krijg dan bijna altijd te horen dat ik erg veel fouten heb gemaakt en geluk heb gehad, dat mijn tegenstander er nog meer maakte. Echter bij deze partij had Fritz alleen maar lovende opmerkingen: zijn kwalificatie liep gestaag op van – 0,4 naar +0,2 ,   0,5,   1,1  , 2,6  naar het moment dat de handen geschud werden 3,5. Fritz zag het beduidend beter dan de omstanders.

Terwijl ik nog na zat te genieten van mijn partij offerde Michiel in een ogenschijnlijk gelijke stand zijn dame en zette een alles verwoestende aanval met zijn resterende stukken op de vijandelijke koning in. Het was genoeg voor 4-2 .

Philippe houdt remise met pion minderPhilippe houdt remise met pion minder

Alleen Philippe en Tsji waren nog bezig: Tsji met een pionnetje meer en Philippe speelde al heel lang met een pionnetje minder. Philippe met zwart spelend kon afwikkelen naar een stelling van koning en  paard tegen koning, loper en pion. Remise. De winst was binnen en Tsji mocht zijn gang gaan. Hij hoefde niet meer op remise aan te sturen en deed dat dan ook niet.
Einduitslag 5½ – 2½

Er hing zaterdag weer een prettige schaaksfeer in de Ganzenheuvel. Hoe laat de grootste fanatiekelingen het gemaakt hebben, heb ik nog niet gehoord.

Het beeldmateriaal is afkomstig van Jan van de Westelaken.

Captain

Share

Geef een antwoord