Oh oh, Den Haag

Zaterdag 13 februari mochten we aan de verre uitwedstrijd in Den Haag beginnen. De voortekenen waren niet gunstig, want enkele dagen hiervoor was Anton geveld door griep en een vervanger was op zo’n korte termijn niet makkelijk te vinden. Bovendien had UVS 2 al Roy moeten afstaan, – vanwege familieverplichtingen aan Guido’s zijde -, en zelf al problemen om de bemensing rond te krijgen. Uiteindelijk wist ik Elwin bereid te vinden om in te vallen. Iedereen die weleens met hem gesnelschaakt heeft, weet hoe gevaarlijk hij kan zijn met beperkte bedenktijd. Vergroot die bedenktijd echter en Elwin wordt soms gevaarlijk voor hemzelf. Dat is in bijna 30 jaar tijd nog niet veranderd.

Iedereen die op tijd bij Frowijn was, stapte in een auto en vertrok richting Den Haag. Roy volgde uiteraard wat later… De tomtom leidde ons naar een eigen pand met een huismeester in het centrum van de stad. Welke andere schaakclub in Nederland kan bogen op zo’n luxe? Daarnaast zit er ook nog een hoop historie vast aan dit gebouw. De geïnteresseerden verwijs ik hiervoor naar de website van Discendo Discimus (Al lerende leren wij) oftewel D.D.

laptop

bron: DD

Zoals al uit bovenstaande foto blijkt uit de prominent aanwezige laptop, was er een live verslaglegging van de eerste twee borden op de website van DD. Hier mochten Jaap Houben en ikzelf plaatsnemen.

Ik (Joost) kreeg aan bord 2 de verwachte/gehoopte tegenstander in de vorm van grootmeester John van der Wiel. Ooit een wereldtopper, inmiddels iets afgezakt wegens andere interesses (o.a. bridge), maar nog steeds een geweldige speler natuurlijk. In de database had ik een interessante manier gevonden om hem te bestrijden.

Toen ik in de analyseruimte zat, kwam Dennis al vrij snel binnen. Hij had ook remise gespeeld (tegen Gerrit Prakken). Naar wat ik had gezien van zijn partij, leek me dit een logische uitslag.

Daarna was het de beurt aan David om het eerste volle punt voor UVS te scoren. Hij had ergens in de opening al materiaal gewonnen en met 2 stukken voor een toren leek het slechts een kwestie van tijd, voordat hij de partij definitief naar zich toe kon trekken.

davidm elwinb
bron: DD
bron: DD

Toen moest Elwin letterlijk en figuurlijk de vlag strijken tegen Lars Vistisen. In een zeer verdachte stelling had ik hem een paar zetten eerder al met 1 seconde op de klok een zet zien spelen (met 30 seconden increment). Het verbaasde me dan ook niet, dat zijn vlag een paar zetten later was gevallen…. of toch?! De klok gaf aan dat de vlag gevallen was, maar toch was er al een half uur bij gekomen, die je normaal pas ná de tijdcontrole krijgt. Het moment suprême heb ik zelf gemist, maar de wedstrijdleider had een gevallen vlag geconstateerd. De uitleg die ik hem vervolgens vroeg over waarom er dan toch een half uur bij was gekomen, was helaas niet te volgen. Ik betwijfel of hij het zelf begreep. Dit is wat Elwin er zelf over zegt: zo wordt je gebeld met het verzoek of ik wil invallen voor een van onze UVS-teams. Wel vaker ingevallen bij UVS, dus dat is prima. “Da’s mooi, Elwin. Dank je wel en oh ja ‘t is wel het eerste en we gaan naar Den Haag. Tot Zaterdag.”… Goed daar ga je dan.
Je kan wel zeggen; een enerverende dag en wedstrijd gehad op een leuke locatie in Den Haag. Een prima teamprestatie van UVS 1 gezien met hele mooie partijen en prima resultaten. Mijn eigen wedstrijd. Tja… tijdsindeling niet handig uitgevoerd, te voorzichtig gespeeld, niet de beste voortzettingen gekozen. Uiteindelijk door mijn vlag in verloren stelling. NB: “Oh ja Elwin, voor het verslag dienen de partijen wel te worden aangeleverd.” “Okay, en hoe werkt dat dan?” In het kader van voor alles een eerste keer, bijgaand mijn eerste pgn-bijdrage. Geen idee of het wat doet. Zie ik bij het verslag wel (JR: als Jan zijn magie erop losgelaten heeft, zou hieronder ‘gewoon’ Elwins partij moeten staan).

