Even punten pakken in Utrecht

Het eerste ging op bijna volle oorlogssterkte op weg naar Utrecht. In het reusachtige denksportcentrum de Hommel moesten we tegen Utrecht 3 spelen. In de zaal waarin we speelden waren nogal wat teams actief, er zaten volgens mij bijna honderd man te schaken. De Nijmeegse inbreng was groot, want ook SMB 1 en SMB 2 speelden in Utrecht tegen respectievelijk Utrecht 1 en Paul Keres.
Van te voren had ik wel een close match verwacht, want in de sterkste opstelling heeft Utrecht 3 wat elo-puntjes meer dan wij.

Urecht had echter twee invallers opgesteld en de minste (op rating in ieder geval) op bord 1 neergezet. Pim Haselager had daardoor niet als verwachte tegenstander Hans Bouwmeester (jawel, de bekende Hans Bouwmeester, die net 80 jaar is geworden) en trof, evenals in de vorige ronde,  een relatief zwakke tegenstander. Die had niet echt een antwoord op Pim’s Catalaan. “Dat wordt tegenwoordig toch niet vaak meer gespeeld!?” tekende Pim op uit de mond van zijn tegenstander. Dat zegt eigenlijk genoeg over die partij.

Bij de start van het derde uur speeluur begonnen de uitslagen binnen te komen: als eerste maakte Thomas Willemsen op bord 7 remise. Geen slecht resultaat, want Thomas is wel een beetje uit vorm en de stelling was nu ook weer niet zo bijzonder. Gezien de stand op de andere borden was de remise in ieder geval geen enkel probleem.

Luuk Peters had ook een makkelijk middag: zijn tegenstander speelde niet echt een goed plan en liet in een draakje de standaardzetten van zwart toe (ach je weet wel: kwaliteitsoffer op c3) en kwam er verder niet echt aan te pas.

Anton van Rijn moest op bord 3 dus tegen Hans Bouwmeester en dat leek in eerste instantie een beetje mis te gaan. Net na de opening overzag Anton een zetje en moest even op zijn schreden terugkeren. Bouwmeester speelde daarna iets te aggressief en won weliswaar een pion, maar liet zijn koningsstelling als gatenkaas achter. Daar had Anton vervolgens niet zo veel problemen mee, zwart werd snel opgerold.

Onze drie topborden deden het dus weer erg goed, maar ook de rest leek regelrecht op winst af te stevenen. Een monsterscore van 7½-½ leek mij niet uitgesloten. Rob Bisschops had een goede partij met zwart op bord 6 tegen Pieter de Groot. Rob kiest wel vaker voor een openingsopzet die ogenschijnlijk niet zo goed is, maar als wit dan te ver gaat, komt de zwarte aanval snel opzetten. Na 17 zetten was er nog niet zoveel aan de hand en staat wit waarschijnlijk wat beter.

Bij Arie van den Hurk ging het helaas in tijdnood mis. Een gewonnen stelling, die er voor mij echter nog wel erg gecompliceerd uitzag, ging verloren in tijdnood. Ikzelf speelde op bord 8 tegen de andere invaller en moest dus eigenlijk wel winnen, vond ik. De opening had ik vrij modern aangepakt  met een  soort kruising tussen een Najdorf en Draak, die veel witspelers erg in verwarring brengt. In de interne competitite had ik de maandag voor de wedstrijd met een soortgelijke variant ook van Tsjisang gewonnen, dus vond ik dat het experiment wel voor een herhaling vatbaar was.
Ik was met minstens gelijk spel uit de opening gekomen, had wel alle standaardvarianten vermeden (waarin wit vaak makkelijk op remise kan spelen) en een hoop tijd gewonnen. Na 11 zetten had ik al meer dan een half uur meer op de klok en de voorsprong groeide op een gegeven moment zelfs tot 50 minuten!

Maarten van Rooij leek op bord 4 (met zwart) ook te gaan winnen. Hij bouwde vrij snel een leuke aanval op in een stelling met tegengestelde rokades. Toen Maarten zijn pionnen op g3 en h3 had gepland tegenover wit’s rokadestelling, leek het mij nog slechts een kwestie van een paar zetten. Blijkbaar wist wit de directe ondergang te voorkomen en in het vervolg nog zoveel rotzooi te trappen, dat Maarten een stuk verblunderde. De stelling die overbleef was gelukkig nog wel remise te houden.

Uitslag werd dus 2 – 6 in ons voordeel.

Utrecht 3 (2026) - UVS (2040) 2 - 6
1.Huizer,O.C.(Olivier) 1778 Haselager,W.F.G.(Pim)  2207 0-1
2.Duistermaat,J.J.(Hans)2056 Peters,L.(Luuk)     2047 0-1
3.Bouwmeester,H.(Hans) 2301 Rijn van,A.B.(Anton)   2189 0-1
4.Os van,M.M.(Marcel)  2056 Rooij van,M.M.M.(Maarten)2067 ½-½
5.Schenk,A.(Andre)   2059 Hurk van den,A.A.(Arie) 1968 1-0
6.Groot de,P.J.(Pieter) 2087 Bisschops,R.(Rob)    1969 0-1
7.Mulder,H.W.(Hemmo)  2018 Willemsen,Th.(Thomas)  1935 ½-½
8.Midde van,J.P.(Jon)  1849 Erp van,P.J.(Pepijn)   1940 0-1
Share

Geef een antwoord