Dagelijkse puzzel

Recente reacties

  • User AvatarKlaus Wüstefeld { Ontzettend leuke partijen van ons team! o.a. ook het stukje partij van Rob aan het... } – 19 okt 2017 13:04
  • User AvatarRuud van de Plassche { Fraai geschreven partijverslag, Bert-Jan. En dat zijn de mooiste overwinningen! Gefeliciteerd. } – 18 okt 2017 19:16
  • User AvatarJoris Leijten { Maarten/ Indeler, De data voor tweede periode kloppen niet! ronde 1 is 17 oktober (is... } – 18 okt 2017 09:37
  • User AvatarKlaus Wüstefeld { Theo, ik zag achteraf, dat jouw partij en het verslag uit Voorst niet met elkaar... } – 16 okt 2017 15:07
  • User AvatarTheo Felet { Ben bang dat ik de verkeerde partij heb opgestuurd. Sorry daarvoor :-) } – 16 okt 2017 13:03
  • User AvatarTheo Felet { Nee zo ging mijn partij niet.Zal van de week als ik thuis ben mijn partij... } – 16 okt 2017 13:01

Partijen aanleveren in pgn

Nog steeds blijken veel mensen moeite te hebben met het produceren van een pgn-bestandje waarmee een partij of partijfragment hier op de site kan worden weergegeven. Schaakprogramma’s als Fritz werken in dat opzicht kennelijk niet erg intuïtief. Omdat we graag zien dat meer mensen partijen of partijfragmenten op de site laten zien, heb ik (JvdW) een visuele pgn-instructie samengesteld waarmee je online heel gemakkelijk het vereiste bestandje kunt maken.

Geen moeilijk gedoe met Fritz of andere schaakprogramma’s, maar gewoon online in enkele eenvoudige stappen. Een kind kan de was doen. En als je niet wilt dat de hele partij op de site komt, hoef je enkel maar in je e-mail te zeggen: ‘Laat zien vanaf zet x.’ Daar zorg ik dan wel voor.

Probeer het even uit, als je het één keer gedaan hebt, is het verder een peulenschil. Klik op de plaatjes voor een vergrote weergave.

Nieuwe manier

1. Ga naar http://www.chess.com/analysis-board-editor en klik op de knop Start. [N.B. Als de pagina Engelstalig is, kun je dat veranderen in Nederlands: klik boven aan de pagina op ‘klik hier’.]

2. Voer de partij in door de stukken met de muis te verplaatsen. Voeg desgewenst na een zet commentaar toe door in het notatievenster te klikken op de zet waarachter je commentaar wilt toevoegen, met de rechtermuisknop te klikken en op de optie Commentaar te klikken. Typ vervolgens je commentaar.

3. Ga daarna weer verder met het uitvoeren van de partijzetten op het bord.

4. Klik als je klaar bent op het pictogram Download, rechts onderaan.

5. Er verschijnt een venster met de pgn-uitvoer. Klik niet op Download, maar klik ergens in het PGN-venster. De tekst is nu geselecteerd. Druk op Control+C (Windows) of Cmd+C (Mac) om de tekst naar het klembord te kopiëren.

6. Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (Windows) of Cmd+V (Mac) om de tekst te plakken.

7. Ziedaar de pgn-notatie van de partij. [N.B. De zetten zijn in Engelse notatie, dat moet ook.] Sla het tekstbestandje op (*.txt of *.doc, liever niet *.pgn) en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

Dat is alles! Stelt geen fluit voor. Toch?

N.B. Om het simpel te houden, is het toevoegen van naspeelbare varianten weggelaten. Die kun je toevoegen door in het notatievenster op een eerdere zet te klikken waarna de variant moet beginnen en de variantzetten uit te voeren op het bord. Als je daarmee klaar bent, klik je op de laatste echte partijzet om weer verder te gaan met de partij.

Oude manier

De oude manier werkt ook nog, maar dan moet je wel eerst inloggen op chess.com (en dus geregistreerd zijn). Na het inloggen zie je onderstaand scherm, of ga erheen via Leren > Analyse.

1. Klik op het pictogram Terug naar oude Chess.com applicatie.

2. Klik op de knop Partij bewerken.

3. Voer de partijzetten uit op het bord. Voeg eventueel commentaar toe in het tekstvak Commentaar na zet.

4. Klik als je klaar bent op de knop Kopieer PGN.

5. De pgn-notatie verschijnt geselecteerd in een pop-upvenster. Druk op Ctrl+C (Windows) of Cmd+C (Mac) om de geselecteerde tekst te kopiëren naar het klembord.

6. Open een tekstprogramma zoals Kladblok (Notepad) of Word en druk op Ctrl+V (Windows) of Cmd+V (Mac) om de tekst daarin te plakken.

7. Sla het tekstbestandje op als *.txt of *.doc (liever niet *.pgn) en voeg het als bijlage bij een e-mail.

That’s all, folks!

Share