Wat zeggen ze ook al weer over een goed begin…?

Afgelopen maandag speelde UVS 3 thuis hun eerste wedstrijd in de externe competitie tegen het vorig seizoen gepromoveerde Ede 2.

Het eerste punt werd met zwart op bord 5 binnen gehaald door Ruud. Ruud kon zijn favoriete opening spelen en kwam erg lekker te staan, ontwikkelde zijn stukken goed en rokeerde lang. Na wat onnauwkeurig spel van zijn tegenstander kon hij een stuk van het bord tikken en hiermee werd het eerste punt binnen gehaald.

Thei op bord 7 was de volgende die snel klaar was. Na zeer slecht uit de opening te zijn gekomen werd hij door twee witte pionnen volledig in bedwang gehouden. Thei kon zijn zwarte stukken nergens kwijt en moest materiaal geven om erger te voorkomen. De stand was dus weer gelijk.

Op bord 4 speelde Rolf vanuit de opening erg scherp en bleef kleine dreigingen in de stelling stoppen om zijn tegenstander bezig te houden. Rolf had met de witte stukken duidelijk ruimte voordeel, maar was te laat met rocheren. Na een vervelend schaakje van zijn tegenstander moest de witte koning naar f1. In de tijd die wit nodig had om zijn toren op h1 in het spel te brengen kon zwart een aanval opzetten, en niet veel later ook toeslaan. Nu stonden we met 2-1 achter.

Justin op bord 3 had het niet makkelijk om met zwart tot tegenspel te komen. Wel was de stelling voor beiden te link om zaken te forceren, remise werd overeengekomen. 2,5-1,5.

Frans speelde op bord 6 met de witte stukken erg sterk. Zoals hij het zelf zei, zonder onnodige risico’s te nemen. Langzaam voerde hij de druk over de b-lijn op en kon een pionnetje meepakken en kreeg zo de betere stelling. Frans zorge er voor dat de zwarte paarden geen kant meer op konden en even later kon hij het punt noteren. 2,5-2,5.

Marcel Verstappen

Marcel Verstappen

Marcel speelde met zwart op bord 1 en speeld zijn favoriete gambietje. Zijn tegenstander koos een vrij pretentieloze opzet en Marcel kwam daardoor moeilijk tot spel. Door de koning in het midden te laten staan hoopte Marcel via de open g-lijn aanval op de witte koning te creëren. Net toen het erop begon te lijken dat zwart tot gevaarlijk spel kwam werd op een smerige manier het zwarte paard in het midden van het bord eraf geslagen. Na de afruil van stukken die volgde stond Marcel verloren. 2,5-3,5.

Wouter Jans

Wouter Jans

Niets aan de hand. Wouter op bord 2 stond beter en ook Wim op bord 8 had de betere stelling. Wim en zijn tegenstander ontwikkelde beiden in rap tempo hun stukken, maar het was Wim die de dreigingen had. Vooral over de c-lijn leek Wim het voor zwart heel erg gevaarlijk te maken. Jammer genoeg werd de betere witte stelling niet omgezet in materiaalwinst. Verder spelen werd met het oog op de klok nog gevaarlijk ook. Remise. 3-4.

Als Wouter zou winnen was er nog niks aan de hand. Maar ja, zoals dat gaat met schaken, soms win je mooi, andere keren verlies je lelijk.

UVS 3 verloor helaas met 3-5.


Share

5 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Wel een boeiende stelling, waarmee je de analyse start. Ipv 17.Ph3 was waarschijnlijk 17.Pd5 beter. Blijft dan wel een erg gevaarlijke stelling. Rybka geeft als beste variant dan 17…Pc6 18.0-0-0 b5 19.Ld3 Dd6 20.f4 met voor mij een onduidelijke stelling, volgens de engines ongeveer gelijk.

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Had Donner het al niet ooit over de dwingende invloed van omstanders op het denken van de speler? Na 19…d6 gonsde de zet 20.Tdg1! door het publiek, iedereen was ervan overtuigd dat het dan uit was. Het was vrijwel ondoenlijk geworden om die zet NIET te spelen.. :)
  Wel goed dat je de afloop van de partij toch hebt geplaatst, Wouter, ondanks je aanvankelijke walging. Anders blijf ik maar met die foto’s zitten..

 3. Wouter schreef:

  Ik geloof dat het bij Donner ging om het beïnvloeden van het denken van spelers in de tijdnoodfase. Dat was ‘helaas’ nog niet het geval. Ik dacht ook dat het uit zou zijn na 20.Tdg1 vanwege 23.Dg5. Wat kun je jezelf toch lelijk vergissen :)

  En dat van die foto’s snap ik. Je zou deze maar op je eigen harde schijf moeten bewaren.. ;)

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Wouter: een interessante partij voor het 3e team ! Zonder het grondig geanalyseerd te hebben, meen ik een leuke suggestie te hebben voor jouw 18de zet. i.p.v. 18. o-o-o zou je ook 18.Tg1 kunnen spelen. 18.Tg1, Dh3x 19.Dh6x en kan Zwart het mat dan nog verhinderen ? 19….,Pe6 20.Le6x! of 19….,Pc2+ 20.Kc2! heb ik iets overzien? Klaus

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja , het zag er leuk uit, maar het hele verhaal gaat niet door, want ik heb iets simpels overzien: 18.Tg1,Pf3+ Klaus

Geef een antwoord