UVS. Uit het verleden samengesteld (3)

In deze derde editie betreedt UVS een geheel andere richting. Ik heb dat al eerder eens geschreven, toen kon dat nog! En wat ik dan bedoel is dat zomaar een lezing werd gehouden door een pygmeeënkenner als onderdeel van een avond die bestemd was voor te huldiging van de schaakkampioen van Nijmegen. Dat gebeurde in 1955. Denk eens in, meer dan 50 jaar geleden.

Maar er kon nog meer. In Februari 1956 (we schreven toen de maandnaam met een hoofdletter) kwam een pater praten over koppensnellers in Nieuw Guinea! (lrian Jaya of Pulau Irian). Het was ter gelegenheid van de Splendorbeker.

Noot van de redactie: dit bericht bevat vrij veel afbeeldingen, het kan daarom wat langer duren voordat alles ingeladen is.

Dr. Paul Julien bij U.V.S. (1955)

In de Jungle (1956)

Deze pater Kees Meuwese kwam waarschijnlijk niet voor niets. Het was in die tijd dat de missie veel geld nodig had om het werk te kunnen doen. Wilden, koppensnellers, bekeren tot beschaafdheid naar westerse maatstaven. Behalve Godswoord brachten zij ook westerse ziekten mee voor de zeer ontvankelijke inboorlingen. Maar er is ook veel goede gedaan, denk ik.
Voor die kostbare expedities werden postzegels, suikerzakjes, flessenkoppen, sigarenbandjes, zilverpapier
en andere onzinnigheden met veel moeite, vooral door anderen via scholen, verzameld en gul gegeven aan zeer Christelijke Christenen, die dat weer doorgaven aan missionarissen.
Dat heeft niets met schaken te maken. Vergelijk dat eens met de tijd van nu. Na een huldiging en een noodzakelijke vergadering snel, snel naar een spelletje vluggeren of doorgeefschaak.

18e Splendor Schaaktoernooi (1966)

Tot slot van deze serie nog een eindverslag van het 18e Splendor Schaaktoernooi in 1966. U ziet dat we nu tien jaar later verder zijn met de rapportage. Dat is met historisch materiaal mogelijk. Het ontbreken van deze grote periode is dan ook onverklaarbaar. Veel rechercheren heeft niet geholpen, ik zelf kwam pas in 1975 in de openbaarheid van het UVS-bestuur.

Dit verslag laat zien dat in die tijd, iedereen een prijsje wint. Zelfs de mijnheer Kooij die een eierrek geproduceerd heeft. Aardig is ook dat veel leden van toen ook nu nog lid zijn. Op de bovenste foto Hr. Snijders die helaas veel te vroeg gestoven is.

Share

Geef een reactie