UVS. Uit het verleden samengesteld (7)

oud-logoIk begin deze column met een weergave van een artikel uit 1966 met een theorie over eindspelen die ook in deze tijd nog zeer actueel zijn voor zeer veel schakers. Meestal is er tijdnood en ontbreekt het aan de theorie om met slechts enkele stukken snel het vonnis te vellen.
Het gaat, vooral, om mat met dame en koning tegen een koning alleen. Ook mat met toren en koning tegen een koning alleen. Als laatste mat met twee lopers en een koning tegen een koning alleen. Er wordt nog gesproken van een moeilijk eindspel, in een volgende editie, maar helaas heb dat ik dat artikel niet kunnen vinden. Ongetwijfeld zijn andere eindspel- met matvoeringen ergens wel in de theorieboeken te vinden.

uitverledensamengesteld7-1

uitverledensamengesteld7-2

De laatste gegevens over de clubcompetitie die ik kon vinden zijn die uit 1966. Op zich gewoon uitslagen, maar toch aardig omdat er vele namen bij staan die nu nog bekend zijn bij veel leden.
Dit is de laatste serie die ik u kan laten zien uit de Splendortijd.

uitverledensamengesteld7-3uitverledensamengesteld7-4

Uitsluitend via geschreven teksten in de Glimworm. Ik hoop dat dit gedeelte van de UVS-historie, die velen natuurlijk niet kennen, iets duidelijker is geworden en dat een zekere trots deze verenging verdiend.

Sta mij toe een kort verslag van mijn CV in het schaakleven te geven. Ik vind dat de meeste leden niet weten wie uw historicus in het UVS/ OSBO/ KNSB- verleden heeft gedaan.
Naar aanleiding van boven- en onderstaande een goede raadgeving. Ieder verenigingslid die een club een goed hart toedraagt en de capaciteiten heeft zou een bepaalde periode een clubdragende functie moeten hebben.

51 jaar lid van de KNSB, waarvan 48 jaar bij UVS en een onderbreking van 3 jaar in Venlo
Vele jaren teamleider.
8 Jaar Voorzitter UVS. Vanaf 1975. (erelid)
4 Jaar Voorzitter OSBO. Vanaf 1986. (± 90 verenigingen)
4 Jaar lid van de Bondsraad KNSB. Vanaf 1986.
(een soort 1e. en 2e. kamer van het KNSB-bestuur)
Sinds 2001 organisator/wedstrijdleider Schaken Overdag.

Ik ben daar trots op.
S.Sytema

Share

1 reactie

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Mooi kijkje in de geschiedenis van UVS! Ik zal de statistieken over het lidmaatschap meenemen in de administratie.

Geef een reactie