Misverstanden, communicatieproblemen en cultuurverschillen?

croquis9Zo af en toe speel ik, zoals de regelmatige bezoeker van deze site wel zal weten, een paar potjes op de Playchess server van Chessbase. Meestal speel ik ’s avonds vluggertjes van een minuut of 3 per persoon of korter. Maar overdag, als ik mijn parttime job als huisvader van twee kleine kinderen vervul, en ik de kust veilig genoeg acht om even te schaken, houd ik het liever bij wat langzamere tempo’s (zodat tussendoor nog net even een neus gesnoten kan worden of  erger…). Zo ook weer vandaag. Als voorbereiding op het nieuwe seizoen even een paar potjes spelen, leek me wel leuk en ook verstandig (om alle doorgeefschaak reflexen van het zomerschaken kwijt te raken). Het eerste potje na enige tijd liep uit op een merkwaardige discussie…

Het was niet zo’n snelle pot (10 minuten plus 2 seconde per zet erbij) en ik zat tegelijkertijd wat drinken te regelen voor mijn kinderen, dus daarom had ik niet zo in de gaten dat mijn tegenstander in de tussentijd ook nog wat tijd had gevonden om het chat-venster te gebruiken. Tot nu toe was het gebleven bij een hello and good luck op zet 1, dus zo’n chatter was het nou ook weer niet. Maar dat veranderde snel.

Het einde was een beetje onbedoeld van mijn kant. Mijn tegenstander verzocht om de partij af te breken (het venster gaat dan onder meer rood knipperen) en tegelijkertijd begon hij te emmeren in het chatvenster. Ik geef de conversatie maar weer inclusief al de kromme zinnen en typefouten, die nu eenmaal niet te vermijden zijn in dit soort chatsessies.

Dragonian:  mouse slip
Dragonian:  please abort
Applause from Dragonian
Dragonian:  please i had mose slip
Dragonian:  pleae
Dragonian:  well
Dragonian:  i slipped
Dragonian:  if u want to win on mouse slip
Dragonian:  u are no good at chess

Nu dacht ik dat zich er bij neerlegde en alsnog opgaf. Hij staat natuurlijk ook zonder die mouse slip compleet verloren. Er kwam ook een schermpje voor een revanche, die ik accepteerde,  en vervolgens een remise aanbod. Die klikte ik weg, maar blijkbaar accepteerde ik daarmee het abort verzoek (misschien een bugje in de software) en was de partij dus zonder resultaat gebleven. Intussen was de volgende partij tussen ons begonnen en kwam na zet 1 weer:

Dragonian:  good luck

Deze partij won ik vrij eenvoudig, maar het zat mijn tegenstander blijkbaar allemaal vrij hoog. Het ‘gesprek’ ging verder.

Dragonian:  no thanmks
Dragonian:  no good game
Dragonian:  no applause
Dragonian:  no chat
Dragonian:  no good luck
Dragonian:  absolutely no manners

Het begon me een beetje te irriteren en in plaats van hem te negeren, begon ik wat tegengas te geven.

pjve: I tend to concentrate on the chess
Dragonian:  after
Dragonian:  you cant say thanks
Dragonian:  good game
Dragonian:  wish me good luck
Dragonian:  offer a handshake
Dragonian:  if we were face to face
Dragonian:  you wouldn't offer gratitude
Dragonian:  for a game played
Dragonian:  by your opponent
Dragonian:  perhaps
Dragonian:  u like to play by yourself
Dragonian:  next time
Dragonian:  manners cost nothing
Dragonian:  have some respect
Dragonian:  or people will think u r rude
Dragonian:  r u rude
Dragonian:  ?
Dragonian:  so far i can't see evidence to the contrary

In mijn ogen was het nog steeds raar dat hij niet normaal op had gegeven in de eerste partij en vond dat hij mazzel had dat die zo raar was beëindigd.

pjve: pleas look at our first game
Dragonian:  please say thanks
pjve: there is no move which would have saved you insteds of the 'mouseslip'
Dragonian:  stop deflecting
Dragonian:  i'm talking about u not saying thanks
pjve: anyway that games seems not to have counted for rating
Dragonian:  i;m not wooried about the games
Dragonian:  just people with no manners upset me
pjve: asking to abort in a losing position is far more serious than ommitting
 a good luck at the start of a game, as far as I am concerned
Dragonian:  well dutch have no manners then, because that was honest mouselip

Op dit moment werd ik me bewust van het Britse vlaggetje naast zijn naam. Tot nu toe had ik de indruk met een of andere barbaar uit het voormalige Oostblok van doen te hebben (daar heb ik wel vaker scheldpartijen van ontvangen na partijen). Ik gaf ‘m daarom nog een kleine kans en besloot het met een beetje humor wat luchtiger te maken:

pjve: so if i call a mouse slip than I can save all my games ...
Dragonian:  i apologise if you think that is important
Dragonian:  but still i have not received a word of thanks
pjve: thanks for playing but no thanks for the complaints
Dragonian:  that is what i call bad taste
Dragonian:  thanks but no thanks
Dragonian:  is not thanks
Dragonian:  see u later
Dragonian:  all i ask is a good luck and a thanks
pjve: and that's English humor or what ;-)
Dragonian:  people should have those manners without prompting
Dragonian:  if not then it is rude
pjve: that's difficult if you use to play a lot of 1 mingames
Dragonian:  i wish u the best of luck in all your games in the fiture
pjve: tanks
pjve: thanks (keyboard slip)
Dragonian:  bye

Was het toch nog goedgekomen met deze vertegenwoordiger van het Perfide Albion?

Share

3 reacties

 1. Justin schreef:

  lol, wat een wazige gast zeg. Ik speel soms ook op playchess, maar zo’n figuur ben ik gelukkig nog niet tegengekomen. Denk dat ik ook iets botter zou reageren met termen als “QQ more” en “L2P”, maar waarschijnlijk heeft ie dan geen flauw idee wat ik bedoel (zoals de meeste mensen die geen online games spelen vrees ik). ;)

 2. Maarten van Rooij schreef:

  Gewoon “And now this is mate in eight!” onder een sneltoets plaatsen. Ben je overal vanaf.

  Ben het wel eens dat Draakmans wel erg op manieren staat. Vooral bij 1 min vluggertjes sta je al verloren als je geantwoord hebt.

  Verder zie ik inderdaad steeds meer types die kennelijk ‘good luck’ en ’thx good game’ onder een sneltoets hebben.

  Wel goed om welgemanierd door het internetschaakleven te gaan.
  Toch? Zolang het maar buiten jouw (netto) speeltijd is.

  Ik moet bekennen dat ik The Urban Dictionary nodig had om Justin te verstaan.

 3. Luukmaestro schreef:

  En natuurlijk: 10 fingers in the nose, blindfolded and backwards across the finish. En: Even my idiotic nephew of 2 years old could win this position! Nietwaar Grande?

Geef een antwoord