Snelschaakkampioenschap UVS: de eerste ronde

De eerste avond van het kampioenschap is gespeeld volgens het Amsterdamse systeem. Dat wil zeggen in drie ronden met vierkampen. Na elke vierkamp-ronde wordt een nieuwe indeling gemaakt die gebaseerd is op de behaalde score. Het blijkt een prima systeem te zijn want de eindstand lijkt bijna een kopie van de interne ranglijst.

Opvallend is wel dat Anton op een voor hem schamele score van 6,5 is uitgekomen, waarschijnlijk met de bedoeling om zijn tegenstanders te misleiden… Dat betekent dat Anton maar liefst 5 spelers boven zich moet dulden.
Harold en Maarten delen de eerste plaats met 7,5 punten. De derde plaats wordt gedeeld door Dennis, Rob en Luuk. Dennis leek halverwege de avond in te storten toen hij in de tweede vierkamp slechts 1 uit 3 wist te scoren. Een colaatje (met iets erin?) bleek uitkomst te bieden: de laatste vierkamp haalde hij 3 uit 3!
Willem Blankert had ook een opvallende score. De eerste vierkamp haalde hij uit met 3 uit 3, maar de rest van de avond leverde voor Willem slechts een half puntje op.
Op deze snelschaakavond speelden maar liefst vier nieuwe leden mee: Ivo Iotchev, Theo Felet, Toni Matzulla en René Verheesen. Van die vier haalde Theo met vier punten de hoogste score.
Verder vallen Arno Sprinkhuizen en René ten Bos op. Arno zou qua rating makkelijk in de eerste groep moeten kunnen komen. Maar de spieren zijn nog een beetje roestig: Arno heeft een tijd niet geschaakt en lijkt elke avond aan sterkte te winnen. We hebben moeten loten voor de plaatsing, dus als Arno wat meer geluk had gehad, had hij zich gewoon geplaatst voor de eerste groep. Hetzelfde geldt trouwens voor Wim Krabbendam, die ook elke avond ratingpunten lijkt te winnen. Ook met snelschaken lijkt hij steeds sterker te worden.
René speelt zich met snelschaken eigenlijk altijd naar de top tien. Door een dramatische 0 uit 3 in de laatste vierkamp is dat dit jaar, voor het eerst sinds jaren, niet gelukt.
Tot slot springt de lage plaatsing van Tsjisang in het oog. Jammer dat zo’n getalenteerde speler zo onderuit kan gaan.
Tijdens de finale wordt door de eerste tien spelers een dubbelrondige tienkamp gespeeld met 5 min p.p.p.p. (eventueel de laatste 9 ronden met 4 min p.p.p.p.).
De tweede groep telt ook tien spelers en speelt een enkelrondige tienkamp met 10 min p.p.p.p. Afhankelijk van de opkomst worden er verder groepen van 6, 8 of 10 spelers gemaakt.
Het nadeel van het Amsterdams systeem is dat er nogal wat spelers met een gelijke score eindigen. Om die reden moest er tussen vijf spelers geloot worden om twee plaatsen in de eerste groep en tussen maar liefst 6 spelers voor vier plaatsen in de tweede groep.

Voor de eerste groep hebben zich geplaatst:
Harold 7,5
Dennis 7
Luuk 7
Rob B. 7
Anton 6,5
Pepijn 6
Ruud vd P 6
Thomas 6
Klaus 5 (na loting)
Michiel 5 (na loting)
Maarten heeft zich teruggetrokken.

Voor de tweede groep hebben zich geplaatst:
Arno 5 (na loting)
Wim K. 5 (na loting)
Lambert 5 (na loting)
Stefan 4,5
Jan K 4,5
René ten B 4,5
Wim vd B 4 (na loting)
Ruud v R 4 (na loting)
Marcel 4 (na loting)
Theo 4 (na loting)

Voor de derde groep is de plaatsing:
Thei 4 (na loting)
Tsjisang 4 (na loting)
Willem 3,5
Bart 3,5
Rob S 3
Sjoerd 2,5
Toni 2,5
René V 2
John 1,5
Ivo 0
Randy 0

Een flard van een partij.

De twee leukste zetten bij schaken vind ik het dameoffer en matzetten met een paard. Tijdens de snelschaakavond kwam deze stelling (ongeveer) ergens op het bord. Als je dit diagram ziet staan, en je weet dat wit mat moet zetten, zie je de combinatie natuurlijk vrij snel. 1. Dxh7+, Kxh7 2. Th4+, Kg8 en 3. Pe7 mat. Als je begint met Pe7 gaat het ook mat, maar met het paard mat zetten is natuurlijk een ‘must’ hier.
De witspeler zag het niet, maar vond een andere manier om vrij snel te winnen.
Share

Geef een antwoord