Geen jackpot dankzij verrassende uitslagen

Dankzij een aantal “onvoorspelbare” uitslagen is maandagavond de uitkering van de jackpot (alle 10 uitslagen goed!) niet in gevaar gekomen. De gedeelde winnaars, Cheung en Brouwers, hadden aan 5 kruisjes genoeg om te winnen.

Voor een verrassende uitslag zorgde onder meer Eugenie Heesen die tegenstander Frans van den Hooven in plaats van eeuwig schaak zomaar schaakmat mocht geven. Ook Wim Krabbendam ‘stuntte’ door Cheung eerst een kwaliteit af te snoepen en niet veel later de partij. De derde verrassing kwam op conto van John Zastapilo die van Marcel Verstappen een vol stuk cadeau kreeg.

Klik hier voor de toto-tussenstand.

Share

5 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Hoe zit dat nu met die jackpot? In een vorig bericht staat dat die aan ’t eind van het seizoen wordt uitgekeerd en hier wordt gesuggereerd dat ie elke keer valt als iemand 10 uitslagen goed voorspelt.

 2. Marcel Verstappen schreef:

  In tegenstelling tot eerdere berichten heeft de toto-organisatie unaniem besloten de jackpot direct uit te keren in geval iemand alle 10 de uitslagen correct heeft voorspeld. Mocht dit niet gebeuren, dan wordt de jackpot aan het eind van het seizoen uitgekeerd aan de beste voorspeller van het jaar.

 3. Menace schreef:

  Mag ik hier een licht op laten schijnen?

  Wanneer de Jackpot pas aan het einde van het seizoen zal worden uitgereikt is de competitie niet ‘eerlijk’. Mensen die maar 2 periodes komen hebben zeer waarschijnlijk geen kans om te winnen tenzij er gesteld wordt dat het percentage goed de winnaar aanwijst.

  Verder is de kans natuurlijk bijzonder klein dat iemand 10 antwoorden goed heeft. De kans dat niemand de JP wint

  De meeste partijen zijn immers tussen gelijkwaardige personen.

  Een voorbeeld, in het ergste geval (dat is wanneer ALLE partijen evenveel kans hebben om 1-0, 0-1 of remise te worden, (we nemen nu aan dat kans op remise 33%. kans op 1-0 33% en de kasn op 0-1 ook 33%) ) is de kans dat iemand het goed heeft 1/3^10 = 1/59049 en dat is 0,0017%. Dit is echter lariekoek, want 2 even sterke spelers zullen over het algemeen vaker remise spelen dan dat het 1-0 word of 0-1.

  Wanneer u een bepaalde uitslag 50% van de tijd verwacht(voorkomt) dan is de kans dat u ze allemaal goed hebt 1/2^10 = 1/1024 =0,097%

  (Dan heeft u al 90x zoveel kans om alles goed te hebben dan wanneer alle uitslagen evenvaak voor zouden komen.)

  Wanneer u van alle wedstrijden met 75% zekerheid een uitslag verwacht dan is de kans 0,75^10 = 4,2% (Met een deelnemers veld van 10 mensen zal het 2,5 avond duren voordat de jackpot nu valt.
  (U heeft al 3600x zoveel kans om te winnen nu)

  De kans dat de jackpot vanavond valt zal ik berekenen aan de hand van een paar aannames.

  20 deelnemers

  Gemiddelde verwachtingsresultaat: Grootse kans op een uitslag:
  65% (Ik denk dat dit ongeveer wel klopt)
  Dus wordt het sommetje 0,65^10 = 0,0087 x 100% is 0,87%

  Dus de kans dat niet alle 10 goed zijn is 100-(de kans dat ze wel alle 10 goed zijn)0,87 = 99,13%
  Stel je voor dat we 20 deelnemers hebben

  dan wordt het 0,9913^20 is 0,83×100% is 83% dat alle 20 deelnemers er geen 10 goed hebben.
  1-0,83 x100% is 17% kans dat de jackpot valt mits bovenstaande aannames overeen komen met de werkelijke situatie.

 4. Luuk Peters schreef:

  En waarom hebben mensen die maar 2 periodes komen geen kans om de jackpot te winnen?

 5. Pepijn van Erp schreef:

  De jackpot aan ’t einde van ’t seizoen voor de beste voorspeller wordt bepaald door de cumulatieve score door het seizoen heen. Als je maar 2 periodes inzet, is de verwachting natuurlijk wel dat je totaal lager is dan van iemand die elke ronde inzet.

  Overigens klopt de analyse van Dennis niet helemaal. Belangrijkste probleem is dat spelers onderling niet onafhankelijk zijn (ze stemmen hun rijtjes o.a. af op wat er al ingevuld is door andere spelers).

  Daarnaast is het kansmodel voor de individuele scores niet zo eenvoudig dat je kunt zeggen dat je zeg met 65% kans elke losse uitslag goed voorspelt. In werkelijkheid zullen gokkers een kansverdeling in hun hoofd hebben van bijvoorbeeld: wit wint 65%, remise 25%, zwart wint 10%.
  Een volstrekt rationele speler zou nu (met zijn virtuele dobbelsteen) met 65% kans een 1, 25% kans een 3 en 10% kans een 2 invullen. In de praktijk zal bijna iedereen gaan voor de 1. Daardoor is er in de praktijk wel degelijk sprake van een grote invloed van ‘onverwachte uitkomsten’ op het wel of niet vallen van de jackpot.

  Voor de kleinste kans op het vallen van de jackpot, moet de organisator natuurlijk vooral partijen uitkiezen waarvan de uitslag het lastigst te voorspellen zijn.

Geef een antwoord