UVS 5 vs Het Kasteel 5

Afgelopen maandag speelde UVS 5 thuis tegen Het Kasteel 5. Er moest gewonnen worden, wilden we nog een kans maken op de eerste plaats. Onze tegenstanders waren echter ook vastbesloten de winst binnen te halen, dus voor elke punt moest hard worden gevochten.

Als uitzondering op de regel was ik op bord 1 echter al snel klaar. Na een soort van siciliaanse draak kwam er deze stelling op het bord.

Wit staat denk ik iets beter. Mijn tegenstander speelde echter 14.f4? waarna ik met Pxe4 een pion voor kwam. Er volgde toen 15.Pxc6 dxc6 16.Ld4?? Wit wil natuurlijk mijn sterke loper neutraliseren maar ziet iets over het hoofd, 16. .. Tfd8, en wits loper is niet meer te redden.

Mijn tegenstander was schijnbaar erg aangeslagen hierdoor. Hij gaf het direct op en ging meteen terug naar huis. Het eerste punt voor ons was in ieder geval binnen.

Een kleine twee uurtjes later was Harry met zwart op bord 3 als tweede klaar. Hij heeft zelf een leuk stukje over zijn partij geschreven die ik hier neerzet.


Een paard aan de rand is een schand!

In het begin van de partij en het middenspel stond wit duidelijk beter. Wit had een overwicht in het centrum en wist dit voordeel met pionwinst te verzilveren. Na het afruilen van de dames  kwam er voor zwart meer ruimte op het bord en de twee zwarte torens slaagden erin om de twee open lijnen (B en C) in bezit te krijgen. Het eindspel was tussen toren en paard voor wit en toren en loper voor zwart. Wit wilde de partij forceren en dacht met het plaatsen van het paard op A5 de combinatie van zwarts loper en toren op de korrel te nemen. Maar ook hier geldt weer het adagium  “Een paard aan de rand is een schand”; zwart wist de dreiging gemakkelijk te pareren en begon vervolgens met het ijzersterke duo toren en loper het hele pionnencentrum op te vreten. Al snel daarna moest ook het paard eraan geloven en zag wit in dat de positie hopeloos was geworden en gaf op.

Iets later na Harry was Jorgen op bord 5 klaar. Hij begon redelijk goed in de opening met zwart. Zijn tegenstander slaagde er slecht in om zijn stukken actief aan het spel deel te laten nemen. Hij kon slechts voorkomen dat zijn dame verloren ging door een toren tegen een loper op te offeren. Hij hield nog redelijk lang stand na dit verlies, maar uit eindelijk moest hij toch opgeven nadat Jorgen met een vrijpion door kon lopen.

Inmiddels was het dus 3 – 0 voor ons. Op de andere 3 borden werd nog stevig geschaakt, maar het liep al tegen 12 uur en de tijd begon nu sterk mee te spelen.

Op bord 2 kwam Donald met wit in een passieve opening terecht. Uiteindelijk kwam er deze stelling op het bord waar hij de fout maakte 18.Pe2 en de e-pion gaat verloren. Zijn tegenstander voerde de druk wel op maar kon de winnende voortzetting niet vinden. Donald hield zich goed staande en zijn tegenstander begon in tijdnood te raken. Na enkele foutjes kon Donald rustig afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Tijd om te promoveren of mat te zetten had Donald niet want zijn tegenstander ging door zijn vlag heen.

Op bord 6 had Rob groot materieel voordeel, maar doordat hij in tijdnood zat kon hij de winst niet vinden en verloor uiteindelijk ook op tijd.

Wim op bord 4 was als laatste klaar. In  een Scandinavische partij ging het tot de 40e zet gelijk op maar onder druk van de tijd werd in het eindspel een foutje gemaakt. Zijn tegenstander speelde nog fanatiek door maar kon niet voorkomen dat Wim ging promoveren. Wim maakte het nog spannend door een onregelmentaire zet te doen. Zijn tegenstander (die nog maar 1 minuut had) claimde twee minuten extra tijd. Dat was geen probleem, maar wat wel een probleem was dat niemand wist hoe je dat in kunt stellen met die digitale klokken. Gelukkig was daar klokmaster Marcel van UVS 3 die ons uit de brand hielp (door gewoon een andere klok te pakken). Nadat zijn tegenstander er twee minuten bij kreeg gaf hij het twee zetten later toch maar op omdat Wim met een dame meer totaal gewonnen stond.

Met deze mooie 5 – 1 overwinning staan we nu gedeeld eerste en kan het nog erg spannend worden. Volle kracht vooruit dus naar de slotronde op 24 april!

ps. Op de website van Het Kasteel staat ook het verslag van onze tegenstanders.

Share

2 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  In het verslag van Het Kasteel lees ik dat we een beruchte UVS-er hebben in UVS5. Toch weer interessant om te weten dat zelfs ons vijfde team alleen al met de opstelling angst kan inboezemen bij de tegenstanders ;-)

 2. Donald Eeuwes schreef:

  lol pepijn,

  yeah kampioen worden!
  ik hoop dat het ons lukt, ik moet nog revange nemen tegen ede, een van mijn eerste wedstrijden ooit :)

  (volgens mij hebben wij inmiddels genoeg mensen)

Geef een reactie