Hiermee was de stand dus gelijkgetrokken en de volgende domper zat er alweer aan te komen. Maarten trof een collega-grootmeester in Sergey Fedorchuk. Dit is zijn analyse:


[JvdW: de hele partij is zichtbaar voor ingelogde leden]



Roy speelde als invaller van Guido op bord 9 en wilde graag wit. Geen punt, dan schuiven we toch wat. Dat Roy ergens een stuk had moeten verliezen zonder de compensatie die hij nu kreeg, werd ons pas tijdens de nazitting duidelijk. Roy wist uiteindelijk zelfs met een stuk meer het eindspel te bereiken en maakte het keurig af. Helaas wist hij niet op tijd zijn partij voor het verslag aan te leveren, maar dat past dan ook wel bij hem…

Jaap Amesz speelde weer een heerlijke partij. Vol controle schroefde hij zijn tegenstander aan en ik moet zijn tegenstander complimenteren: ik denk niet dat ik zoveel zelfhaat overwonnen zou hebben. Wachten en wachten op de genadeklap, waarvan je weet dat ie komt…nee, dan maar gewoon opgeven. De analyse van Jaap zelf: “Mijn eerste partij als CM. Ik zit in een internetschaakgroepje op chess.com, toen een kennis me erop wees dat ik sinds het passeren van de 2200 Fide rating per 1 februari een gratis lidmaatschap kan krijgen à 89 euro per jaar. In Amerika zijn ze gek op (onzinnige) titeltjes, nou goed, beter eenmalig 50 euro aan de Fide betalen voor CM en dan een leven lang 89 euro per jaar gratis krijgen is wel een leuke deal. Wie het laatst lacht, lacht het best, ik gun het Anton. CM is de ondergrens om mee te mogen doen aan Titled Tuesday, dit is een online blitztoernooi 1x per maand waar ook (ik gok betaald) Nakamura, Vachier-Lagrave en andere 2700+ spelers aan mee doen. Geen inschrijfgeld en er is 1000 dollar te winnen. Het zou toch cool zijn voor je schaak-cv wanneer je kan zeggen dat je van Nakamura hebt verloren. Ik had nu dus heel wat om waar te maken haha. Gelukkig speelde mijn tegenstander de opening erg slecht en kreeg ik groot voordeel in het middenspel. Tot mijn grote schrik kwam ik tijdens de partij uit de plee en op de gang Dennis tegen die me begon te vertellen dat ik al 4 combinaties gemist had en dat ik beter mijn best moest doen voor het team. Op zich lief van Dennis, maar niet zo handig in het pand van de tegenstander! Ik stond al zo straal gewonnen, dat het zonde was als de wedstrijdleider had moeten ingrijpen. Uit de analyse blijkt dat alles wint en dat de ene variant een paar tiendes beter is dan de andere, maar sowieso was het altijd al wel +3 in mijn voordeel.”

[JvdW: de partij van Jaap A. is alleen zichtbaar voor ingelogde leden.]

[hidepost]


[/hidepost]

Jaap H. die op het eerste bord speelde, begreep duidelijk weer wat hij aan het doen was. Naar eigen zeggen had hij die middag een hoop gezien.

jaaph hansk
bron: DD
bron: DD

Hans was samen met Paul nog bezig om een eindspel uit te spelen. Beiden hadden een klein plusje: Hans in een dame-eindspel en Paul in een toreneindspel met pluspion. Een halfje zou genoeg zijn om de twee matchpunten mee terug te nemen naar Nijmegen. Allereerst Hans:

Paul was als allerlaatste bezig, terwijl hij in de auto had aangegeven eerder naar huis te willen i.v.m. ouderlijke verplichtingen, mocht hij op tijd klaar zijn… zul je altijd zien, dat je dan als laatste nog bezig bent om een eindspelletje uit te schuiven tegen de regerend clubkampioen van DD: Arie Werksma.


[JvdW: de hele partij is zichtbaar voor ingelogde leden]

[hidepost]


[/hidepost]

Uiteindelijk dus een makkelijke 3-7 overwinning, waarmee we 2e blijven staan. De komende rondes moeten we tegen de nr. 3 en nr. 1, respectievelijk de Stukkenjagers en Apeldoorn.

r6
r6s

Share

9 reacties

  1. Menace schreef:

    Ken nog iemand die gek is op titeltjes…..

