UVS 1 wint ruim van Brunssum

Het eerste van UVS speelt dit seizoen in dezelfde opstelling als vorig jaar en wat sterkte betreft zijn we geloof ik het vijfde team in de derde klasse H, waarin we wederom spelen. Dit jaar zullen we dus veel dezelfde tegenstanders treffen als vorig jaar (o.a. Combinatie Asten, Veldhoven en het NUVEMA talententeam). De eerste wedstrijd bracht ons echter tegen het gepromoveerde Brunssum. Normaal gesproken best een sterk team, maar tegen ons misten ze twee spelers uit de top 4, waaronder Gaston Dörenberg die je met zijn bijna 2300 toch liever niet mist.

Maar bij ons ging het ook bijna mis met onze topspeler Pim Haselager, die verkeerde in de veronderstelling dat we pas om 13.00 uur beginnen. Gelukkig was zijn tegenstander ook een kwartier te laat, die had wit en zo verloor Pim maar 25 minuten op de klok en na 10 zetjes was de tijd al geen issue meer in die partij.

Teamcaptain Pepijn volgt zijn ploegmaats nauwgezet

Teamcaptain Pepijn volgt zijn ploegmaats nauwgezet

Ikzelf was vrij snel klaar. Ik speelde met wit op bord 4 en werd al op zet 4 verrast door een opstelling in de Caro-Kann, die ik niet eerder had gezien. Thuis kwam ik erachter dat de zwarte opstelling nog nauwelijks is gespeeld en slechts één keer op grootmeesterniveau. Het was zeker niet slecht wat zwart deed en het lukte me niet om een  voordeeltje te pakken. Al snel verzandde de stelling en op de 16e zet bood mijn tegenstander remise aan. Omdat ik zag dat hij alles kon afruilen naar een dubbeltoreneindspel zonder aanknopingspunten in de vorm van zwakke pionnen of open lijnen, nam ik dat aanbod aan. Nu had ik wel mooi de gelegenheid om mijn teamgenoten goed aan ’t werk te zien en kan ik de lezer met veel partijmateriaal blij maken (althans dat hoop ik).

Na  tweeënhalf uur spelen maakte ik weer even een rondje langs de borden en noteerde net dat Thomas misschien iets minder stond, toen ik hem de zet 15…e4 zag spelen. Ik moet zeggen, dat ik het er goed uit vond zien en ook zijn tegenstander hoorde ik even later binnensmonds vloeken. Helaas ging het niet helemaal goed verder voor Thomas. Analyse achteraf toont aan dat hij een kans op voordeel liet liggen, maar makkelijk was dat niet te berekenen. Uiteindelijk was Thomas pas het laatste klaar van iedereen om kwart voor zes.

Arie scoort weer!

Arie scoort weer!

Op bord 6 speelde Arie van den Hurk, die blij verrast was dat hij ondanks zijn dramatisch slecht verlopen vorig seizoen nog in het eerste kon spelen.

Nu was ik even weer benauwd voor het resultaat, want in de opening kreeg Arie weer iets abnormaals voorgeschoteld. Gelukkig ging de teamcaptain van Brunssum nogal ver in zijn ‘moderne’ aanpak van de opening en deed zichzelf eigenlijk de das om. Arie raapte redelijk gecontroleerd het materiaal op en haalde het punt binnen zonder risico’s te nemen.

Hieronder de weergave van de eerste winstpartij van Arie sinds tijden, dat er maar weer veel mogen volgen dit seizoen!

Harold Bekkering viel in op bord 8, omdat zowel Maarten van Rooij als Ruud van de Plassche verhinderd waren. Harold kreeg een erg mooie stelling, die ik al als een winstpuntje had meegerekend in de virtuele score. Helaas gooide Harold twee zetten om en moest hij zijn dame geven tegen een toren. Althans, dat gebeurde in de partij, achteraf bleek dat dat nog best te vermijden was geweest. In de partij was het natuurlijk snel bekeken en net na het halen van de tijdcontrole staakte Harold dan ook de ongelijke strijd.

Bij Rob Bisschops op bord 5 was een stelling ontstaan, waar ik niet zo snel een oordeel over durfde te vellen. Na de zet 30…De3! was mij het grote voordeel van Rob wel duidelijk. De laatste 3 zetten deed Rob binnen 5 seconden. Ik stond er een beetje gespannen bij en was erg blij dat de zetten ook erg goed waren! Meteen na het halen van de tijdcontrole gaf Robs tegenstander op. De partij:

Luuk Peters speelde op bord 3 tegen Paul Stuemer, die de hoogste gerate speler van Bussum was. Die had blijkbaar zijn dag niet. Luuk speelde actief op tegenspel en offerde tijdelijk een pion. Dat had niet veel meer moeten opleveren dan een remiseachtige stelling. De Bussumse speler miste echter een paar voor de hand liggende verdedigingen en verloor gewoon een pion. Luuk wikkelde eenvoudig af naar een gewonnen pionneneindspel en dat was dat!

Pim had het niet heel erg makkelijk op bord 1, maar was er toch in geslaagd een iets beter eindspel te bereiken. Zijn tegenstander leverde een pion in vanuit de volgende stelling. Mij leek het nog niet zo eenvoudig te winnen voor Pim, maar zijn tegenstander hielp aardig mee door 46.a4? te spelen. Nu was het opeens makkelijk.

Anton van Rijn speelde een goede partij en leek zijn tegenstander in de tang te hebben. Het was echter allemaal niet zo eenvoudig en Anton ging op zet 42 diep in de denktank om met het bescheiden Kh1 op de proppen te komen. Toen was het opvallend genoeg snel bekeken.

Anton in de denktank

Anton in de denktank

Een ruime overwinning dus. Jammer van de nullen op bord 7 en 8, want daar had meer ingezeten. De volgende wedstrijd is op 31 oktober, uit tegen Utrecht 3.

(foto’s: Jan van de Westelaken)

Share

3 reacties

 1. Ruud van der Spoel schreef:

  Mooi stuk, Pepijn. Ik ben nu wel erg benieuwd naar die Caro-Kann van jou….
  Groetjes, Ruud

 2. Wouter schreef:

  @Pepijn: Hopelijk ben je vaker snel klaar met je eigen partij! Mooi verslag!!

 3. Pepijn van Erp schreef:

  @Wouter: bedankt voor het compliment, maar de volgende keer wil ik wel graag winnen. Als dat snel kan, natuurlijk des te beter ;-)

Geef een reactie