Dopingcontrole: 1 april grap of toch niet?

dopingVia een mail van de OSBO werden we op de hoogte gebracht van een op handen zijnde dopingcontrole. Op de OSBO-site zelf staat de aankondiging ook. Het gaat om de gezamelijke slotronde in de tweede klasse A van de onderbond op 23 april 2009 in Elburg.  Het zou beslist niet om een 1 april grap gaan! (Zou ook wel een beetje rare timing zijn, echte 1 aprilgrappen vinden op 1 april plaats.) Ook op de site van Caïssa Elburg staat de opdracht van de KNSB.
Tegelijkertijd roept de wedstrijdleider voor die wedstrijd op om de dopingcontrole te saboteren! Nu spelen er wel geen teams van UVS in die bewuste klasse, maar de oproep is uitdrukkelijk ook gericht aan alle andere clubs. Wat vinden de UVS’ers van deze kwestie?

UPDATE: dopingcontrole blijkt toch 1 april grap!

Lees het bericht op de OSBO site: link.

De oproep van de wedstrijdleider (van de OSBO site geplukt):

Oproep aan alle spelers voor de slotronde van klasse 2a in Elburg
op donderdag 23 april 2009

Het dopinginstituut heeft de KNSB opdracht gegeven om een dopingcontrole uit te laten voeren bij een wedstrijd in de onderbond. Er is gekozen voor de slotronde in Elburg.
Mijn voorstel is om daar met zijn allen niet aan mee te werken. We moeten een duidelijke daad stellen. Ik ben daar die avond wedstrijdleider en zal het voorbeeld in deze geven.
Dopingcontrole bij schaakwedstrijden is compleet ridicuul. Er is nog nooit in de geschiedenis aangetoond dat bij inname van een bepaalde stof de schaakresultaten omhoog gaan. ( Was het maar waar hoor ik bepaalde schakers mompelen )
Mensen moeten eens afleren om allerlei maatregelen te strak door te voeren, waarom is een dopingcontrole nodig in de schaakwereld als er geen doping voor schakers bestaat?
Bij de controle moeten lijsten ingevuld worden, urinemonsters genomen worden die gecontroleerd worden op de aanwezigheid van verboden stoffen, vastgesteld door de WADA.
Ik vind dit onzinnig, een onnodige inbreuk op privacygegevens en weggegooid geld.
Ik zal de pers inlichten en uitnodigen voor deze avond!
Om 19.15 uur worden alle spelers voor die avond verwacht voor de controle. Ik stel voor dat ik namens alle of in ieder geval namens vele schakers en verenigingen een persverklaring afleg.
Als wij massaal deze daad stellen kan de schaakbond geen maatregelen stellen lijkt me of er breekt groot tumult uit in de nationale schaakwereld. Willen alle verenigingen en teamleiders namens hun vereniging en teams reageren naar mij, want ik wil wel weten waar ik sta en welke steun ik precies heb die avond. Ik noem met name ook de verenigingen en niet alleen de teams, want de dopingcontrole die avond is een teamoverstijgende oproep.
Graag ook reacties van verenigingen die toevallig geen team in klasse 2a hebben.
Deze brief wordt ook gepubliceerd op de website van de OSBO en is een puur persoonlijk initiatief van mij, want als schaakbond kun je dit initiatief niet nemen. De bond immers heeft het dopingreglement aanvaard. ( zie schaakbond bij reglementen )
Deze brief graag doormailen naar zoveel mogelijk clubschakers. Hoe mee reacties naar mij, hoe beter. Ik houd jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groeten,

Sibbele Bonthuis

Wat denken jullie ervan? Vul de peiling in:

[poll id=2]

Share

7 reacties

 1. Justin schreef:

  Complete onzin die dopingcontrole. Dat willen ze toch invoeren om van schaken een olympische sport te maken? Laatst was er ook al zo’n gedoe over met Ivanchuk.

  http://www.chessvibes.com/reports/ivanchuks-nightmare/

 2. Pepijn van Erp schreef:

  Toch wel dapper van Sibbele Bonthuis om zo zijn nek uit te steken (als het geen aprilgrap is van hemzelf), want als ik het dopingreglement van de KNSB zo even snel doorkijk zou die misschien nu al voor 2 jaar geschorst kunnen worden. Artikel 5.3 zegt namelijk 5.3. Naast schakers zijn ook de begeleiders, het begeleidend personeel en bij de KNSB aangesloten verenigingen en/of clubs verplicht volledig, tijdig en ook overigens naar behoren hun medewerking aan de dopingcontrole te verlenen. Het niet nakomen van deze verplichting(en) vormt een overtreding van dit reglement.
  Een oproep tot boycot kan hier zomaar onder vallen en dan is de sanctie volgens artikel 37.2 (en 37.1) een schorsing van twee jaar!

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  3 eetlepels pindakaas 2½ uur vóór een schaakwedstrijd doet de kans op een overwinning met 68% toenemen (medical researche pag 21 Londen 2008). De inname van pindakaas is niet via urinemonsters te achterhalen , d.m.v. een afname van minstens 125 gram poep, kan het illegaal gebruik van pindakaas achterhaald worden (pag 23) .Bij degelijke controle zal de KNSB wel moeten zorgen voor medisch en physisch wetenschappelijk verantwoorde poepafname.

 4. Pepijn van Erp schreef:

  Goeie tip Klaus! Maar even serieus: die dopingellende heeft elders al slachtoffers gemaakt. Ivanchuck is net ontkomen, maar in Oostenrijk is al een speelster geschorst: zie dit artikel.

 5. Pepijn van Erp schreef:

  Haha, die partij van Hübner tegen Rogoff blijkt daadwerkelijk gespeeld. Ik vond het een beetje verdacht dat er twee 1 aprilgrappen stonden op de Chessbase site, misschien was dat verhaal van die vreemde partij toch waar en jawel hoor: lees dit stuk in de Wikipedia!

 1. 31 maart 2009

  […] de 1 april-grappen allemaal nog voor de jaarlijkse grapdag uit te komen. Zo ook de grap dat er bij een schaakwedstrijd op 23 april 2009 in Elburg een dopingcontrole zou plaatsvinden. Hilariteit, paniek en chaos bij de schakers tot gevolg. Grappenmaker Willem van […]

Geef een antwoord