De Drie Torens vallen om

Gelukkig stapelden mijn blunders en die van mijn tegenstander zich zo snel op dat eigenlijk niemand in de gaten had dat ik straal verloren heb gestaan (hoop ik). Mijn bijdrage aan het eerste team in de wedstrijd tegen De Drie Torens uit Tilburg, was waardevol in die zin dat een overwinning nu eenmaal een punt oplevert. Maar de manier waarop dit punt door mij is binnengehaald is niet iets om trots op te zijn. Maar gelukkig: een paar slechte zetten en een blunder hebben niet noodzakelijkerwijs verlies tot gevolg. Mijn snelle en oppervlakkige spel hadden wel een oorzaak. Mijn tegenstander kwam vijf minuten te laat en dacht over elke zet ongeveer vijf minuten na. Dus bij de 20ste zet zat hij al in behoorlijke tijdnood. Voor mij een extra reden om snel te zetten. Dat snel zetten gaat me wel goed af. Nu ook nog leren om goede zetten te doen!

Mijn tegenstander voert zijn 40ste zet uit en drukt de klok in. In het bijzijn van de wedstrijdleider constateer ik dat hij er niet in is geslaagd de 40 zetten binnen de tijdslimiet uit te voeren. De partij is overigens nu vrij makkelijk gewonnen voor zwart. Tegen het plan g4, h4, g3 etc. kan wit niks ondernemen. De koning mag c5 niet loslaten en het paard alleen redt het niet tegen koning en pion.

Share

1 reactie

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Maarten legt geheel correct uit hoe je moet claimen dat je tegenstander de tijdscontrole niet heeft gehaald. De Laws of Chess (ja, wij schakers hebben net als de cricketers Laws en niet zomaar regels!) schrijven hierover in artikel 6.8a en 6.10:

  6.8 a. During the game each player, having made his move on the chessboard, shall stop his own clock and start his opponent`s clock. A player must always be allowed to stop his clock. His move is not considered to have been completed until he has done so, unless the move that was made ends the game. (See Articles 5.1, and 5.2)
  The time between making the move on the chessboard and stopping his own clock and starting his opponent`s clock is regarded as part of the time allotted to the player.

  6.10 Except where Articles 5.1 or one of the Articles 5.2 (a), (b) and (c) apply, if a player does not complete the prescribed number of moves in the allotted time, the game is lost by the player. However, the game is drawn, if the position is such that the opponent cannot checkmate the player`s king by any possible series of legal moves, even with the most unskilled counterplay.

  Vorig jaar hadden met UVS2 ook zo’n gevalletje maar toen constateerde Harold Bekkering te laat dat de vlag gevallen was. Hij deed zelf zijn 40ste zet, drukte de klok in en constateerde toen dat wit’s vlag gevallen was. Omdat er geen wedstrijdleider naast het bord stond kon ie niet meer claimen. Kortom meteen als er een vlag valt en er is geen wedstrijdleider in de buurt: desnoods de klok stilzetten en wedstrijdleider roepen!

  De klok stilzetten mag als je een goede reden daarvoor hebt! Dat staat in artikel 6.13b
  6.13
  a. If the game needs to be interrupted, the arbiter shall stop the clocks.
  b. A player may stop the clocks only in order to seek the arbiter`s assistance, for instance when promotion has taken place and the piece required is not available.
  c. The arbiter shall decide when the game is to be restarted in either case.
  d. If a player stops the clocks in order to seek the arbiter`s assistance, the arbiter shall determine if the player had any valid reason for doing so. If it is obvious that the player has no valid reason for stopping the clocks, the player shall be penalised according to article 13.4.

  Geïnteresseerden in dit soort regelkwesties raad ik de columns van Geurt Gijssen op Chesscafé van harte aan.

Geef een antwoord