Washington Square Park

Jan van de Westelaken in NY

Jan van de Westelaken in NY

Verscheidene clubleden hadden mij op het hart gedrukt bij mijn bezoek aan New York zeker even te gaan kijken bij Washington Square Park, de plek waar vanouds snelschakers en hustlers op hun klokken rammen en proberen onschuldige toeristen wat dollars uit de zak te kloppen.
En dus toog ik vanuit midtown Manhattan met de subway naar West 4th Street. Wat je daar, te midden van gekooide basketballers en meloenpartjes verkopende straatventers, onmiddellijk opvalt, is de compleet andere sfeer dan je elders in de stad aantreft.

Met ons hotel zo ongeveer midden op Times Square hadden we ons inmiddels ingesteld op de enorme hectiek van de Big Apple. Onafgebroken moet je je daar door immense mensenmassa’s wurmen om een paar blocks verder te komen. Met het clichébeeld blijkt niets mis te zijn: geen mens heeft tijd, iedereen is gehaast op weg van A naar B en wie vertwijfeld stil blijft staan wordt vrijwel onder de voet gelopen.

Schaken in Washington Square Park

Schaken in Washington Square Park

Er schijnt zelfs iemand beboet te zijn omdat ie op Times Square weigerde door te lopen omdat hij even de tijd wilde nemen om om zich heen te kijken. The bloody nerve, dat kan natuurlijk niet. Tijd is geld.
Eten doe je snel en omdat je steevast porties op je bord krijgt waar je een heel weeshuis mee kunt voeden, wordt standaard de helft teruggegeven (ik heb maar niet om een `doggy bag’ gevraagd). Het was altijd weer een hele tour om in die jungle ongeschonden het hotel te bereiken.

Maar dan Washington Square Park. Een oase. In de wijk Greenwich Village – een van oudsher artistieke wijk, door New Yorkers `The Village’ genoemd – tref je inderdaad een dorpse, relaxte sfeer aan. Het tempo ligt er laag en de mensen zijn er wars van de stress en drukte die uptown de boventoon voert.
Het kleine park zit vol met dagjesmensen en studenten van NYU, er wordt verdienstelijk gemusiceerd door aanstormend talent en de eekhoorns huppelen er vrolijk in het rond.

Schaken in Washington Square Park

Schaken in Washington Square Park

Het bekende fontein waar Bob Dylan nog ooit zijn eerste folksongs ten beste heeft gegeven, werd helaas net gerenoveerd en had meer weg van een bouwput. Het openbare toilet leek sterk op dat van de Romeinen: gezellig met z’n allen op de pot, zonder enige afscheiding. Je kunt er als hetero maar beter geen oogcontact maken als je niet wilt dat er voortdurend een of andere gast achter je aan blijft sjokken.
Mijn reisgezel werd door een bejaarde man met een stok het toilet uitgejaagd omdat hij zou hebben voorgedrongen bij het handen drogen. Assertief zijn ze zeker, die New Yorkers.

Mijn belangstelling ging natuurlijk uit naar de Snake Pit, dat kleine hoekje van het park waar een tiental tafeltjes staat met ingelegde schaakborden. Loom en verveeld zitten daar de merendeels zwarte schakers de hele dag achter hun schaakstukken om zich heen te kijken, in afwachting van stamgasten of van nietsvermoedende toeristen van wie ze een paar centen ($5 per partij) kunnen aftroggelen voor hun volgende maaltijd.

Schakern in Washington Square Park

Schaken in Washington Square Park

In de loop der tijd hebben daar al veel bekende schakers hun eerste schreden gezet op het glibberige pad naar de top. Bobby Fischer speelde er als jochie in de jaren vijftig en in de jaren tachtig hing Dzindzichashvili er de hustler uit. Dzindzi figureert ook kort in de film Searching for Bobby Fischer uit 1993, waarin de schaakhoek van het park een prominente rol speelt.
De hustlers winnen vrijwel alles (vaak op tijd), maar letten er wel op dat hun tegenstanders de indruk hebben dat het maar weinig gescheeld had, zodat ze de stukken weer ras opzetten voor een volgend potje.
Met de vinger aan de mond om stilte vragen is gekkenwerk. Er wordt geschreeuwd en gevloekt dat het een aard heeft. Onze UVS-‘beesten’ – you know who you are – zouden zo kunnen aanschuiven. Maar of ze ook zouden winnen?
Wie een trip naar New York maakt, kan als schaker niet om Washington Square Park heen. Helaas staat het park op de nominatie voor verregaande renovatie en zullen de schakers meer moeten inschikken. Wie er snel bij is, kan de Pit nog aanschouwen in zijn originele glorie. Warm aanbevolen. Of ik nog gespeeld hebt? Wat denk je zelf?

Washington Square Park

Washington Square Park

En tot slot nog een paar links naar video’s op internet van het schaken in Washington Square Park:

[youtube width=”300″ height=”225″]http://www.youtube.com/watch?v=MH81Qya088c[/youtube]

[googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=2535316933197961210[/googlevideo]

Share

2 reacties

 1. Menace schreef:

  Leuk stukje Jan,

  Ik was 6 jaar geleden in NY en moest natuurlijk ook even gaan kijken en toen zaten inderdaad ook de ‘hustlers’ te wachten op wat extra geld. Bont gezelschap, maar niet bijster sterk…
  Misschien had jij net de sterkere te pakken.

  Maar de beleving is wel apart.
  “Hey dude, you got some mad skills!!” gevolgd door
  “Awesome” en dvervolgens
  “Can you plz leave” wat ik dan ook maar deed. Wel met 40$ meer op zak :)
  Dit alles omdat ik een potje gewonnen had waar ik maar 2 minuten tegen 5 minuten op de klok had…

  Maar het is wel gaaf, zoiets moet ook in Vondelpark of Kronenburgerpark kunnen denk ik!!

 2. Michiel de Kruyf schreef:

  Lijkt me inderdaad een hele leuke ervaring om dit alles zo mee te maken in New York Jan. Je hebt er ook een mooi stukje van gemaakt :)

Geef een antwoord