Een relaas: UVS2 – Zutphen 6-2

De Romantiek van een teamleider,
Het Ankara -Restaurant in de Burgh vd Bergstraat is een prima Restaurant.
Teamleider Stefàn overhandigde mij tijdens het etentje na het schaken een roos en hield een indrukwekkende dankspeech voor omdat ik voor de derde keer was ingevallen.
Dit heeft mij zo ontroerd, dat ik bereid was om op verzoek Stefàn een verslag te maken. Mijn tegenwerping, dat ik niets van de partijen wist, werd van de hand gewezen: “maak er dan maar een sfeerverslag van”, zo zei hij. Anderen stelden voor om geen verslag te schrijven, maar een “relaas”. Vandaar nu alleen maar een “relaas”.


Identiteitscrisis
Het tweede team leek in een identiteitscrisis te zitten. Van de acht tweede team-ers waren er maar vijf overgebleven. Het respect voor de 3 invallers (Klaus, Michiel en Wim) moet groot zijn, vooral omdat dankzij hun aanwezigheid het 2de team nu toch maar op de derde plaats staat. Het zou overigens een leuk experiment zijn om de volgende keer alleen maar invallers te laten spelen. Heel even dreigde de magische grens van de 50% invallers bereikt te worden, toen Maarten van Rooij (N.B. op onze vertrekplaats café Frowijn) ons eigen Ruud van der Spoel voor onze neus wegkaapte omdat het 1ste team een speler te kort kwam. Met 50% invallers zou pas echt de identiteit van het 2de team aan het wankelen gebracht worden. Gelukkig kwam Ruud toch nog naar Zutphen, omdat de zoekgeraakte 1ste teamspeler weer gevonden was.

De wedstrijd zelf:

Ik kan slechts wat zeggen over mijn eigen partij. Harold vond, dat ik in bijgaande stelling beter 19.f5 had kunnen spelen. Na 20…,Db6 kan dan niet 21. Lc5 gespeeld worden. Daarom speelde ik 19.Lxe4, dxe4 20.f5,Df6 21.Dxf6,gxf6 22.Lxe7+ en zwart geeft het direct op, omdat met Pg6 in alle gevallen materiaalwinst dreigt.
Rond 3 uur was het met UVS 2 allemaal piekfijn in orde. Rond 16.30 uur stond het al 4-0. Michiel slaagde door promotie van een pion na een moeilijk eindspel van Toren en 4 pionnen tegen Toren en 3 pionnen.
Harold kwam in een eindspel, waarin aan beide kanten Dame, loper en Torens aanwezig waren. Ook daar werd op slimme wijze met behulp van de Dame promotie geforceerd.

Helaas kan ik over de andere partijen, behalve de uitslag, weinig zeggen. Stefàn probeerde met een stuk achterstand zeker nog 2 uur de tegenstander tot een fout uit te lokken en Wim kon helaas een mooie en moeilijke partij met wederzijdse kansen (Toren tegen Loper en paard) niet winnend afsluiten.

De individuele uitslagen op een rijtje:
1. Klaus Wüstefeld 1-0
2. Michiel de Kruyf 1- 0
3. Harold Bekkering 1-0
4. Ruud van der Spoel 1-0
5. Chi Cheung 1-0
6. Stefàn Brouwers 0-1
7. Wim Krabbendam 0-1
8. John Remmerts 1-0

