Dagelijkse puzzel

Recente reacties

  • User AvatarArjan Schoonen { Wiskundig bekeken is dat gewraakte diagrammetje tweemaal zo erg als ground zero van de twin... } – 13 nov 2017 19:08
  • User AvatarArjan Schoonen { Het leest als een spannende novelle. Mooi geschreven Anton, dankjewel voor dit verslag! } – 12 nov 2017 10:14
  • User AvatarJan van de Westelaken { Waarom vond je het zo'n ****partij, Arjan? Na 30...h5! (in plaats van Dd6+ met remisevoorstel)... } – 11 nov 2017 13:20
  • User AvatarJoost Retera { En ook gewoon in de slotronde de kraker UVS 2 - Koningswaal 1!! } – 8 nov 2017 13:14
  • User AvatarDennis Breuker { Hoera, alles nog in eigen hand! En met de bordpunten zit het voorlopig wel snor.... } – 5 nov 2017 17:02
  • User AvatarArjan Schoonen { Het moet iemand zijn die met blokjes speelt, meestal zijn dat kleuters die nog niet... } – 4 nov 2017 17:25

Ook UVS 2 faalt tegen Voorst 1

Aan de zegetocht van UVS2 in de promotieklasse is even een einde gekomen. Laten we het er maar op houden dat het een klein hobbeltje is op de weg naar het kampioenschap. Het begon allemaal zo aardig afgelopen zaterdag en we hadden er het volste vertrouwen in dat we namens UVS sportieve wraak zouden kunnen nemen op Voorst, dat in de vorige ronde ons derde nipt had verslagen.

Na een uurtje spelen maakte ik een rondje langs de borden. Ikzelf was net uit de theorie en had een iets betere stelling. Op de borden naast mij zag het er ook goed uit. Ruud van der Spoel viel in op bord 8 en leek een makkelijke middag te krijgen. Na wat standaardzetten  in de Morra, gaf zijn tegenstander pardoes een belangrijke pion cadeau. Het zag er meteen heel florissant uit voor Ruud. Op bord 6 speelde de tegenstander van Hans Quint zomaar g5. Niet een heel vreemde zet in dit soort stellingen met een Franse structuur, maar als je kort gerokeerd bent ziet het er toch wat suïcidaal uit. Hans wist er wel raad mee:

Het leek dus wel redelijk te gaan, maar op de hogere borden tekenden zich in de verte wel wat donkere wolkjes af. Dennis stond wat gedrukt in een Catalaanse stelling op bord 1, Ivar was niet echt met voordeel uit de opening gekomen. Bij Ruud van de Plassche en Arno Sprinkhuizen was het allemaal vrij onduidelijk, en bij Wouter was een gewone speelstelling op het bord gekomen. Maar als we op borden 6 t/m 8 flink zouden kunnen uithalen moest het goedkomen.

In het vierde speeluur ging het echter heel erg snel mis bovenin: Ruud van de Plassche gaf het initiatief uit handen, deed een paar onnauwkeurige zetten en lag er af.  Au. Dennis was net vorderingen aan het maken in het zich losworstelen, toen hij een paard liet in staan. Au, au. En Wouter ging tot overmaat van ramp door zijn vlag. Drie keer au. Arno moest intussen wel op een remise door zetherhaling ingaan, anders verloor hij een pion. In tien minuten was de stand gekanteld van een 1-0 voorsprong in een achterstand van 1½-3½! En het zag er niet naar uit dat zelfs een gelijkspel nog binnen bereik was.

Ruud van der Spoel had namelijk de belofte van een groot voordeel  vanuit de opening niet bepaald waar weten te maken en stond maar marginaal beter. Ikzelf had ook een fantastisch vooruitzicht vakkundig om zeep geholpen. Dus het zag er naar uit dat we op een forse nederlaag zouden afstevenen. Dat bleek uiteindelijk mee te gaan vallen.
Ik kreeg weer eens een Meraner op het bord, maar was doordat ik niet zo opgelet had in de zetvolgorde terechtgekomen in een variant die ik al lang niet had gezien. Ik probeerde me de aanpak te herinneren die Anand wel gespeeld had tegen Kramnik in hun WK-match, maar dat lukte me niet helemaal, dus speelde ik maar de variant die ook lang als de hoofdvariant gold, maar wel iets betere vooruitzichten voor wit biedt:


Beetje gelukkig punt dus. In theorie konden we nu nog wel gelijk komen, als Ivar remise zou weten te houden en Ruud van der Spoel alsnog zou weten te winnen. Eigenlijk mochten we op geen van beiden hopen. Ivar ging er gewoon vanaf, maar bij Ruud gebeurde er toch nog mooie dingen na de tijdscontrole:


Uitslag bleef teleurstellend, een krappe nederlaag van 3½-4½. Alleen Koningswaal heeft nog alles gewonnen in onze poule, maar die moeten nog tegen ons, dus hebben we alles nog in eigen hand.

 

 

Share

2 comments to Ook UVS 2 faalt tegen Voorst 1

Leave a Reply