Heel UVS1 van de 0 af!

De wedstrijd had een wat mistige reglementaire start: onze tegenstanders waren niet voltallig om 12.00 uur en de vier die wel aanwezig waren, wilden geen opstelling indienen. Wat te doen? In ieder geval de klok starten, maar het is voor de witspelers wel een beetje raar om alvast een zet te doen, als je nog niet eens weet wie er precies tegenover je komt te zitten. Later in de wedstrijd nog een reglementair discutabele situatie, maar daarover later meer.

Gelukkig kwam de rest van de Drie Torens al redelijk snel opdagen, zodat er geschaakt kon worden. Het werd een wedstrijd in twee gedeelten: na drie uur spelen waren er al vier uitslagen, de rest ging door voor de tijdcontrole.

Als eerste was Luuk klaar. Geen partij om al te veel over op te merken. Luuks tegenstander speelde erg voorzichtig en speelde net het soort spelletje waar Luuk niet van houdt. Een remise werd het. Een half uurtje later volgde ik ook met een remise.
Ik kreeg met wit een Aljechin voorgeschoteld en speelde misschien iets te voorzichtig. Het was lastig om een voordeeltje te bereiken, maar mijn tegenstander moest wel erg oppassen. Helaas speelde hij erg nauwkeurig en bereikte vrijwel gelijk spel. Gezien de situatie op de borden leek het mij wel verantwoord remise aan te bieden. Mijn tegenstander nam de tijd om uitgebreid op de andere borden te kijken en net op dat moment bleek Maarten eigenlijk compleet verloren te staan en even later weer net gewonnen. Waarom mijn tegenstander daarom het aanbod toch aannam was mij een raadsel, want hij had nog best een tijdje zonder risico kunnen doorspelen.

Ruud was net na mij klaar, zijn partij kun je in een apart bericht lezen: Partij van Ruud. Bij Maarten gebeurde weer de vreemdste dingen, maar dat heeft Maarten zelf ook al gepubliceerd op de website:
Partij van Maarten.
Er was in het begin van die partij nog een klein incidentje: er klonk opeens een stem uit de broekzak van Maarten’s opponent, die de tijd aankondigde. Het was wel snel duidelijk dat het hier niet om een mobiele telefoon ging, maar hoe streng de regels op het moment precies zijn met betrekking tot electronische apparatuur is niet zo duidelijk: de Laws of Chess spreken van een verbod op elektronische communicatiemiddelen. Het bleek te gaan om een klokje met spraak, dat Huub Leemans gebruikt, omdat hij bijzonder slecht ziend is. Het mededelen van de tijd is misschien bij strengere tegenstanders ook wel een vorm van communicatie, maar bij UVS hebben we dat soort haarkloverij niet nodig. Met de schaakklok had Huub overigens wat meer problemen …

Na 3 uur spelen stond het dus 2½ -1½ voor ons. Thomas stond een gezond pionnetje voor, dus dat leek een vol puntje te worden. Pim had een ongeveer gelijkwaardige stelling en bij Rob zag het er ook niet slecht uit.
Alleen over Anton’s stelling maakte ik me behoorlijk zorgen. Na een veelbelovend begin, was de stelling dichtgeschoven en waren alleen alle lopers van het bord verdwenen. Anton’s tegenstander, Wilbert Kocken, kreeg een gevaarlijk initiatief op de damevleugel en op een gegeven moment had hij zelfs een kwaliteit kunnen winnen. Waarom hij die niet nam, was me een raadsel. Misschien wilde hij het te mooi doen en zijn paard leek ook wel minstens zo sterk als een toren.
De tijdnoodfase diende zich inmiddels aan en toen werd het wat duidelijker wat er zou gebeuren met de eindstand.
Intussen ging het een beetje mis bij Thomas:

[include file=/wordpress/wp-content/2008/11/tw-af20081101.htm iframe=true width=100% height=425]

Even later maakte Anton remise. Zijn tegenstander stond, denk ik nog steeds beter en er zat in ieder geval nog veel spel in de stelling. Was hij inderdaad zo bang voor Anton, dat ie niet durfde door te spelen? Dat bord was namelijk het enige waar de Drie Torens nog kon hopen om een vol punt te scoren en misschien de stand gelijk te trekken. Geen onrealistisch scenario, want Rob lukte het dit keer niet om te winnen, hoewel hij goede kansen wist te creëren. Hier het slot van die partij:

[include file=/wordpress/wp-content/2008/11/aj-rb20081101.htm iframe=true width=100% height=500]

Toen was alleen Pim dus nog bezig en die maakte optimaal gebruik van zijn schaakmiddag: lekker lang schaken en nog winnen ook. Bijna jammer dat het na zes uur spelen toch echt afgelopen is tegenwoordig. Eigenlijk hadden we verwacht dat Pim zou moeten spelen tegen (inmiddels FM) Dennis Brokken, de sterkste speler van de Drie Torens, maar die liet verstek gaan (vanwege liefdesperikelen naar verluid). Nu was dus Bert-Jan Panjoel Pim’s slachtoffer.
Een mooi voorbeeld van het uitzitten van een stelling die misschien niet echt beter voor je staat, maar ook niet direct gevaarlijk voor je zelf is. Als je je sterk genoeg voelt, kun je wachten op de fout van je tegenstander. De klok helpt ook vaak een handje. Hier het slot van die partij:

[include file=/wordpress/wp-content/2008/11/bjp-ph20081101.htm iframe=true width=100% height=720]

Een terechte overwinning dus. Eindstand 5-3 en we staan alweer 3e in de poule!

En om terug te komen op de vage beginsituatie. Wat had er moeten gebeuren toen de opstelling van de Drie Torens nog niet beschikbaar was om 12.00 uur? Ik kon het niet exact terugvinden in het reglement van de KNSB competitie, maar artikel 22.5 geeft wel aan dat je als witspeler je eerste zet onder couvert kunt afgeven als je nog niet weet wie je tegenstander is in het geval van een vervanger. Je mag dan ook die zet terugnemen en een andere doen, als je tegenstander daadwerkelijk aantreedt. Dit lijkt me ook redelijk bij het ontbreken van een opstelling.

De volledige uitslag
UVS 1                         – De Drie Torens             5 -3
Pim Haselager            – Bert-Jan Panjoel           1 – 0
Anton van Rijn           – Wilbert Kocken             ½ – ½
Luuk Peters                – Bram van Huygevoort  ½ – ½
Ruud van de Plassche – Rick van Loy               ½ – ½
Maarten van Rooij       – Huub Leemans           1 – 0
Thomas Willemsen      – Ad Feelders                ½ – ½
Rob Bisschops             – Arnoud Jansen            ½ – ½
Pepijn van Erp              – Jan Douwes                ½ – ½

PS mijn titel klopt niet helemaal, bedenk ik me nu: Arie van den Hurk speelde dit keer niet mee en verloor in de eerste wedstrijd. Arie, je hebt dus wat te doen in de volgende wedstrijd tegen de koploper, het NUVEMA talententeam D4 uit Oosterhout!

Share

Geef een antwoord