Drie aapjes …

De eerste ronde van het jaar bracht meteen iets wat ik wel opvallend vond: op drie borden kwam dezelfde variant van de Orang Oetan (1.b4) op het bord! Toch niet een opening die erg vaak gespeeld wordt en dan ook nog eens door de zwartspelers beantwoord met het ook niet alledaagse (dacht ik) 1… d5 2.Lb2 Dd6.

Aap

De Orang Oetan

Volgens Lambert komt de populariteit van die aanpak, doordat  Jan Timman ooit gezegd zou hebben dat hij die als weerlegging van de Orang Oetan beschouwt. Ik ken dat verhaal niet, maar speel normaliter dan ook de variant 1… e5 2. Lb2 Lxb4 3.Lxe5 Pf6 wat als de hoofdvariant beschouwd wordt. De drie betreffende partijen waren trouwens: Lambert Hofman tegen Christ Verstegen, Jan Komdeur tegen Bert-Jan Boer en Piet de Leeuw tegen mijzelf.
In mijn partij tegen Piet de Leeuw koos ik voor de aanpak met d4 en Dd6, omdat het volgens mij wat betere kansen geeft om op winst te spelen met zwart dan de hoofdvariant. Niet dat je meteen beter uit de opening komt, maar de stelling heeft een wat interessantere pionnenstructuur en de betere speler zal er over het algemeen beter mee uit de voeten kunnen. De hoofdvariant geeft meer mogelijkheden voor wit om vervlakkend te spelen.
De aapjes scoorden overigens middelmatige deze avond met 1½ uit 3. Lambert maakte remise,  Jan wist te winnen en hoe het Piet verging, kun je zien in de analyse van mijn partij.


[include file=/wordpress/wp-content/2009/01/pdl-pve05012009.htm iframe=true scrolling=true width=100% height=2200]

Share

Geef een antwoord