    @ Jaap: 3 combinaties, wel goed vertellen doen he, jonguh. Enne in teamwedstrijd geen tijd voor showboaten… punt binnen harken!!

  2. Menace schreef:

    Lekker verslag weer en ik denk de beste wedstrijd van UVS ooit.

  3. Jaap Amesz schreef:

    Ik wil graag mijn teamgenoten bedanken dat we 7 volledige partijen en 1 halve partij online hebben.

    Mooi verslag Joost. Voor mij was het ook een bijzondere ervaring in hun clubgebouw. Er hing een zwart-wit schilderij aan de muur waar volgens mij Euwe een simultaan hield, waarbij het meubilair identiek was! Nostalgie ten top!

    Joost, mooie remise tegen een GM.

    Dennis, jouw tegenstanders manouvre Lxf3 kan zo een boek in van Dvoretsky of Yusupov.

    Elwin, je opening ging wel flink slecht. Misschien is 5..Lxc3 een idee? Dan dwing je wit een dubbelpion op. Wit heeft veld f3 geblokkeerd met een pion en logischerwijs kan Pe2xc3 niet meer. Het witte g1-paard heeft geen goed veld meer. Een paard op e2 blokkeert de andere witte stukken teveel.

    Fedorchuk speelde een vrijwel perfecte Siciliaan, dan is het vechten tegen de bierkaai voor Maarten.

    Jaap H, ik heb ook eens even de database gecheckt en vreemd genoeg is 5…Pf6 inderdaad de meeste gespeelde zet. Wat er kan er nou verkeerd zijn aan een paard ontwikkelen zou je denken? Nou precies wat jij speelde! Jij pakt met Lf4 meteen de sterke diagonaal h2-b8 af, verder kreeg jij een dijk van een loper op e5 die jouw koningsaanval ondersteunde. Volgens mij is 5…Dc7! zeer interessant voor zwart om als eerste de diagonaal te beheersen. Dc7 is statistisch relevant met bijna 500 partijen en scoort maar liefst 15,4% beter dan wit. Ik zou het ff nakijken wat de beste zet volgorde is voor wit.

    Hans, ik zag bij jouw opening ook een nuance, maar jouw partij heeft geen opening meer. Als enige trouwens.

    Paul, wat een mooi miniatuurtje, kan zo een boek over het Frans in. Ik weet niet meer wie het precies zei, maar toen de Sveshnikov in the ’70s werd geboren, zei een voorstander ooit ‘Yes I have a bad bishop, but it’s defending good pawns!’ Ik weet niet meer wie het zei. Ik meen dat het Korchnoi was en dat ik het heb gelezen in het boek van Suba, Dynamic Chess Strategy. Hans Klip weet vast wel van wie die quote komt.

    Bij een gelijk aantal matchpunten gaat Apeldoorn de poule winnen op bordpunten. Zelfs als wij van Stukkenjagers en Apeldoorn winnen, moeten we nog steeds hopen dat Caissa of Voerendaal minimaal gelijk speelt tegen Apeldoorn.

  4. Jaap Amesz schreef:

    @ Menace

    Voordat jij me illegaal aansprak ;) had ik met Dc4 een pion kunnen winnen. Dat is fout 1.

    Joost en jij hadden tijdens het eten ook een mooie variant bedacht die ik ook geef in de analyse, namelijk de kwal geven en wit compleet klem zetten op zet 44. Maar is dat een fout te noemen? Het is zo compleet gewonnen dat mijn zet in de pot volgens de computer min of meer gelijk is.

    Op de 37e zet geeft de computer ook een mooie variant, maar waarom als mens zijnde gaan klutsen? Gewoon eerst rustig al het tegenspel weghalen.

    Fout 2 is op de 45e zet. Ik deed een niets-zet. Een concept uit het Zebra boek van Rowsen. Vaak graaft je tegenstander dan zijn eigen graf, maar er zat een winnende combi in met Lf4 die ik had gemist.

    Ik heb wel genoten van deze partij. ;) Het lullige is dat mijn tegenstander een kneus lijkt, terwijl die toch 2150 had. Op een gegeven moment kan wit niks meer goed doen en zwart kan niks meer fout doen.

