Diagrammen plaatsen op de website

Om statische diagrammen te plaatsen in berichten of reacties zijn er een aantal mogelijkheden:


Show-fen plugin

Werkt momenteel niet. Gebruik in plaats daarvan:

De meeste schaakprogramma bieden de mogelijkheid om een diagram in zgn FEN code te kopiëren. Bij de ChessBase producten (o.a. Fritz) zit die optie in het menu Edit -> Copy -> Copy Position.

In WordPress plaats je die FEN-code tussen de volgende tags: [​fen] [​/fen]. Als je in HTML-modus werkt (of in een reactie) kun je gewoon CTRL-v gebruiken om de code te plakken. In de WYSIWYG-editor plak je het via het knopje platte-tekst-plakken (zie je als de uitgebreide knoppenbalk aanzet).

Je krijgt dan iets als:

[​fen]r2qk2r/1b1n1pbp/p3N3/1p1p2P1/2n5/P3B3/1PPQB1PP/R2N1RK1 b kq – 0 15[​/fen]

wat het volgende diagram oplevert:

Black to move
Position after move 15
Castling possibilities: kq
0 half-moves after last pawn advance or capture

De zwarte stip naast het bord geeft aan dat zwart aan zet is in deze positie.

Black to move
Position after move 15
Castling possibilities: kq
0 half-moves after last pawn advance or capture

Als je het diagram op deze manier met tekstomloop wilt gebruiken, zul het diagram in een tabel moeten plaatsen, die kun je wel weer uitlijnen. Dit is eigenlijk alleen te doen als je berichten in HTML-modus bewerkt en niet in de WSYIWYG editor.

Een voorbeeld is het diagram hiernaast met de volgende code:

<table align="left">
<tbody>
<tr>
<td>[​fen]r2qk2r/1b1n1pbp/p3N3/1p1p2P1/2n5/P3B3/1PPQB1PP/R2N1RK1 b kq - 0 15[​/fen]</td>
</tr>
</tbody></table>

Let op! Je moet dan wel uitkijken dat de tekst inderdaad het diagram omloopt, anders gaat het diagram over de volgende tekstblokken heenhangen. Dat  kun je oplossen door na de tekst de volgende code te plaatsten:

<div style=”clear:both”></div> of gebruik de template {​{clear}}

PS: ik heb de code van Show-fen zelf wat aangepast ([fen] ipv <fen>) omdat anders de tags telkens verdwijnen als je switcht tussen de 2 verschillende bewerk modi.

Schaakwebsites

Er zijn een aantal schaakwebsites die de mogelijkheid bieden om een diagram te maken, handig als je zelf geen schaakprogramma (bij de hand) hebt. Soms genereren ze alleen een FEN-code die je kunt gebruiken zoals hierboven, soms geven ze een weblink die je als afbeelding kunt invoegen (in WordPress via  ‘Media toevoegen’). In het laatste geval blijf je wel afhankelijk van de site die het diagram maakt, als die uit de lucht gaat, verdwijnt het diagram. Tenslotte kun je vaak je diagram als afbeelding opslaan en dan zelf in WordPress uploaden.

Eigen afbeelding invoegen

Dit behoeft eigenlijk geen toelichting. In dit geval is een diagram namelijk gewoon een .gif, .jpg, .pgn of .bmp bestand dat je gewoon kunt uploaden. Uitleg over uploaden.

Share