Dagelijkse puzzel

Recente reacties

  • User AvatarLuukmaestro { Nooit te oud om te leren! Ik dacht dat het ook zo was dat je... } – 9 jul 2017 08:40
  • User AvatarJan van de Westelaken { Dat mag natuurlijk, mits je het maar met dezelfde hand doet. De gewoonte van sommige... } – 8 jul 2017 11:00
  • User AvatarLuukmaestro { Zie ik nou goed dat zijn tegenstander de dame vasthoudt? Bijzondere tactiek. En hoe zit... } – 7 jul 2017 19:44
  • User AvatarJustin { In al die tijd dat ik schaak kwam ik er gister pas achter dat officieel... } – 6 jul 2017 08:56
  • User AvatarMaarten van Rooij { Precies Justin! Hopen dat Paul wat minder opgefokt is dan Magnus! } – 28 jun 2017 13:54
  • User AvatarJustin { "Soms ging het niet al te soepel". Hmm, wou je daarmee zeggen dat het niet... } – 27 jun 2017 13:02

Partijen aanleveren in pgn

Nog steeds blijken veel mensen moeite te hebben met het produceren van een pgn-bestandje waarmee een partij of partijfragment hier op de site kan worden weergegeven. Schaakprogramma’s als Fritz werken in dat opzicht kennelijk niet erg intuïtief. Omdat we graag zien dat meer mensen partijen of partijfragmenten op de site laten zien, heb ik een visuele pgn-instructie samengesteld waarmee je online heel gemakkelijk het vereiste bestandje kunt maken.

Geen geknoei meer met Fritz of andere schaakprogramma’s, maar gewoon online in enkele eenvoudige stappen. Een kind kan de was doen. En als je niet wilt dat de hele partij op de site komt, hoef je enkel maar te zeggen: ‘Laat zien vanaf zet x.’ Daar zorg ik dan wel voor.

Probeer het even uit, als je het één keer gedaan hebt, is het verder een peulenschil. Klik op de plaatjes voor een vergrote weergave.

1. Ga naar http://www.chess.com/analysis-board-editor en klik op de knop Partij bewerken (Game Editor).
[N.B. Als de pagina Engelstalig is, kun je dat veranderen in Nederlands: klik op het laatste woord (= English) en klik in het verschijnende venster op Schaken – Nederlands.]2. Voer de partij in door de stukken met de muis te verplaatsen. Voeg desgewenst na een zet commentaar toe in het onderste tekstvak.

3. Klik als je klaar bent op de knop Kopieer PGN.

4. Er verschijnt een venstertje met de pgn-uitvoer. Druk op Control+C (kopiëren).

5. Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (plakken).

6. Ziedaar de pgn-notatie van de partij. [N.B. De zetten zijn in Engelse notatie, dat moet ook.] Sla het tekstbestandje op (*.txt of *.doc, liever niet *.pgn) en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

Dat is alles! Stelt geen fluit voor. Toch?

N.B. Vanwege een bug in de software is het in de modus Partij bewerken niet mogelijk een pion te laten promoveren (deze zal steeds terugfloepen). Dat probleem kun je op twee manieren oplossen:

1. Voer de hele partij (inclusief pionpromoties) in in de modus Analysebord (plaatje 1) en voeg subvarianten (zonder pionpromotie) en commentaar achteraf toe in de modus Partij bewerken.
of
2. Maak gebruik van de Engelstalige pagina http://www.chesskid.com/analysis-board-editor.html. Daar werkt de pionpromotie wel in de modus Game Editor.

Share