UVS houdt PION op gelijkspel

Op zaterdag negen mei fietste een aantal schakers van UVS de heuvels richting Groesbeek op, een enkeling kwam met de bus (maar met goed excuus). Het eerste team van UVS was op weg naar de altijd gezellige derby tegen de PION. Vooraf was er goed nagedacht over de opstelling, want niet iedereen speelt even graag tegen sommigen van de wat fanatiekere Groesbeekers. Helaas had ik te maken met nogal wat afmeldingen, zodat er maar liefst drie spelers uit het derde opgetrommeld moesten worden: Michiel de Kruyf, Wouter Jans en Lambert Hofman.
De PION daarentegen speelde, zoals al heel het seizoen, met hun acht basisspelers. Vrij uniek dat een team een heel seizoen niet een keer een invaller nodig heeft. Vooraf hadden we dus niet al te veel verwachtingen op een goed resultaat: UVS had immers gemiddeld 80 elopunten minder per bord.


Anton van Rijn speelde op het eerste bord tegen Luuk de Ruijter. Anton leek wel wat te bereiken, maar het kostte wel erg veel tijd en op een gegeven moment had hij nog maar vijf minuten over, ofzo. De zetherhaling die Anton op het bord kon brengen, kwam dus wel goed uit.
Vervolgens waren onze invallers aan de beurt. Michiel speelde met zwart op bord zes en kwam waarschijnlijk in de opening goed weg: zijn tegenstander miste een niet al te ingewikkeld stukoffer, waarna wij in de analyse achteraf op terras bij Eten & Drinken geen verdediging meer vonden. In plaats daarvan speelde Leo Wijnhoven wat niet erg ter zake doende zetten en kon Michiel mooi de stelling in evenwicht brengen. Waarschijnlijk had zijn tegenstander weinig inspiratie, want hij accepteerde de remise toch wel wat vroeg.
Wouter moest het opnemen tegen Wopke Veenstra die toch 250 elopunten meer had. Niet geheel onverwacht werd Wouter dus enigszins van het bord gezet na het missen van de beste zetten in de scherpe opening (Najdorf met Lc4 en een snel g4).
Onze voorzitter had zijn tegenstander van tevoren even tactisch medegedeeld, dat hij “nog nooit van een PION-speler had verloren” en die verzonk na de bekende beginzet 1.b4 ook meteen in diep gepeins. Die stond dus eigenlijk psychologisch gezien met 1-0 achter! Volgens mij kwam hij nog wel redelijk te staan, maar koos het verkeerde plan. Lambert kwam in ieder geval goed terug en de remise was een goed resultaat.
Luuk scoorde vlak voor de tijdcontrole de gelijkmaker tegen Wim Molenkamp. In een complexe partij miste zijn tegenstander waarschijnlijk een paar goede kansen op een vol punt. Toen Luuk de stelling kon opblazen, was het echter bekeken: de zwarte stukken brachten de witte koning opeens erg in het nauw en het punt kon snel worden bijgeschreven.

Na de tijdcontrole waren alleen Pim, Ruud en ik nog bezig en de stand was gelijk. Pim stond echter wel gewonnen. Tegen Theo Wijnhoven speelde hij op bord drie weer een erg fraaie partij. Na het pakken van wat ruimtevoordeel in het centrum, ging Pim op zoek naar een tweede aangrijpingspunt (met slechts één voordeel kun je niet vaak winnen immers) en vond dat in een koningsaanval. Ogenschijnlijk leek dat al snel beslissend, maar Theo Wijnhoven speelde ook bijzonder sterk die dag en wist telkens verdedigingen in te bouwen. Gelukkig was Pim dus weer in erg goede doen en bracht het punt binnen. Graag zien wij de analyse tegemoet op deze website!

Ruud van de Plassche had een prettig voordeeltje tegen Jasper Bons, maar hield een eindspel over dat misschien niet te winnen was. Hij moest echter doorspelen op winst, omdat ikzelf op bord vier tegen een mindere stelling aan zat te kijken. We hadden één punt nodig uit onze twee partijen om de wedstrijd te winnen. Net toen Ruud hard op weg leek om toch een vol punt te scoren en ik dacht de remise binnen te hebben, gaf Ruud pardoes een pion weg: weg winstkansen en even later remise gegeven.

Ik zat dus uiteindelijk zelf te spelen voor de teamwinst. Om die te bereiken moest ik wel een toreneindspel met een pion minder remise zien te houden. Het eindspel was zeker niet gemakkelijk en werd van beide kanten niet foutloos gespeeld. Op het laatst miste ik de remise in een pionneneindspel.
[include file=/wordpress/wp-content/2009/05/jf-pve09052009.htm iframe=true width=100% height=1050]

Nou ja, 4-4 was een uitslag waar ik vooraf best voor getekend zou hebben. Hierdoor eindigen we als vierde in de poule net boven de PION. Kampioen is Veenendaal geworden door met 3½ – 4½ te verliezen van Nuvema-D4! Ze houden net een half bordpunt meer over in de eindstand!

PION 2042 UVS 1960 4 4
1.Ruijter de,L.(Luuk) 2179 Rijn van,A.B.(Anton) 2189 ½ ½
2.Molenkamp,W.(Wim) 2039 Peters,L.(Luuk) 2024 0 1
3.Wijnhoven,Th.L.M.(Theo) 2081 Haselager,W.F.G.(Pim) 2200 0 1
4.Fleuren,J.(Jan) 2101 Erp van,P.J.(Pepijn) 1950 1 0
5.Bons,J.(Jasper) 1947 Plassche van de,R.A.(Ruud) 2053 ½ ½
6.Wijnhoven,L.(Leo) 2038 Kruyf de,M.E.M.A.(Michiel) 1803 ½ ½
7.Schoonenberg,O.P.J.(Olav) 2018 Hofman,L.E.A.G.(Lambert) 1793 ½ ½
8.Veenstra,W.M.(Wopke) 1934 Jans,W.(Wouter) 1671 1 0
Share

Geef een antwoord