Pleidooi voor terugkeer van het miniatuurtje

Na mijn overwinning in twintig zetten tijdens de externe competitiewedstrijd tegen Pion 4 van afgelopen maandag, werd ik overvallen door een milde melancholie.
Ooit, in een ver papieren verleden bevatte de MeesterZ (nieuwe leden; dat was het clubblad van UVS) namelijk een rubriek “Miniatuurtjes”. Jan van de Westelaken hipte in die tijd als een gier langs de borden op zoek naar partijen die om wat voor reden dan ook na maximaal twintig zetten al beslist waren. Desnoods viste hij de verfrommelde notatiebiljetten zelf uit de prullenbak. Hij publiceerde ze vervolgens in een leuk rubriekje met een spotprentje erbij en een kadertje eromheen. De hoogbegaafden onder ons konden deze partijtjes zo van papier in hun hoofd naspelen. Het leverde altijd veel Schadenfreud, narcistische krenkingen en egomanie op, altijd leuk. De rubriek stierf een zachte dood. Na mijn partij besefte ik ineens dat ik hem miste.

Want van van miniatuurtjes kun je ook veel leren. In de eerste plaats dat een mens niet gemaakt is om te schaken. In de tweede plaats dat er grote niveauverschillen zijn tussen schakers. En tenslotte waarom je als clubschaker niet helemaal zonder openingskennis kan.
Voor mijn miniatuurtje geldt dit ook. Niet dat ik het gevoel had, dat ik nu zo veel beter was dan mijn tegenstander. Hij maakte me het gewoon erg gemakkelijk die avond. Vooral omdat hij minder ervaring had met de gespeelde opening.
Enfin, gáán voor die miniatuurtjes vrienden!

Share

2 reacties

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    Heb ik ‘gehipt’? Zou best kunnen, een redacteur moest in die tijd wel meer rare fratsen uithalen om kopij los te krijgen van leden die hun hersenspinsels bewaakten als een kloek haar kuikens.
    BJ, ik voel met je mee. Wat let je om zelf een verwoed verzamelaar van miniatuurtjes te worden en daarvan hier in rubriekvorm kond te doen? Enfin, gáán voor die miniatuurtjes, vriend!

  2. Justin schreef:

    Ik kon ook niet zo snel mat vinden in de stelling die Marcel had gepost maar nu is het allemaal wat duidelijker. :) Leuke partij Bert-Jan.

Geef een antwoord