Voor de stand van UVS 2 klik hier

Share

11 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Pepijn, ook nu weer bedankt voor de perfecte plaatsing van mijn “relaas”en dan ook nog gecorrigeerd op plaatsen, waar dat zinvol was, bedankt. Misschien moet ik mij bij mijn teamgenoten excuseren. Het had o.a. een sfeerverslag moeten worden, maar waar is de sfeer in mijn artikel te vinden ? Achteraf voel ik me schuldig, dat ik niet meer geschreven had. Ik vreesde , dat als ik echt aan de sfeer zou beginnen , 5 bladzijden niet genoeg zouden zijn geweest . In mijn onkunde dacht ik ook, dat mijn emailmachine dat niet zou kunnen verwerken. Maar had er iets gezegd moeten worden over de sneeuwval ’s morgens? Was het tweede team “Dreaming of a white zutphen and a white victory”? Was het sfeervol, dat mijn vrouw Cilia nog gebeld moest worden om thuis nog één van de laatste Meesterzetten op te sporen, waarin telefoonnummers van mogelijke invallers stonden , o.a. van Bert-Jan Boer, die als invaller voor Ruud van der Spoel misschien wel razendsnel zijn bed had moeten uitkomen ? Of had ik aandacht moeten besteden aan het toch wel schilderachtige stadje Zutphen met het mooie rustige hofje, waaraan de schaakzaal gelegen was. Opwindend was wel, dat wij, wachtend op de komst van de tweede auto, plotseling toch nog Ruud van der Spoel zagen binnenkomen, die naar ons weten al in Tilburg zat bij het 1ste team. Een dubbelganger ? Of een product van een transcente mystiek, waarbij mensen op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn ? Nou ja, dat had ik natuurlijk allemaal kunnen beschrijven, maar uiteindelijk ging het er tenslotte om, dat we in de zaal waren, waar we Zutphen zouden verpletteren. Trouwens merkwaardig was, dat de luitjes uit Zutphen ons gratis oliebollen aanboden. Zeer verstandig is niemand van de UVSers daar ingetrapt. Natuurlijk wil ik die vriendelijke jongens uit Zutphen nergens van beschuldigen, maar een professionele houding gebied, dat je van dit soort bollen afblijft. Wat zou daar allemaal in die bollen kunnen zitten? Slaapverwekkende poeiers? Of waren het soms wietbollen ? Nog afgezien daarvan kan de vettigheid van zo’n bol je maag en daarmee je denkvermogen behoorlijk in de war brengen. Tja is er nog iets sfeervols, waar ik over had moeten schrijven ? Misschien de toiletten daar ? Bij aankomst werden we door een Zutphenaar welkom geheten. De man legde ons daarbij uit, dat er vlak bij de zaal weliswaar een toilet was , maar dat was een “Damestoilet”. De heren moesten helemaal naar beneden. Nadat ik op een gelegen ogelblik geplast had ( uiteraard op het damestoilet), onderzocht ik nieuwsgierig een aantal deuren naast de schaakzaal en jawel hoor : een deur tegenover het Damestoilet herbergde een prima herentoilet. Maar waarom liet men ons helemaal naar beneden lopen ? Sfeervol of keiharde psychologische oorlog ?? We hebben ons echter niet laten afschrikken. We wonnen overtuigend. Één ding wil ik de geachte lezer niet onthouden: de zo positieve uitstraling, die er uitging van Stefan en Wim, onze enige verliezers, die zo aandoenlijk broederlijk naast elkaar als laatsten om 19.00 uur nog vochten om de stand op 8-0 te brengen. Hun strijd was diep ontroerend. Maar we gaan daar verder niet op in. Klaus Wüstefeld

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Frappant, dat de epiloog boeiender is dan het relaas, vooral de complottheorie over de wietbollen en het feit dat Klaus blijkbaar liggend op damestoiletten plast, getuige de zinsnede: “Nadat ik op een gelegen ogenblik geplast had (uiteraard op het Damestoilet)…”.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja , Marcel, de nieuwste techniek…moet je ook eens proberen.

 4. Pepijn van Erp schreef:

  Hmm, misschien een trend. Bij UVS1 kregen we ook al wat te eten aangeboden (gebak), maar bij ons werd dat door bijna iedereen in dank aangenomen.
  Mooi dat de invallers het zo goed deden en dat het invallen van Arno in het eerste geen negatieve gevolgen had voor UVS2.

 5. Bert-Jan Boer schreef:

  Ik was inderdaad nog niet helemaal fris en fruitig zaterdagmorgen. Maar als Stefan belt om in te vallen, spring ik meteen in de houding (hij heeft toch zo’n 400 punten meer :)). Over vijf minuten buiten klaar staan?. OK, geen probleem. ((2 minuten later weer telefoon, weer Stefan) Wat? Toch niet nodig? geen probleem, even goede vrienden hoor en succes in Zutphen.

  Sta je stram, is het niet nodig

  Tsja

 6. Jan van de Westelaken schreef:

  “Sta je stram, is het niet nodig.”

  Heb je toen maar een potje `met jezelf gespeeld’? ;)

 7. admin schreef:

  Zo Jan, moet ik je hier bijna gaan censureren met die dubbelzinnige opmerkingen ;-)

 8. Bert-Jan Boer schreef:

  Inderdaad Jan, was een miniatuurtje, maar die zet ik niet online ;-)

 9. Marcel Verstappen schreef:

  Ik wil schaak-stellingen en schaak-problemen, geen cynische veronder-stellingen en privé-problemen…

 10. Jan van de Westelaken schreef:

  Ik wil, ik wil… Lijkt me een privé-probleem, schrijf het van je af :) Maar niet getreurd, je gaat binnenkort op je wenken bediend worden.

 11. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hum, een interessante discussie, en dat onder het mom van reactie op…………

Geef een reactie