UVS 2 start met 5½-2½ winst tegen PSV DoDo

Voor het eerst traden vier teams van Nijmegen op in de Ganzenheuvel, twee teams van UVS en twee van SMB. Het eerste team van SMB komt dit jaar weer in de meesterklasse uit tegen een equipe uit Rotterdam met de Belgische oud/grootmeester Wijnants, Reinderman en de Nederlandse veelvoudig kampioen van het vrouwenschaak Peng. De ‘amateurs’ van SMB traden weer eens op het hoogste niveau, maar de pers liet het jammerlijk afweten. De locatie aan de Ganzenheuvel was perfect, vier zalen bezet met schakers, een tussenruimte voor de analyse en Simon en zijn personeel zorgden voor de consumpties en de catering. SMB verloor met beide teams in de KNSB en de UVS wisten met beide teams te winnen.

In een van de zalen kwam UVS 2 in de promotieklasse uit tegen PSV DoDo. Zij waren door het verlies van twee grote spelers met een verjongd en deels onervaren team komen opdraven. Dat kon je merken aan gecompliceerde openingen als het Morra gambiet. Ruud van de Spoel ranselde zijn tegenstander met adequate zetten van het bord. Alle stukken stonden knap in positie gericht op de kwetsbare plek e5, die door een loper werd bezet. Verder lag de flank van zwart open, doordat de pion van zwart op b5 stond en de witte torens van wit op de c- en d-lijn de aanval inleiden. Het paard op c3 dreigde op b5 in te slaan met alle mogelijke zetten van tussenschaak en torenaanval. De tegenstander tekende zijn verlies. Even verderop tekende Christ Verstegen en zijn tegenstander voor remise. Het ging snel, want nog voor de tijdscontrole wist Justin Sewalt zijn partij te winnen.
Interessant was het eindspel van Klaus Wustefeld. Met een toreneindspel hield hij zijn tegenstander in de tang doordat 1 van de torens bij afruil een pion in promotiestelling zou brengen. Daardoor kreeg Klaus ruimte en kon zijn koning in het midden de zwarte pionnen onschadelijk maken.Michiel de Kruyf kreeg een klassiek damegambiet tegen zich, een variant die Euwe ook al eens tegen Aljechin speelde met Lb4, en Pc3 en de dame op d5. Een paar zetten daarna werd de dame opgesloten. Er was wel een narrow escape voor Michiel met een paard uitval op wits dame, maar dat resulteerde in kwaliteitsverlies. Het eindspel was in het voordeel van wit, die met een doorlopende vrijpion naar de winst greep.

Lambert wint met 2 vingers in de neus ...

Lambert wint met 2 vingers in de neus ...

Lambert Hofman´s partij was ook zeer interessant. De witte damevleugel van Lambert stond helemaal open, stukken van zwart, zoals het paard, de toren en de dame stonden al op de 4e rij klaar voor de mataanval. Allerlei penningen werden in de tijdnoodfase opgezet. Door manoeuvres van toren en paard werd zwart steeds dreigender. Zwart zette de aanval in en was zeker van zichzelf en sloeg in op de dame. Dat was iets te veel van het goede, hij had die beslissing te snel genomen en stond onder psychologische druk van de tijdnoodfase. De dame was het gifmonster van Lambert waardoor de c-lijn open kwam en Lambert met toren schaak gaf op de achterste lijn. Het duurde even voordat zwart het begreep en Lamberts woorden hem uit de droom hielpen het is wel mat. Zijn loper kon niet meer van g7 naar f8 om dat op te heffen omdat er nog een witte loper op de diagonaal stond om de koning op h8 in de gaten te houden.

Tjisang kwam iets beter uit bij de tijdscontrole, maar zijn tegenstander wist met een paar snelle zetten verlies te voorkomen. Er ontstond daarna eindspel met de opmars van zwart ’s pionnen op de 6e rij. De koning van wit stond opgesloten en de koning van zwart op de vijfde rij ondersteunde de aanval en controleerde wits pionnen doorbraak. Tjisang moest geforceerd zijn toren inslaan op de lopende pion c3. Maar hij was bij afruil niet meer opgewassen tegen de centrum pionnen van zwart.

De harde waarheid dringt door

De harde waarheid dringt door

De wedstrijd van Arno aan bord 1 had ook de spanning van een toppartij. Arno had met zwart nu eens zelf het Morra gambiet tegen zich. Er ontstond een stelling met het paard op g5. Arno schoof de h6 pion op en wit gooide met een speculatief offer de stelling open. Paard slaat op f7 (wellicht was Paard slaat e6 effectiever). De koning moet nemen en daarna het trekoffer Loper slaat e6, ook daar is geen andere optie dan koning slaat e6. Wit´s enige mogelijkheid is de niet ontwikkelde zwarte loper en toren uit het spel te houden en een matnet te maken; wit krijgt compensatie door damewinst, maar het matnet lukt niet. Uiteindelijk schiet het materiaal van wit 1 dame tegen toren, paard en loper te kort. Arno weet behendig stukverlies door tussenschaak te voorkomen en groepeert zijn stukken rond zijn koning. De koning omringd door de actieve stukken marcheren naar voren om de witte koning in een matstelling vast te zetten. Zwart geeft op doordat hij geen tussenschaak meer heeft.
Uiteindelijke uitslag dus 5½-2½ voor UVS.

Lees ook het verslag op de site van de tegenstanders.

Klaus en Justin aan 't werk

Klaus en Justin aan 't werk

(foto’s door Jan van de Westelaken)

Share

3 reacties

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Lambert, zo’n partij vraagt om een verslagje…

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Hoi goed artikel over het tweede team en ook de foto’s zijn imponerend. Tsisang : sportfoto van het jaar ? Sprekende gezichtsuitdrukking. Ook lambert : twee vingers in de neus, een geheim wapen ? Klaus en Justin werken gewoon, dat kan ook, hoewel….heeft Klaus geen twee vingers in de oren? groetjkes Klaus

  3. Justin schreef:

    Leuk verslag Frans. Alleen zou er misschien nog een partijtje bij kunnen? De partij van Lambert was zeker interessant en zag er behoorlijk ingewikkeld uit op het einde. Ook de partij van Arno zag er leuk uit. Ben benieuwt wat de computer van het stukoffer vond.

    De foto’s zijn toch wel van een dubieus niveau imho. ;)

Geef een reactie