Ontluisterende nederlaag voor UVS 3

In een rechtstreeks treffen met medetitelkandidaat Wageningen heeft UVS 3 flink in het stof moeten bijten. Met een 6-2 nederlaag werden we afgedroogd. Alleen Willem van Hulst en Lambert Hofman wisten hun partijen te winnen, de rest ging roemloos ten onder…

Het zal de aftandse locatie geweest moeten zijn waar de temperatuur niet ver boven het vriespunt lag. Ons team speelde daardoor zonder passie en vuur. Desondanks kwamen we op voorsprong door een cadeautje van Wageningen: Willem, die nog geen paar zetten daarvoor aangaf zich te verhangen als hij niet zou winnen en prompt daarop een kwaliteit inleverde, kreeg de partij op een presenteerblaadje. De voorsprong was slechts van korte duur. Snel na elkaar verloren Michiel, John en de beide Fransen hun partijen en keken we tegen een schrikbarende 4-1 achterstand aan. Met een beetje mazzel had alles nog acceptabel uit kunnen pakken, ware het niet dat ik mijn superieure stelling verprutste, een remise-aanbod afsloeg en vervolgens het punt moest inleveren.

Daardoor waren de pogingen van Klaus om het onderste uit de kan te halen vergeefse moeite. Ook hij moest berusten in een nederlaag. Lambert redde de eer door het laatste punt binnen te halen en de eindstand nog enigszins draaglijk te maken.

Mijn partij tegen H. Neuteboom kende een merkwaardige opening waarin mijn tegenstander een uitgestelde Franse partij speelde met zo veel tempi achter dat ik met gemak een niet te verliezen stelling bereikte in het middenspel. Wellicht dat ik verblind werd door dit optische overwicht; feit was dat ik te lang wachtte met een centrumdoorbraak waardoor zwart zich langzaam maar zeker uit de nesten kon werken.

Share

3 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Marcel, ik heb altijd een gevoel van diepe schaamte, als ik voor het team verloren heb. Ik had kansen , maar koos een verkeerd plan. Door de ellende op mijn bord was ik extra verheugd over de stelling, die bij jou op het bord stond. “Marcel gaat het helemaal maken”, dacht ik, maar als voorbijganger is zoiets vaak (te) gemakkelijk gedacht. Daarom zag ik ook uit naar de publicatie van jouw partij. Heb je zelf al een winnende voortzetting gevonden ? Ik heb spontaan wel een leuk voorstel op twee plekken in jouw partij zonder te willen zeggen, dat mijn voorstel wel klopt. Daarvoor heb ik het allemaal te kort en oppervlakkig gezien. Heb je zin om ernaar te kijken ?
  A) i.p.v. 15 Pa4 : 15.f6x,Lf6x 16.e6x,Le6x 17.De2 (dreigt De6x of Pd5x) 17……, Pd4x 18.Pd4x, Ld4x 19.Pd5x en de witte Koning kan haast niet ontsnappen aan alle dreigingen (Lb5+,Dh5+,Tc1 of Te1). B)i.p.v 22 .Tc8x : 21Dg7,Te8 22.Tc8x,Kc8x 23.Lb5x, Db5x 25.Tc1+, Kb8 (Ke8? De5!!) 26.De5+,Ka8 27.Dc7!! (dreigt De7x en Dc8+) 27……., b6 ( het enige) 28.Pc3! en zwart verlies de toren door Dc6+ . Ik weet niet of het allemaal klopt, maar misschien wel interessant om naar te kijken. Groeten Klaus

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Hoi Klaus, ik kan er al lezende (zonder bord en schaakstukken) geen speld tussen krijgen. Sowieso had ik het idee dat ik vanaf zet 15 bij iedere zet een betere had kunnen doen; Fritz dacht er althans ook zo over. Wel frustrerend om te ervaren dat ik zo veel opgelegde kansen heb laten liggen. Zo moet Huntelaar zich voelen als hij weer enkele malen voor open doel naast of over schiet…. (en dan er toch nog een miljoenentransfer aan over houden – er is nog hoop!)

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Marcel, heb je intussen gezien, wat ik bedoelde? De tweede variant , die ik boven noemde, kan iets later beginnen en is eenvoudiger te omschrijven. Op de 24ste zet niet Tc1+ spelen ! Ik denk, dat eerst loperruil (Lb5x) en dan pas Tc1+ duidelijk winst oplevert. Na Kb8, De5+,Ka8 Dc7!! enz. ( de zetten, die ik al gaf bij mijn eerste reactie) , teleurstellend allemaal, maar de volgende keer gaan we er weer lekker tegen aan ! Hopen op een klein wondertje voor UVS 3, Groeten Klaus.

Geef een antwoord