Dagelijkse puzzel

Recente reacties

  • User AvatarJustin { "Soms ging het niet al te soepel". Hmm, wou je daarmee zeggen dat het niet... } – 27 jun 2017 13:02
  • User AvatarArjan Schoonen { Natuurlijk bestaat De Beker, want dat heeft Sinterklaas mij vandaag zelf verteld zonder met z'n... } – 27 jun 2017 01:26
  • User AvatarMenace { Ha Bert-Jan, Ik heb al vaker mijn verwondering uitgesproken over je! Maar nu ben je... } – 26 jun 2017 10:53
  • User AvatarBert-Jan Boer { Stop de tijd! Op de kop af drie jaar lang heb ik werkelijk elke vrije... } – 25 jun 2017 21:21
  • User AvatarHans Klip { Vergelijkbaar met Dh6 van Carlsen! Noud, knap & gefeliciteerd met de titel! En Anton, jammer... } – 21 jun 2017 10:13
  • User AvatarMarcel Verstappen { Wat een prachtzet (Lg2) om kampioen mee te worden! Hulde! } – 20 jun 2017 21:18

Partijen aanleveren in pgn

Nog steeds blijken veel mensen moeite te hebben met het produceren van een pgn-bestandje waarmee een partij of partijfragment hier op de site kan worden weergegeven. Schaakprogramma’s als Fritz werken in dat opzicht kennelijk niet erg intuïtief. Omdat we graag zien dat meer mensen partijen of partijfragmenten op de site laten zien, heb ik een visuele pgn-instructie samengesteld waarmee je online heel gemakkelijk het vereiste bestandje kunt maken.

Geen geknoei meer met Fritz of andere schaakprogramma’s, maar gewoon online in enkele eenvoudige stappen. Een kind kan de was doen. En als je niet wilt dat de hele partij op de site komt, hoef je enkel maar te zeggen: ‘Laat zien vanaf zet x.’ Daar zorg ik dan wel voor.

Probeer het even uit, als je het één keer gedaan hebt, is het verder een peulenschil. Klik op de plaatjes voor een vergrote weergave.

1. Ga naar http://www.chess.com/analysis-board-editor en klik op de knop Partij bewerken (Game Editor).
[N.B. Als de pagina Engelstalig is, kun je dat veranderen in Nederlands: klik op het laatste woord (= English) en klik in het verschijnende venster op Schaken – Nederlands.]2. Voer de partij in door de stukken met de muis te verplaatsen. Voeg desgewenst na een zet commentaar toe in het onderste tekstvak.

3. Klik als je klaar bent op de knop Kopieer PGN.

4. Er verschijnt een venstertje met de pgn-uitvoer. Druk op Control+C (kopiëren).

5. Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (plakken).

6. Ziedaar de pgn-notatie van de partij. [N.B. De zetten zijn in Engelse notatie, dat moet ook.] Sla het tekstbestandje op (*.txt of *.doc, liever niet *.pgn) en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

Dat is alles! Stelt geen fluit voor. Toch?

N.B. Vanwege een bug in de software is het in de modus Partij bewerken niet mogelijk een pion te laten promoveren (deze zal steeds terugfloepen). Dat probleem kun je op twee manieren oplossen:

1. Voer de hele partij (inclusief pionpromoties) in in de modus Analysebord (plaatje 1) en voeg subvarianten (zonder pionpromotie) en commentaar achteraf toe in de modus Partij bewerken.
of
2. Maak gebruik van de Engelstalige pagina http://www.chesskid.com/analysis-board-editor.html. Daar werkt de pionpromotie wel in de modus Game Editor.

Share