  5. Ruud van der Spoel schreef:

    Weer een prachtig verslag Joost en alle teamleden. Bedankt!
    @Paul: Wat een prachtige partij! Het duurde even voordat ik zag wat nou het probleem is van wit na de 20e zet, een prachtige stelling in al zijn eenvoud. Maar wat gebeurt er na 21. Le3,…? Na 21…,Lxe3 22.Pxe3,.. is wit van zijn onderontwikkelde loper af. Zwart zal wel wat eerder dan wit zijn toren actief hebben, maar een pionwinst zie ik zo snel niet.

  6. Paul Span schreef:

    Beste Ruud, bedankt voor het compliment. Je stelt een belangrijke vraag, die ik eigenlijk in mijn analyse al had moeten beantwoorden. Maar vanwege tijdgebrek heb ik me er inhoudelijk wat makkelijk vanaf gemaakt. Maar lang leve de beruchte ‘papa-dag!’ Een half uurtje verwaarlozing zal mijn dochter vast wel overleven, dus bij deze beantwoord ik je vraag alsnog.

    Overigens zong zet 14 t/m 16 jouw naam door mijn hoofd. In mijn allereerste partij in de interne van UVS mocht ik tegen jou aantreden. Ook een Franse partij waarin deze manoeuvre van de slechte loper voorbij kwam.

    Maar goed, de cruciale stelling op zet 21. Deze is inderdaad voor de fijnproever. Het uitmelken van dergelijke stellingen is een kolfje naar mijn hand (hoe kan het ook anders als jonge vader?), dus ik had vertrouwen in een goede afloop. Het leek alsof mijn tegenstander hier besefte hoe ernstig zijn situatie was, want hij belandde in de denktank voor meer dan een half uur. Ik liep tevreden rond door de historische zaal, genietend van alle oude foto’s aan de muur. Zo zag ik een partij Euwe tegen Donner op dezelfde locatie. Inspirerend. Laten we zeggen een ietwat andere sfeer dan in Elmaran.

    Ik ben een mislukte moraalridder; zit ik een paar dagen terug nog te zeuren over Stockfish, laat ik hem nu naar de stelling kijken. De eerste zet die in je opkomt (vast ook in het hoofd van mijn tegenstander en zo blijkt nu in het digitale monster) is inderdaad 21.Le3. Je ruilt immers zo de nog niet ontwikkelde loper. 21…Lxe3 22.Pxe3 Te8 23.Pc4 (23.Te1 Pb4) Te2 25.Kg1 In de vooruitberekening in de partij dacht ik nu 25…b5 te kunnen doen, maar opeens heb ik zelf problemen op de onderste rij: 26.Pd6 Txb2? 27.Tc1 Pe7 28.Tc7 Echter na een zet als 25…h6 geeft Stockfish nog steeds zwart voordeel van ongeveer een halve pion. Ik denk dat het in de praktijk zelfs meer is met zo’n toren op de tweede rij.

    Of het de beste wedstrijd uit de geschiedenis van UVS was kan ik niet beoordelen, omdat ik slechts drie jaar deel van de club uitmaak. Net als Dennis vond ik deze wedstrijd wel een topprestatie. Een compliment aan teamleider Joost mag daarbij niet uitblijven. Hoe verleidelijk is het om de invaller met zwart op bord 2 te plaatsen? Delft deed dat nog tegen ons toen ik op 2 zat. Nee, Joost besmeurde de naam van UVS niet en plaatste hem netjes op 10. Met zoveel goede karma kon de prachtige 7-3 teamprestatie natuurlijk niet uitblijven. En een gelukte moraalridder moet onze aanvoerder zijn!

  7. Maarten van Rooij schreef:

    Mooi verslag Joost! @Dennis: volgens mij ben jij de eerste die de krachtterm SQWADROENK in juiste context en met de correcte spelling hebt gebruikt! De Nederlandse taal is verrijkt!

  8. Grande schreef:

    Goed gedaan mannen! Hoe is die partij van Paul nou afgelopen? Ik val steeds in slaap als ik hem na speel!

  9. Menace schreef:

    Wat SQWADROENK betreft zou ik graag een quote willen aanhalen van een beroemde voetballer:

    “He who is afraid to throw the dice, will never throw a six.”

Geef een reactie