UVS1 neemt kop over van de jeugdtalenten!

Het eerste van UVS moest aantreden in Oosterhout om te strijden tegen de koplopers D4. Dat team is dit seizoen omgedoopt in het ‘NUVEMA talenteam D4’ . Het team is samengesteld uit talentvolle jeugspelers uit België en Nederland. De gemiddelde leeftijd van onze tegenstanders was inderdaad behoorlijk laag, de jongste speler was denk ik 12 jaar en de oudste 19. Op papier zag het er allemaal niet indrukwekkend sterk uit, maar ratings van zich snel ontwikkelende jeugdspelers lopen vaak nogal achter bij een werkelijke speelsterkte.

Voor we konden beginnen speelden zich nog merkwaardige taferelen af in Nijmegen. Vaste reservespeler Rob Bisschops was niet op het afgesproken tijdstip verschenen en reageerde ook niet op telefoontjes. Omdat het 2e team ook bleek te hebben afgesproken bij Café Frowijn, nam Maarten (die de laatste auto reed) zijn kans waar en plukte Ruud van de Spoel weg uit het tweede. Nauwelijks waren ze echter de Oranjesingel op gereden of Rob meldde zich alsnog telefonisch. Net op tijd! Ruud kon weer teruggebracht worden naar zijn eigenlijke teamgenoten en Maarten en Rob vertrokken iets later naar Oosterhout.

De wedstrijd

Ik speelde zelf op bord 6 tegen de jongste tegenstander: Stefan Beukema (12 jaar) en nationaal jeugdkampioen bij de D-jeugd. Na een iets minder nauwkeurig gespeelde opening kwam ik in het type stelling terecht, dat ik net had willen vermijden: een tactische chaos met her en der hangende stukken en pionnen. Die jeugdspelers zijn tactisch meestal wel behoorlijk onderlegd en ik was dan ook niet zo happy met hoe de partij zich ontwikkelde. Achteraf bleek ik niet zo slecht gespeeld te hebben en had op het einde een best OK eindspel in kunnen gaan. In plaats daarvan maakte ik een blunder en kon snel opgeven.

Gelukkig wonnen Anton en Pim vrij snel daarna. Beiden speelden vrijwel vlekkeloze partijen. Anton (bord 4) won in een scherpe enigszins obscure openingsvariant, doordat hij de theorie gewoon beter kende. Een afwikkeling leverde hem 2 lichte stukken tegen een toren op en een overweldigende stelling. Ook Pim speelde een puike partij, op bord 1. Zonder al te veel inspanning leek hij zijn tegenstander zowat pat te zetten en die was volgens mij blij om op te kunnen geven, omdat hij de hele partij geen enkele kans kreeg.

Rob was op bord 8 lekker bezig tegen Kandiz Sekandar. Rob gaf zijn damevleugel min of meer kado in ruil voor voor controle in het centrum en mogelijke aanval tegen de witte koning. Die stellingen zijn meestal wel een kolfje naar Robs hand en ook deze keer toonde hij aan waarom.

De witspeler was in nevenstaande stelling wat al te gulzig en speelde 27.Pxb7?? en kon toen na 27… Dg5 eigenlijk meteen wel opgeven: er dreigt mat en op 28.g3 volgt 28…Ph3+ en de witte dame op d2 blijft hangen.

In plaats van g3 gaf wit zijn dame maar meteen met 28.Dxf4 maar kon een paar zetten later alsnog opgeven.

Maarten had weer een typische Maarten-stelling: ogenschijnlijk deugt er niet veel van zijn opzet, maar altijd krijgt hij gevaarlijke tegenkansen. Nu maakte hij echter een vreemde denkfout op een cruciaal moment. Een paard ging van a5 via c6, d4(?) naar e6 om van daaruit een toren van wit op b7 aan te vallen. U denkt: “maar dat kan toch helemaal niet!?”. Nee, dat kan inderdaad niet en dus verloor Maarten gewoon een pion voor niets en viel zijn stelling uiteen.

Het stond net voor de tijdscontrole dus 3-2 voor de goeien en de einduitslag zagen we hoopvol tegemoet, want zowel Ruud als invaller Arno Sprinkhuizen stonden gewonnen. Ruud had het eigenlijk makkelijk en won vanuit de opening een pionnetje en moest alleen het eindspel zien te winnen. Daarvoor moest ie wel een door hem zo gevreesd toreneindspel ingaan, maar deze keer won hij zonder problemen.

Arie van den Hurk (bord 3) stond na de opening moeilijk en moest een lastige stelling zien te houden. Op een geven moment was daar de volgende stelling op het bord verschenen:

[include file=/wordpress/wp-content/2008/11/avdh-ab-22092008.htm iframe=true width=100% height=480 scrolling=no]

Alles hing eigenlijk al voor de tijdscontrole af van de uitslag van de partij van Arno Sprinkhuizen tegen Jonas van Capellen op bord 7. Arno won een stuk maar kreeg wel problemen met de klok (tot twee keer toe). Hieronder het einde van die partij.

[include file=/wordpress/wp-content/2008/11/as-jvc-22092008.htm iframe=true width=100% height=775 scrolling=no]

Met 5 – 3 wonnen we dus en daarmee pakten we ook meteen de koppositie in onze poule! We hebben alles in eigen hand voor een mooi resultaat dit jaar. De stand in de poule is te zien door hier te klikken

Share

2 reacties

 1. Marcel Verstappen schreef:

  Pfwoei…ik voel de (tijdnood)spanning zelfs bij het naspelen van de partij van Arno. Jammer dat hij het matje miste, maar mooie teamprestatie!

 2. Willem Blankert schreef:

  Allemaal heel smakelijk! Geweldige verslaggeving bovendien!
  Ik zou bijna weer zin krijgen om extern te spelen. (Ik zei bijna…) Volgende ronde tegen Dubbelschaak ’97 met een gemiddelde rating van 2070, de hoogste in deze klasse. Bij winst dan maar gelijk promoveren?

  p.s.
  Jammer alleen dat De Gelderlander mijn kop “SMB struikelt, UVS op koers voor promotie” veranderde in “Nijmeegse schakers verliezen koppositie”.

Geef een antwoord