Groot geheim wordt binnenkort opnieuw ontdekt.

Bij de schaakclub UVS in Nijmegen wordt binnenkort een oud geheim ontdekt.

Het geheim dat het wel zo netjes en aardig is voor je tegenstander als je hem laat weten dat je niet zult komen.

Het komt nogal eens voor dat leden zich afvragen of hun tegenstander wel komt opdagen. Soms komen leden wat later, sommige hebben daar een gewoonte van gemaakt, andere blijven gewoon weg. Na een kwartier wordt het dan onrustig; kan men de partij claimen. Komt de tegenstander toch opdagen. Wat doe je als hij na 25 minuten toch verschijnt ?

Afgelopen maandag waren maar liefst 7 leden afwezig zonder tijdige afmelding bij de tegenstander of wedstrijdleider.

Nog vervelender is het wanneer mensen te kennen geven, als de nieuwe indeling reeds gestart is, om de hele periode niet mee te doen. Ook wanneer men zich niet afgemeld heeft voor de volgende periode veroorzaakt men een hoop ellende voor anderen. De geplande partijen gaan dan verloren en er wordt competitievervalsing gepleegd. Voor promotie en degradatie zijn de onderlinge verschillen vaak zeer klein en wanneer 5 personen uit een groep een gratis wedstrijdpunt krijgen kan dat uitermate frustrerend zijn.

De klassekaarten staan op de UVS site en alle telefoonnummers en e-mail adressen zijn daar te vinden.

Mijn verzoek:
Breng je tegenstander zou snel mogelijk op de hoogte van het feit dat je niet zult komen en spreek af waar en hoe je de partij gaat inhalen.

Share

3 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Wim, jouw verhaal spreekt me aan en het is goed dat de wedstrijdleider aanspoort tot zorgvuldig gedrag. Ik was afgelopen maandag 23 maart één van de slachtoffers, die zonder tegenstander zaten. Ik baalde wel, maar dan zonder de behoefte om mijn tegenstander van slordigheid te beschuldigen, want je weet immers niets van zijn omstandigheden. 1 of 2 jaar (?) geleden heb ik dit thema in het schaakblad ook al eens aangekaart. Ik pleit in deze zaak voor een soort realisme. De oorzaak en de redenen van het onaangekondigd wegblijven kunnen niet altijd achterhaald worden. Het heeft organisatorisch achteraf geen zin om daarmee bezig te zijn. Het lijkt me wel zinvol om na te denken over hoe je de schade in dat geval zo beperkt mogelijk te houden. Ik ben van plan daar spoedig nog iets over te schrijven, maar … schakers zijn denkers: zijn er bij de een of ander nog leuke ideetjes ? Hoe kun je de schade (van een onaangekondigd wegblijven) zoveel mogelijk beperken ? Klaus

 2. Donald Eeuwes schreef:

  Voorkomen is beter dan genezen, er is weinig aan te doen als je eenmaal op de club bent zonder tegenstander.

  We kunnen aan de wegblijvers vragen dit alleen in paren te doen, zodat er een even aantal slachtoffers over blijft voor onderlinge partijen…

  Ik ben mij bewust van mijn sarcasme, en dat dit geen genezing brengt. Ik probeer hiermee echter aan te sporen tot voorkoming

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Tja dan zijn er plotseling meerder schakers onaangekondigd afwezig. Dat is niet leuk voor de tegenstander. Maar dat wil niet zeggen, dat we direct beschuldigingen moeten uitbrengen. Er zijn volgens mij weinig UVSers, die zo lomp zijn om opzettelijk de tegenstander voor niets te laten komen. Het zal dan overmacht zijn , moeilijke omstandigheden, vergeetachtigheid of stress-situatie, kortom een ongelukkig en niet bewust gewild menselijk falen, dat je niet altijd kunt voorkomen. Je kunt competitiesystemen bedenken, waarbij het onaangekondigd wegblijven van mensen beter wordt opgevangen, maar dan is er in zo’n systeem weer iets anders niet helemaal goed. Het blijft behelpen en als maar zoeken naar beter. Dramatisch hoeven we echter niet te doen, er zijn immers niet altijd zoveel uitvallers. Toch is het handig rekening te houden met eventualiteiten. Zo lijkt het mij (in ons competitiesysteem) een idee om nog tijdens een periode de indeling van de partijen (de paring der tegenstanders) te veranderen . Dat is zinnig , indien veel partijen zijn uitgevallen en andere wedstrijden tevoren al zijn afgezegd. Vaak zie je dan dat meerdere spelers op één avond onnodig thuis zitten, terwijl een flexibele paringsverandering (nog tijdens de periode) er voor zou kunnen zorgen, dat ieder kan spelen. Maar nogmaals, ik denk niet dat het zo vaak nodig is. Is het een idee om mee te nemen ? Groeten van Klaus

Geef een reactie