Super aanbieding, super veel schaak :)

beste mede leden van UVS,

ik schaak al een tijdje online met het programma playchess (opent nieuw venster). Dit programma hoort bij het Duitse Chessbase, waar onder andere de schaakcomputer Fritz uit voortkomt.
dagelijks 1000’den mensen online actief op alle niveau’s, inclusief grootmeesters zoals nigel short  ;)

nu heeft de koninklijke nederlandse schaakbond een pact gesloten met playchess, iedereen die lid is van de KNSB via een club of persoonlijk kan voor de helft van het geld (€ 15,-) een licentie van 1 jaar afsluiten.
Hiermee heb je volledig toegang tot alle resources van de playchess servers (live tutorials, live tournaments, etc…) en wordt je rating op de verschillende tijdsmogelijkheden (bullet, blitz, long) opgeslagen.

Met het gratis programma chessbase light (of fritz) kun je gespeelde partijen bekijken en variaties toevoegen / computer support erop loslaten.

Het lijkt mij leuk, dat veel mensen van UVS op playchess aanwezig zijn, dan kunnen we mooi tegen elkaar spelen :)

KNSB internetschaak aanbieding informatie
KNSB internetschaak aanbieding aanmelden

alvast een fijn nieuwjaar allemaal

Share

8 reacties

 1. Justin schreef:

  Ik schaak zelf niet online maar ik vraag me af wat het verschil is tussen Playchess, FICS (wat geheel gratis is) en ICC (dat schijnbaar ook heel populair is)? Ze lijken op papier dezelfde functies te hebben? :s

 2. Pepijn van Erp schreef:

  Er zijn wel wat verschillen in functionaliteit tussen FICS en Playchess. Op ICC heb ik nooit gespeeld, maar dat heeft dezelfde oorsprong als FICS. Héél vroeger (1993-1995) was het nog gratis en speelde ik er ook al, maar toen werd het plots commercieel ( lees meer over die geschiedenis ) en kreeg maar een handjevol spelers een gratis login.
  FICS werd toen opgericht als gratis tegenhanger, door mensen die daar verontwaardigd over waren. Zij bouwden verder op bijna dezelfde code als ICC toen was en waarschijnlijk zijn veel functies daarom nog wel hetzelfde.

  – FICS is ‘open’ en dat betekent onder meer dat er veel meer programma’s voor handen zijn om in te loggen. Je kunt ook veel directer met de server te communiceren middels tekstcommando’s, maar dat moet je maar net leuk vinden.
  Bij Playchess ben je gebonden aan het Chessbase programma (dat het overigens goed doet). Bij ICC weet ik het niet.

  – Op Playchess zijn veel sterkere spelers actief dan op FICS en het is best leuk om die te zien snelschaken. Ook geven ze soms commentaar bij partijen van toernooien die ‘live’ worden uitgezonden. Maar vaak moet je daar wel een kleine fee voor betalen. Bij FICS kun je die partijen meestal ook wel gratis bekijken, maar dan zonder deskundig commentaar.

  – Op FICS kun je ook doorgeefschaak spelen en andere schaakvarianten.

  – Playchess controleert wel veel beter op ‘valsspelen’ is mijn indruk.

  – FICS heeft het handige commando ‘getgame’ waardoor je automatisch ingedeeld wordt tegen iemand die aan je criteria voldoet. Op Playchess moet je expliciet een uitdaging uitzetten (met bepaalde tijd) of er een aannemen die aangekondigd is.

  – Volgens mij is het op verschillende tijden druk op de server.

  – ICC heeft ook videoanalyes die alleen beschikbaar zijn voor leden.

  Dus alle drie de servers hebben hun pluspunten. Voor een doorsnee potje schaak maakt het weinig uit.

 3. Donald Eeuwes schreef:

  Justin, Ik heb geen ervaring met de andere schaakprogramma’s.
  Wat ik wel weet is dat je met playchess in 3 klikken altijd een schaakspel speelt op jou niveau en met jou geprefeerde tijdsinstellingen
  Een aanvulling op Pepijn: met playchess zijn er veel verschillende ‘kamers’ waarin je je kunt begeven. Deze ‘kamers’ kunnen een speciaal thema hebben zoals chess 360, simultaan, tournaments, chess computers etc… Ook kunnen organisaties eigen locaties binnen chessbase aanmaken zoals de KNSB en wellicht in de toekomst ook UVS :)

 4. Justin schreef:

  ok, het is me wat duidelijker nu, thx. Misschien dat ik in de toekomst wel eens een potje online probeer :)

  De optie om kamers aan te maken klinkt inderdaad interessant, maar alleen nuttig als er voldoende mensen meedoen lijkt me. Misschien een idee om eens te kijken hoeveel mensen van UVS online spelen en op welke server. :)

 5. Donald Eeuwes schreef:

  ja, gelukkig is dit heel makkelijk.
  als iedereen zijn playchess naam hier post, kan je die in je ‘friend list’ toevoegen. Dan zie je wanneer deze personen online zijn, en kun je hen direct benaderen (als je een licentie hebt, anders mag je niet chatten).

  Als er nu genoeg mensen online zijn gemiddeld, is het wellicht tof een eigen UVS kamer te hebben met tournooien, UVS informatie e.d. (ook goed voor nieuwe leden want het wordt geografisch gecategoriseerd)

  mijn playchess naam: Pawnd

 6. Donald Eeuwes schreef:

  voor de twijfelaars:

  -=-=-=-=-=-=-=-=-
  Geachte heer Eeuwes,

  Hartelijk dank voor de aanvraag van het internetlidmaatschap.
  accountnummer: B8LZ4-3RB8F-52DRR-?????-?????
  -=-=-=-=-=-=-=-=-

  :) dit is een jaar playchess service vanaf wanneer ik dat wil :)

  Ik ben mijn eerste jaar bij playchess doorgegaan als niet betalende gebruiker, dit kan prima! Alleen wordt je account na 4 weken ge-reset (weg ratings, weg history, weg personal info) en het grootste dilemma is het niet kunnen chatten.
  Je kunt dus gewoon met rating en al spelen als je niet betaald…

 7. Justin schreef:

  Heb gister toch maar een aanvraag gestuurt naar Playchess. Vandaag al een account nummer gekregen. :)

  Mijn Playchess naam : Gaurry

  Eerst maar eens al die functies uitvogelen voordat ik virtueel gehakt ga maken van mijn tegenstanders. ;)

 8. Donald Eeuwes schreef:

  jeeeeey,,,

  toch nog 1 persoon over de streep gehaald :P

  mijn naam op playchess: Pawnd

Geef een antwoord