Het vierde verslaat Groesbeek in enerverende match

In een enerverende match heeft UVS 4 aan het langste eind getrokken: de PION uit Groesbeek werd met 4 tegen 2 verslagen. Lange tijd zag het er naar uit dat de Groesbekenaren met de zege naar huis zouden gaan. Op het 6e bord stond Harrie Berkers voor de helft van de avond verstreken was allerbelabberdst.

Ook Ruud van Roosmalen aan het 3e bord keek tegen een pion achterstand en een inferieure stelling aan. De overige borden gingen toen nog gelijk op. Harrie gaf de pijp aan maarten toen hij zo wat 2 stukken achterkwam. Ruud daarentegen profiteerde van een blunder en zag zijn winstkansen stijgen. Teamcaptain Thei van Laanen kon aan bord 5 afwikkelen naar een remiseachtige stelling. De eerste 2 borden (Wim Krabbendam en Rolf van Geel) speelden beiden een zeer onvoorspelbare wedstrijd.

Ruud pakte zijn kansen en de winst waardoor de stand weer was gelijkgetrokken; Bert-Jan Boer moest lang zoeken in een scherpe koningsaanval maar vond uiteindelijk een prachtige matwinst: wit slaat met de dame op F7!

2-1 voor UVS. Ook Thei hield het hoofd koel en kon de gelijkopgaande strijd kantelen door een kwaliteit te winnen en niet veel later de partij.

Aan Rolf de eer om zijn zeer dapper gespeelde wedstrijd met een fraaie combinatie in het middenspel (toren en 3 pionnen tegen 2 paarden) te verzilveren. Ook dit slot mocht er wezen. Terwijl zijn tegenstander de druk opvoerde met zijn paarden en vrijpion, bood Rolf een kwaliteit aan waarna hij met een prachtzet de partij opeiste. De winst was binnen. Daar kon Wim verder niets meer aan bijdragen. In een rommelige en open stelling vond zijn opponent een mooie manier om met zijn paard mat te geven dan wel de dame op te snoepen. Eindstand: 4 – 2 voor UVS.

Share

3 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Marcel, leeuk verslagje over de ptrestatie van UVS 4, maar ik zie niet helemaal, waarom Df7x ( op de gepubliceerde stelling) mat is. Zwart speelt volgens mij Tf7x . Na Td8x schaak kan wit simpel weer Tf8 spelen, of zie ik iets over het hoofd ? Doei Klaus.

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Klaus, je hebt helemaal gelijk. Ik moet dit ook aan de regisseur zelf overlaten. De pointe zat ‘m in Le5 mat, maar dat lukt niet vanuit deze stelling. Hopelijk kan Bert-Jan zelf de goede stelling plaatsen…

 3. Pepijn van Erp schreef:

  Lijkt me prima hier, dat 1.Dxf7! en zo’n beetje de enige zet om voordeel te halen.
  Wit wint grof materiaal na 1.., Txf7 2.Txd8+ Tf8 en nu is 3.Lxe6+ misschien wel de zet die Marcel bedoelt (ipv Le5) met gedwongen vervolg 3…Lxe6 4.Txf8+ Kxf8 5.Pxe6+ en daarna Pxc7.
  3.Txc8 is ook erg goed

Geef een reactie