UVS4 speelt gelijk tegen Koningswaal

UVS4 tegen Koningswaal

UVS4 tegen Koningswaal

In de tweede ronde heeft UVS 4 de punten kunnen delen met Koningswaal.
Terecht of niet beide partijen tekenden voor de remise. Koningswaal was evenzeer als UVS 4 gepromoveerd naar de tweede klasse dan is het vooral zaak je sterke en zwakke kanten in te schatten. Na de nederlaag van de eerste ronde van UVS 4 tegen ASV met 5-3 was dat wel nodig. Koningswaal mocht na het verlies tegen de Elster Toren ook geen steek laten gaan. De Elster Toren is na de versterking van twee ex UVS leden de favoriet van deze poule.

In de loop van de avond was het dus aftasten geblazen. Al vrij vlot kwam Bart van Leeuwen in een gunstige positie, doordat zijn tegenstander veel risico´s nam en zijn stelling opengooide; met een paardvork op koning en dame was de partij snel beslist.
Als team captain kon ik op geen enkel moment vertrouwen krijgen in de stelling krijgen. Om erger te voorkomen besloot ik mijn actieve loper voor een zich ontwikkelend paard in te ruilen. Na toren afruil was er niet bijzonder veel meer aan de hand en werd de remise getekend.
Aan de andere borden ontwikkelde zich pas echt de krachtsverhouding. Donald had te maken met een snel spelende Siladzjic, die begon veelbelovend met een sterk paard op de vijfde lijn maar heeft blijkbaar zijn concentratie onderweg verloren en werd geveld door een sterke repliek van Donald.

We stonden met 2 ½ tegen ½ voor. Met dit psychologisch voordeel konden we het doen. Koningswaal kwam terug doordat de laagste borden naar hen gingen door verlies van Schoppema en Onno Marres en stond het weer gelijk 2½ -2½
Het spannende was de eindfase. Op bord 1 had Mathijs Broeren zich ingegraven tegen Marcel Lever in een stelling waar beiden niet meer doorkwamen, niet geheel onverdienstelijk werd het remise. Wonderwel wist Bert Jan in het eindspel een pion terug te veroveren en kon ook remise maken.

laatste partij UVS4 - Koningswaal

laatste partij UVS4 - Koningswaal

Hetzelfde gold voor John die een moeilijke eindfase tegemoet zou gaan. Blijkbaar had zijn tegenstander er geen vertrouwen in en besloot remise te geven. Beide clubs waren tevreden en zien uit naar de volgende ronde.

Share

7 reacties

 1. Justin schreef:

  Is 6. .. g5 niet wat te voorbarig? In plaats van 8.Pd5 had wit denk ik beter 8.h4 kunnen spelen om meteen de druk op de koningsvleugel wat op te voeren? Er zou dan kunnen volgen 8 .. g4 9.h5 Le6 10. Lh4 met goed spel voor wit lijkt me.

 2. Donald Eeuwes schreef:

  hmmm, dan tussenzet 8..Ph5 (dan 9.La2 g4) gooit roet in het eten door de h pion te blokkeren.

 3. Donald Eeuwes schreef:

  maar die pion kan na 8..Ph5 ook gewoon slaan..
  dan na 9..Pxg3 10.fxg h4 heeft wit een driedubbele pion :P
  zou dan mooi zijn als de loper naar g4 kan ontwikkelen…

 4. Pepijn van Erp schreef:

  na 8.h4 kan Ph5 helemaal niet vanwege 9.Dxh5. Dus 8…g4 lijkt de logische zet en na 9.Pge2, staat het aardig gelijk denk ik.

 5. Donald Eeuwes schreef:

  woeps… :$ (schaam smiley)

 6. Donald Eeuwes schreef:

  dus 7..d6 had beter direct h5 kunnen zijn

 7. Pepijn van Erp schreef:

  7…h5 ziet er wel agressief uit, maar is denk ik leuker voor wit: 8.Pf3 (valt e5 en g5 aan) h4 9.Lxe5 en zwart kan nog net 9…Lxf2+ spelen om direct materiaal verlies te voorkomen.
  10.Kxf2 kan dan wel, maar interessanter is 10.Ke2 Lb6 (wat anders) en na 11.Tf1 d6 onstaat er een leuke stelling om te analyseren. Wit heeft de keuze tussen 12.Lxf6 en 12.Lxf7+!?

  [fen]r1bqk2r/ppp2p2/1bnp1n2/4B1p1/2B1P2p/2NP1N2/PPP1K1PP/R2Q1R2 w kq - 0 12[/fen]

  PS Ik zie nu in de database dat 7…h5 wel vaker gespeeld is, maar wit (o.a Capablanca! in 1914 en Mieses in 1895) ging dan verder met 8.h4 wat ook wel OK is.

Geef een antwoord